Andrei Luca POPESCU
17939 vizualizări 7 ian 2014

Hackerul cunoscut sub numele de Guccifer a făcut publice mai multe nume de vedete şi personalităţi internaţionale, ale căror adrese personale de email şi documente private le-a spart. Printre victimele sale se numără şi directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, căruia hackerul i-a spart adresa de email de pe Yahoo. Guccifer este hackerul care a spart, printre altele, şi adresa de email a fostului secretar de stat al SUA, Colin Powell, dezvăluind astfel relaţia de la distanţă a acestuia cu europarlamentarul român Corina Creţu.

SRI a confirmat pentru gândul incidentul cibernetic, precizând însă că adresa de email a lui Maior este una veche, fără legătură cu activitatea acestuia la SRI, folosită de acesta din postura de profesor universitar. Pe acest email s-ar fi aflat invitaţii la diverse evenimente, cursuri şi anunţuri academice, conform SRI.

"Este un email vechi, privat, al domnului George Maior, de dinainte de a fi director al SRI. Era un email folosit exclusiv pentru  zona academică, nu are nicio legătură cu activitatea SRI", a declarat pentru gândul Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

Conform SRI, emailul lui Maior era gestionat de un asistent al acestuia şi era folosit strict pentru primirea corespondenţei academice şi a celei privind invitaţiile la diverse evenimente publice.

"Se vor lua toate măsurile legale împotriva acestui hacker. Micul Guccifer va fi odată prins şi deferit justiţiei", a mai spus Sorin Sava, pentru gândul.

Recent, Guccifer a pus la dispoziţia siteului thesmokinggun.com o arhivă de documente prin care dovedeşte că în ultimii ani a accesat ilegal corespondenţa, listele de contacte şi de telefoane, precum şi fotografiile sau documentele financiare ale unor vedete, industriaşi, diplomaţi şi oficiali guvernamentali şi militari.

Printre noile victime anunţate de hacker se numără, alături de George Maior, actorul Steve Martin, fostul asistent al preşedintelui american Nixon, actriţa Mariel Hemingway, autorul Kitty Kelly, trei membri ai Camerei Lorzilor din Parlamentul Marii Britanii, un fost secretar al Forţelor Aeriene ale SUA sau CEO-ul gigantului amercian MetLife. De asemenea, hackerul a făcut rost de numerele private de telefon ale vedetelor Robert Redford, Warren Beatty, adresele private de email ale lui Nicole Kidman, Leonardo DiCaprio şi ale altor celebrităţi.

Guccifer a dezvăluit relaţia Colin Powell-Corina Creţu

Hackerul a devenit cunoscut după ce a spart adresele de email ale unor personaje de rang înalt din administraţia SUA, precum fostul secretar de stat Colin Powell, fostul ambasador al SUA la ONU John Negroponte sau membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush.

La începutul lunii august 2013, hackerul a făcut publică o parte din corespondenţa privată a lui Colin Powell, în care se găseau şi mai multe mesaje şi fotografii intime ale europarlamentarului PSD Corina Creţu. Powell a recunoscut că a păstrat relaţia cu Creţu după 2005, când nu a mai făcut parte din administraţia SUA.

În aceste e-mailuri, Creţu îl numeşte pe Powell "dragostea vieţii mele" şi sugerează că scrie despre o poveste de dragoste mai veche.

"Te-am iubit prea mult, prea mulţi ani. TU ai fost cea mai mare iubire a vieţii mele...", i-a scris Creţu lui Powell pe 14 noiembrie 2011.

Corina Creţu i-a trimis şi numeroase fotografii, inclusiv fotografii în care apare în bikini şi într-o cadă, însă afecţiunea sa pentru generalul american pare că nu a fost niciodată împărtăşită. "Nu am crezut că la (vârsta de) 43 (de ani) pot să plâng atât de mult pentru un bărbat, ca o adolescentă", i-a scris ea în Ajunul Crăciunului, în 2010.

Creţu părea în continuare îndrăgostită în 2011. "Nu spune nimeni să mergem în pat. Vreau doar să te văd, nimic altceva", i-a scris ea în acel an.

Într-un răspuns la întrebări din partea site-ului TheSmokingGun.com, fostul general de patru stele insistă, într-un comunicat, că nu i-a fost necredincios soţiei sale, Alma. "A fost o prietenie care a devenit foarte personală pe e-mail", a spus Powell site-ului. "Îmi trimitea fotografii frecvent. Multe fotografii de familie, cu nepoate ale ei, pe care le adoră, de la reuniuni de familie, de la şedinţe oficiale de lucru, de la căsătorie şi nişte poze în costum de baie... Niciodată nimic nepotrivit", a subliniat el.

Citește și: