Aurelia Alexa - Mediafax
683 vizualizări 6 ian 2014

Avocatul Poporului a demarat, în 11 decembrie, o anchetă privind incidentele din decembrie 2013 de la Pungeşti, iar adjunctul instituţiei, Ionel Oprea, a fost în localitate, pentru a discuta cu autorităţile, informează instituţia, precizând că ancheta în acest caz continuă.

Instituţia Avocatului Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu, în 11 decembrie, referitor la cazul de la Pungeşti, iar reprezentanţi din cadrul sediului central al Avocatului Poporului au discutat, în 12 decembrie, cu conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. În aceeaşi zi, reprezentanţi ai biroului teritorial Iaşi al Avocatului Poporului s-au deplasat în comuna Pungeşti, unde s-au întâlnit cu reprezentanţii primăriei.

"Adjunctul Avocatului Poporului, domnul Ionel Oprea, s-a deplasat la Pungeşti în data de 17 decembrie 2013, însoţit de membri ai Biroului Teritorial Iaşi al Avocatului Poporului. În localitate, adjunctul Avocatului Poporului a purtat discuţii cu reprezentanţii Primăriei Pungeşti, ai Postului de Poliţie din comună, precum şi cu locuitorii din Pungeşti. Rezultatele anchetei în cazul Pungeşti vor fi făcute publice în momentul finalizării cercetărilor", se arată într-un comunicatul transmis luni agenţiei MEDIAFAX.

Aproximativ 250 de localnici din Siliştea - Pungeşti, judeţul Vaslui, au comemorat, duminică, timp de trei ore, Răscoala ţărănimii din anul 1907, printr-o slujbă religioasă şi un miting de protest desfăşurat în apropierea perimetrului deţinut de Chevron în zonă.

Iniţial, localnicii şi activiştii de mediu s-au adunat pe islazul din satul Siliştea, unde doi preoţi au ţinut o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu aproape 107 ani. Ulterior, oamenii au încercat să se îndrepte, pe drumul judeţean, către localitatea Pungeşti, pentru a aprinde lumânări la monumentul din sat ridicat în memoria victimelor Răscoalei de la 1907.

"Din păcate, oamenii au fost opriţi de către jandarmi, având în vedere că ar fi presupus tranzitarea zonei de speciale de siguranţă publică, acolo unde Chevron îşi desfăşoară activitatea. În aceste condiţii, localnicii s-au hotărât să meargă pe câmp spre Pungeşti, iar în momentul în care au ajuns în dreptul terenului deţinut de Chevron, aproximativ 300 de jandarmii s-au pus în dispozitiv, de-al lungul gardului împrejmuitor. Sătenii au scandat lozinci împotriva gazelor de şist, jandarmilor şi factorilor decidenţi, respectiv Guvern", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Pâslaru, unul dintre activiştii de mediu prezenţi la acţiune.

Protestul localnicilor în zona perimetrului deţinut de Chevron a durat aproximativ jumătate de oră, după care oamenii s-au retras spre localitatea Siliştea, unde au mai purtat discuţii cu jandarmii, în încercarea de a-i convinge pe aceştia să li se alăture. Durata totală a acţiunilor a fost de aproximativ trei ore, fără a exista incidente.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie anul trecut, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist. Astfel, traficul pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, a fost restricţionat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

La 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Citește și: