Vasile Magradean
398 vizualizări 16 mai 2019

Vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu (USR), a depus, joi, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, acuzând doi medici din Blaj că ar fi operat ilegal la Clinica de Chirurgie nr. 2 Cluj-Napoca, unul fiind finul şefului de secţie, transmite corespondentul Mediafax.

Emanuel Ungureanu a declarat, joi, presei, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, că şeful secţiei de chirurgie vasculară a Clinicii de Chirurgie nr. 2 Cluj-Napoca, Marius Fodor, ar fi acoperit operaţiile ilegale cu semnătura şi parafa proprie.

„Am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru suspiciuni de abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Procurorii trebuie să cerceteze modul în care au reuşit să intre într-o sală de operaţii la Clinica de Chirurgie nr. 2 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca doi doctori, Cosmin Raul Şandor şi Mihai Nemeţi, care figurează ca medici la Spitalul din Blaj. Cei doi au operat ilegal, din octombrie 2017, cu acordul şefului secţiei de chirurgie vasculară, Marius Fodor, deşi nu aveau niciun contract cu spitalul clujean. Există suspiciunea rezonabilă că cei doi au fost introduşi ilegal de către Marius Fodor pe programul operator al secţiei de chirurgie vasculară sub pretextul efectuării unor intervenţii de urgenţă în cadrul orelor efectuate de către aceştia de gardă la domiciliu. Fodor este naşul lui Şandor şi i-a permis să opereze cazuri care nu sunt urgenţe medico-chirugicale, în afara programului de gardă, acoperind acest fapt cu semnătura şi parafa proprie. Aici intervine falsul”, a spus Ungureanu.

Deputatul USR a afirmat că în anul 2012, Marius Fodor a devenit naşul de cununie al rezidentului de atunci Cosmin Raul Şandor, care, ulterior, ar fi depus o mărturie favorabilă acestuia într-un caz în care a fost acuzat că a lovit cu foarfeca o asistentă, provocându-i leziuni.

„Urmare a acestui fapt, Marius Fodor l-ar fi luat pe dr. Şandor în echipa sa din cadrul firmei private pe care o deţine, pentru a efectua operaţii de chirurgie bariatrică. Colaborarea a început în anul 2014 şi continuă şi în prezent. Operează împreună săptămânal, minim unul, maxim trei pacienţi/zi. În 2017, când Fodor devine şef al secţiei de chirurgie vasculară, Cosmin Raul Şandor încheie un contract de gărzi la domiciliu la această secţie”, a afirmat Ungureanu.

Deputatul USR a subliniat că în iulie 2018, dr. Şandor s-a înscris la concurs penru un post de medic la Spitalul din Blaj, preşedintele comisiei de concurs fiind Marius Fodor, naşul său, ceea ce era o incompatibilitate.

În ceea ce îl priveşte pe celălalt medic care ar fi operat ilegal la Cluj-Napoca, Mihai Nemeţi, Emanuel Ungureanu susţine că din septembrie 2018 acesta a încheiat contract de gărzi la domiciliu cu secţia chirurgie vasculară a SCJU Cluj-Napoca, deşi deţine şi funcţia de director medical al Spitalului din Blaj.

„Programul directorului medical este de 8 ore pe zi conform Ordinului MS 870/2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar. Potrivit aceluiaşi act normativ, garda la domiciliu începe de la ora 14 şi se termină a doua zi dimineaţa, în zilele lucrătoare, iar sâmbăta şi duminică, începe dimineaţa şi se termină a doua zi dimineaţa. Distanţa rutieră dintre Blaj şi Cluj-Napoca este de 100 km şi presupune aproximativ 2 ore de deplasare cu maşina, astfel că era, fizic, imposibil să facă aceste gărzi. În fapt, Cosmin Raul Sandor îl înlocuia neoficial pe Mihai Nemeţi, la chemările din cadrul gărzilor la domiciliu de la SCJU Cluj-Napoca iar, în compensare, Mihai Nemeţi efectua consultaţiile din ambulatoriul integrat de la Blaj în locul lui Şandor”, a explicat Ungureanu.

Printre operaţiile efectuate de către cei doi medici se numără angioplastiile de carotid, varicele, bypass-urile arteriale.

Alţi doi medici rezidenţi, Valentin Pocan şi Bogdan Crăciun, ar fi solicitat să facă şi ei gărzi la domiciliu la Clinica de Chirurgie nr. 2, dar au fost refuzaţi, astfel că au plecat să lucreze în Franţa.

Directorul medical al SCJU Cluj-Napoca, Adela Golea, a declarat, joi, că reprezentanţii instituţiei au decis verificarea declaraţiilor lui Ungureanu legate de cei doi medici, pentru a clarifica situaţia.

„Legislaţia privind activitatea medicală este respectată în spital, iar Comitetul Director este primul interesat să nu existe persoane în cadrul echipei medicale fără angajament contractual cu instituţia. La începutul anului 2019 s-a făcut verificarea medicilor şi asistenţilor medicali angajaţi, neexistând, în acest moment, persoane fără drept de liberă practică din cei care au contract cu spitalul. Managementul spitalului este direct interesat să lucreze cu personal acreditat, care are o relaţie contractuală cu spitalul”, a spus Golea.

Citește și: