13521 vizualizări 17 iun 2011
ULTIMA ORĂ: Ministerul Educaţiei a publicat listele cu repartizarea la licee a absolvenţilor claselor a 8-a. CLICK AICI PENTRU REZULTATE

Elevii de clasa a VIII-a mai au o lună la dispoziţie pentru a alege liceul pe care doresc să-l urmeze. Unităţile de învăţământ liceal au obligaţia să afişeze oferta disponibilă pentru admiterea din această vară, astfel încât şcolarii să-şi evalueze propriile şanse de reuşită.

Înscrierea propriu-zisă nu se va face însă la liceul pe care elevii şi l-au ales, ci la şcoala generală unde aceştia învaţă. Fişele trebuie completate, în prezenţa dirigintelui, de fiecare şcolar în parte, însoţit de părinte. Ca precauţie, Ministerul Educaţiei aminteşte că fişa trebuie completată cu mare atenţie, căci orice eroare poate duce la o repartizare nedorită. De asemenea, profesorii recomandă candidaţilor să completeze cât mai multe opţiuni, astfel încât să nu existe riscul pierderii cursurilor liceale.

Dacă fişele sunt completate în mod corect, şansele de a prinde loc la liceu sunt sigure, căci, per total, cifra de şcolarizare din această vară este direct proporţională cu numărul absolvenţilor de clasa a VIII-a. Concret, 235000 de locuri vor fi puse la bătaie, dintre care 15000 la liceele din Bucureşti.

Elevii vor avea şi unele puncte de reper. Până la sfârşitul lunii iunie toate mediile vor fi ierarhizate la nivel de oraş, respectiv judeţ, astfel încât candidaţii să-şi poată evalua singuri şansele de reuşită.

Distribuirea va ţine cont în mod egal de media absolvită pe parcursul claselor V-VIII şi de nota obţinută la testarea naţională. În cazul unor medii identice, departajarea se va face în funcţie de media obţinută la testarea naţională, apoi, la nevoie, în funcţie de media de absolvire a gimnaziului.

Ziua decisivă pentru candidaţi va fi 12 iulie, dată când va avea loc repartizarea. A doua zi, fiecare liceu va afişa listele admiterii în ordinea descrescătoare a rezultatelor. În termen de 13 zile de la repartizare candidaţii declaraţi admişi trebuie să-şi confirme decizia prin depunerea la liceu a dosarului de înscriere. Locurile care nu sunt confirmate vor reintra în circuitul de admitere.

O a doua şansă pentru cei rămaşi nerepartizaţi va veni la doar două zile de la prima distribuire a locurilor. În data de 14 iulie este programată cea de-a doua etapă a înscrierii, repartizarea urmând a avea loc în 27 iulie. (R.F.)

Citește și: