Biro ATTILA
35989 vizualizări 17 mar 2013

ADRIAN NĂSTASE, ELIBERAT - Aceasta este DECIZIA TRIBUNALULUI BUCUREŞTI. După 265 de zile petrecute după gratii, Adrian Năstase va fi eliberat condiţionat. Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au respins luni recursul DNA faţă de decizia de eliberare a Judecătoriei Sectorului 4, pronunţată luna trecută.

UPDATE 18:52 Prima oprire a lui Năstase după eliberare a fost la un spital privat susţin televiziunile de ştiri. 

UPDATE 18:43 Accident minor. Două maşini din coloana în care Adrian Năstase merge spre casa din Zambaccian, respectiv ambulanţa privată şi un Mercedes de culoare neagră, s-au ciocnit uşor la puţin timp după plecarea de la Penitenciarul Jilava.

Autoturismul Mercedes a lovit din spate ambulanţa, iar după accident a rămas pe loc, cu luminile de avarie pornite. Ambulanţa şi-a continuat drumul alături de celalalte trei maşini din coloană, informează Mediafax

UPDATE 18:03 Adrian Năstase a plecat de la Penitenciarul Jilava, cu maşina fiului său. Autoturismul a fost urmat de o ambulanţă.

UPDATE 18.00 Adrian Năstase a fost eliberat. Fostul premier a părăsit penitenciarul Jilava, spunând doar "ne vedem peste câteva zile şi vorbim atunci".

UPDATE 15:38 Adrian Năstase va fi eliberat condiţionat, a decis completul de la Tribunalul Bucureşti. Fostul premier va ieşi de la Jilava în câteva ore.

Tribunalul Bucureşti trebuie să comunice Penitenciarului Jilava decizia de eliberare condiţionată, după care directorul închisorii îl va elibera pe fostul premier.

UPDATE 15.33 Instanţa de judecată va pronunţa soluţia în câteva minute.

UPDATE 14.36 Instanţa a rămas în pronunţare. Judecătorii nu au precizat la ce oră vor emite soluţia.

UPDATE 14.30 Şedinţa s-a încheiat. Simpatizanţii lui Năstase au aplaudat la final.

UPDATE 14.27 Adrian Năstase: "În penitenciar, am încercat să ajut. Am participat la zeci de conferinţe. Am vorbit despre Constituţia României şi despre Unirea Principatelor. Nu credeam că nu o să fie de ajuns raportul comisie de la Jilava. Am scris şapte cărţi în penitenciar. Încercarea DNA de a mă ascunde în penitenciar nu a rezolvat niciuna dintre problemele României. Aveţi un rol important. Sper că veţi da hotărârea favorabilă."

UPDATE 14.21 "În ţările membre UE, premieri, miniştri au fost condamnaţi la sentinţe cu închisoare cu suspendare. Doar în Ucraina şi Albania pemierii au fost condamnaţi la puşcărie cu executare.", a declarat Năstase.

UPDATE 14.18 Adrian Năstase: "Unele argumente ale DNA sunt jenante. Nu există o reglementare privind restricţionarea dreptului la libera exprimare. Este o premieră când se invocă drept probă postările de pe blogul meu. Curtea Constituţională a decis în hotărârea privind referendumul din vară că preşedintele poate exprima opinii. Sunt de acord cu asta. DNA cere pentru mine pedeapsa cu închisoarea pentru că am exprimat opinii pe blog. Eu mereu am spus că sunt nevinovat."

UPDATE 14.11 Adrian Năstase: "Teoria mea în drept internaţional se bazează pe o abordare axiologică. Am depus câteva texte scrise despre reforma în Justiţie. Ceea ce am criticat eu despre justiţie au fost proceduri, dar nu am pus semnul egal între ce s-a întâmplat în dosarul meu şi întreaga justiţie. Sper că v-aţi făcut o anumită părere. Despre programele din penitenciar, probabil în opinia DNA ar fi trebuit să am un program legat de finanţarea campaniilor electorale."

UPDATE 14.06 Adrian Năstase: "Eu nu cred în coincidenţe. După şase ani, Parchetul constată în cazul meu că şi-a susţinut cauzele la o instanţă necompetentă. 2500 de persoane au fost eliberate de Judecătoria Sector 4. Peste câteva zile se împlinesc 10 ani de când guvernul pe care l-am condus şi-a asumat răspunderea pe legile anticorupţie. De altfel, eu am înfiinţat DNA. E incorect să spună că eu nu recunosc justiţia."

UPDATE 14.03 Adrian Năstase: "Procurorii au încercat  tergiversarea eliberării condiţionate. În penitenciarul Jilava sunt peste 100 de persoane care aşteptau motivarea motivarea recursurilor pentru că DNA are o anumită tactică în cazul meu. O lună în penitenciar costă pentru statul român 500 de euro."

UPDATE 14.01  Avocaţii îşi finalizează pledoariile. În final, Adrian Năstase îşi va susţine cauza.

UPDATE 13.55 Viorel Roş: "Experienţa din penitenciar îi va folosi în viaţă lui Adrian Năstase."

UPDATE 13.45 Viorel Roş, al treilea avocat al lui Năstase, susţine că fostul premier trebuie eliberat şi pentru a degreva statul român de cheltuielile generate de încarcerarea acestuia. Avocatul a adăugat că "domnul Năstase are un defect: are un coeficient de inteligenţă ridicat, asta deranjează. Câţi sunt în stare să citească atât cât a scris dl Năstase? El nu are stare, scrie mereu."

UPDATE 13.40 Adrian Năstase ar fi ajutat un deţinut să înveţe să citească şi a activat la o revistă literară în penitenciar, spun avocaţii săi.

UPDATE 13.39 Avocatul Ion Cazacu susţine că Adrian Năstase s-a comportat exemplar faţă de sentinţa dată, dar că are dreptul să comenteze sentinţa pe care a primit-o.

UPDATE 13.37 Avocatul Ion Cazacu spune că Năstase a fost numit lector în penitenciarul Jilava. "La dezbaterile la care a participat, dl. Năstase a fost numit lector în penitenciar."

UPDATE 13.34 Avocatul spune că dacă se iau în calcul zilele câştigate pentru munca intelectuală din penitenciar, atunci Adrian Năstase a executat în total 327 de zile. Asta înseamnă că la cele 265 de zile petrecute efectiv se adaugă zilele câştigate prin muncă.

UPDATE 13.30 Avocatul Ion Cazacu îşi prezintă şi el pledoaria pentru eliberarea lui Adrian Năstase. Avocatul spune că mii de persoane au fost eliberate de Judecătoria Sector 4. Avocatul spune că va prezenta dovezile de îndreptare a lui Adrian Năstase. "Recursul denotă mentalitatea de 50 de ani a DNA. Pe atunci condamnaţii trebuia să mulţumească pentru sentinţele primite. DNA, prin atitudinea sa, a transformat acest proces într-unul politic.", spune avocatul Ion Cazacu.

UPDATE 13.19 Avocatul Liviu Popescu spune că Judecătoria Sector 4 a fost competentă să judece cererea de eliberare a lui Adrian Năstase.

UPDATE 13.06 Avocatul Liviu Popescu spune că recursul DNA nu poate fi admis pentru că procurorul a pus câteva virgule nepotrivite în cererea oficială. "Nu a folosit corect limba română, de aceea vă rog să respingeţi recursul", a declarat Liviu Popescu.

UPDATE 13.04 Procurorul DNA spune că fostul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac, după ce a fost condamnat, a declarat că sentinţa în cazul său arăta că justiţia este liberă. "În Franţa, nimeni nu şi-a permis să spună că este un proces politic. Sistemele juridice din Franţa şi România sunt similare. Şapte judecători de la Curtea Supremă au decis că este vinovat", a declarat procurorul.

UPDATE 12.58 Procurorul DNA: "Condamnatul susţine că este un deţinut politic. El nu regretă că a fost condamnat pentru corupţie, ci doar că a fost condamnat cu executare".

UPDATE 12.45 Procurorul DNA susţine recursul, spunând că Judecătoria sectorului 4 nu era competentă să judece cererea de eliberare condiţionată. Procurorul spune că Adrian Năstase nu a dat dovadă că s-a îndreptat şi nu recunoaşte autoritatea justiţiei. "Inculpatul nu a dat dovezi de îndreptare, iar postările sale de pe blog arată că  nu recunoaşte autoritatea justiţiei. Este singurul deţinut cu blog din România".

UPDATE 12:37 Instanţa spune că dosarul de la penitenciarul Jilava este conform şi a fost aprobat ca probă în dosar.

UPDATE 12:31 Avocatul Viorel Roş spune că în această dimineaţă au fost depuse la dosar peste 200 de pagini care privesc cererea lui Năstase. Avocaţii lui Năstase susţin că documentele au fost trimise de un avocat şi sugerează că ar avea probleme cu discernământul. Avocaţii lui Năstase cer înlăturarea acestor documente.

UPDATE 12:24 Adrian Năstase intervine pentru prima dată în şedinţa de astăzi: "Procurorul a ridicat o problemă corectă, cea legată de ştersături. Este vorba de date personale ale altor deţinuţi cu care am participat la diverse acţiuni. Cei de la penitenciar au făcut aceste ştersături. Credeam că domnul profesor se va bucura că vom lămuri chestiunile legate de activitatea mea în penitenciar".

UPDATE 12:20 Instanţa a admis ca avocatul Corneliu Liviu Popescu să îşi prezinte pledoaria de la o tribună similară cu cea folosită de procurorul DNA. Avocatul susţine că dosarul de penitenciar al lui Năstase este o copie de la penitenciar.

UPDATE 12:15 Procurorul mai arată că la dosar au fost depuse mai multe acte de către avocata Pastin Carmen, care vorbesc despre o serie de acte de corupţie.

UPDATE 12:12 Procurorul DNA susţine că dosarul de la penitenciar este neconform, că lipsesc pagini din document. "Pe dosar nu există menţiunea 'conform cu originalul'. Sunt pagini cu ştersături. În practică, dosarul de penitenciar nu este depus de către avocaţi, ci remis de către penitenciar", a precizat procurorul DNA.

UPDATE 12:10 Cei care asistă la proces comentează fiecare decizie a procurorului DNA. Instanţa a atenţionat asistenţa că va evacua sala dacă nu se păstrează liniştea.

UPDATE 12:07 Şedinţa de judecată a fost reluată. Printre cei care au venit să-l susţină pe Adrian Năstase se numără şi Ristea Priboi.

UPDATE 11:17 Şedinţa a fost amânată încă o dată, până la ora 12:00.

UPDATE 10:11 Numele judecătoarei Ioana Şipoteanu este menţionat în dosarul de corupţie al judecătoarelor Viorica Dinu şi Antoanela Costache. Presa a mai relatat că soţul judecătoarei Florentina Vasilăţeanu, avocat în Baroul Bucureşti, a fost condamnat pentru trafic de influenţă.

UPDATE 09:43 Avocaţii lui Adrian Năstase susţin că procurorii DNA tergiversează judecarea cererii lui Adrian Năstase.

UPDATE 09:38 Şedinţa a fost suspendată timp de două ore, pentru a delibera pe cererea DNA. 

UPDATE 09:37 Completul a intrat în sală. A început şedinţa de judecată. Procurorii DNA susţine că procesul trebuie amânat pentru că la dosar nu a fost depus la timp dosarul de penitenciar al lui Năstase.

UPDATE 09:31 Adrian Năstase a fost adus în sala de judecată. Rudele sale şi câţiva simpatianţi au aplaudat când acesta a fost depus în boxa acuzaţilor.

UPDATE 09:21 La proces au venit fiii fostului premier, Andrei şi Mihnea Năstase, Codrin Ştefănescu, dar şi sora lui Adrian Năstase.

UPDATE 09:00 Completul care judecă cererea de eliberare este format din Şipoteanu Ioan, Balaci Carmen, Vasilăţeanu Florentina. Şedinţa nu a început încă.

UPDATE 08:55 Adrian Năstase a ajuns la Tribunalul Bucureşti, cu mai bine de jumătate de oră înainte de începerea şedinţei de judecată.

UPDATE 07:14 Procesul este programat să înceapă la ora 9:30 (iniţial, era trecut pe listă pentru ora 8:30) la Secţia II-a Tribunalului Bucureşti. Iniţial, dosarul a fost repartizat unui complet din care făceau parte judecătoarele Viorica Dinu şi Antoanela Costache. Cele două judecătoare au fost arestate preventiv pentru corupţie la finalul săptămânii trecute.  


Tribunalul Bucureşti judecă, luni 18 martie recursul în cazul cererii de eliberare a fostului premier Adrian Năstase. Pe 12 februarie, Judecătoria Sector 4 a aprobat cererea de eliberare spunând în esenţă că Năstase poate fi eliberat înainte de termen. În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Magistraţii Judecătoriei Sector 4 spun în motivarea deciziei privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase  că fostul premier a fost un deţinut model şi că a stat destul în penitenciar. ”Faţă de cele expuse în cele ce preced,  instanţa apreciază că timpul executat din pedeapsă este  suficient  pentru ca deţinutul  sa îşi însuşească scopul preventiv si educativ al acesteia, astfel încât pe viitor sa  nu mai comită si alte fapte infracţionale şi să poată fi redat societaţii”, au fost de părere magistraţii de la Judecătoria Sector 4

DNA a atacat decizia cu recurs susţinând că Adrian Năstase trebuie să mai stea în puşcărie pentru că nu recunoaşte autoritatea Justiţiei şi pe care de consecinţă funcţia de reabilitare a pedepsei nu a funcţionat. DNA spune că dezbaterile din penitenciar nu pot fi luate în considerare în judecarea eliberări lui Năstase.

Ce a făcut Năstase în penitenciar: 257 de postări pe blog

De când a fost încarcerat şi până în prezent Adrian Năstase a publicat pe blogul personal 257 de postări adică a avut cel puţin o postare pe zi. Avocaţii săi au declarat că Năstase şi-a scris postările pe hârtie care mai apoi erau postate pe blog de familie. Penitenciarul Jilava a negat în permanenţă că Năstase ar avea telefon mobil, tabletă sau laptop în celulă.  Procurorii DNA au precizat că Adrian Năstase este singurul condamnat care are blog din penitenciar.

Tot în penitenciar Năstase a scris şi trei cărţi, una despre care susţine că ar avea caracter ştiinţific. În fişa de caracterizare a deţinutului Adrian Năstase, comisia de la Jilava a menţionat şi activităţile prestate de acesta pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare. De la închiderea sa în penitenciar, pe 26 iunie 2012, Năstase a participat la nouă dezbateri şi la o conferinţă.

VEZI AICI CE A FĂCUT NĂSTASE ÎN PENITENCIAR

Cronologia cazului Năstase-Trofeul Calităţii- un dosar emblemantic pentru corupţia din România

16 ianuarie 2009 Adrian Năstase, Irina Jianu şi alţi patru învinuiţi sunt trimişi în judecată în celebrul dosar Trofeul Calităţii. Năstase este acuzat de DNA că în 2004, a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorala prin iniţierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul Calităţii în construcţii" a fost organizată de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), iar taxele de participare încasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a liderului social-democrat.

30 ianuarie 2012  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Adrian Năstase este condamnat la  2 ani de închisoare cu executare, ceilalţi cinci inculpaţi - câte 7 ani de închisoare. Condamnarea pe fond a fost dispusă de judecătorii Ionuţ Matei şi Ioana Bogdan.

28 martie 2012 Curtea Supremă emite motivarea deciziei de fond. Pe cele 150 de pagini ale motivării, judecătorii descriu în detaliu şi făcând referire la probe de ce Adrian Năstase este vinovat şi de ce trebuie să fie trimis în închisoare. ”Corupţia clasei politice din România, personificată cel puţin la nivelul anului 2004 de inculpatul Năstase Adrian, reprezintă un fenomen care nu mai poate fi tolerat de către societatea românească, justiţia fiind obligată să riposteze cu fermitate ori de câte ori are de-a face cu un asemenea caz, ca o dovadă că statul de drept nu este o chestiune iluzorie, ci funcţionează în beneficiul propriilor cetăţeni”, scrie în motivarea juecătorilor

20 iunie 2012 ora 18:45 Curtea Supremă decide definitiv că Adrian Năstase este vinovat şi menţine condamnarea din fond, adică 2 ani de închisoare cu executare. Adrian Năstase nu era în sala de judecată la pronunţarea sentinţei.

În aceeaşi seară, Adrian Năstase ar fi încercat să se sinucidă în locuinţa sa de pe strada Zambaccian. Poliţiştii veniţi să îl ridice au intervenit, iar tentativa nu s-a concretizat. Adrian Năstase a fost cazat la Spitalul Floreasca, iar în cazul său instanţele au stabilit ulterior că cele şase zile petrecute acolo reprezintă detenţie, adică echivalează cu zilele petrecute în spatele gratiilor.

26 iunie 2012 Adrian Năstase este transportat în Spitalul Penitenciar Rahova unde a primit şi numărul de deţinut N0049. O perioadă Năstase a fost transportat între penitenciarul Jilava şi Rahova. Ce mai mare parte a pedepesei de până acum a ispăşit-o în penitenciarul Jilava.

4 ianuarie 2013 O comisie a Penitenciarului Jilava a decis că Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat pentru că ar fi executat o treime din pedeapsă şi pentru că a participat la dezbteri in închisoare.

12 februarie 2013 Judecătoria Sector 4 aprobă cererea de eliberare condiţionată, dar DNA atacă deczia cu recurs astfel că rămâne ca Tribunalul Bucureşti să decidă definitiv dacă Năstase va fi sau nu eliberat.

De ce ar putea fi eliberat Năstase înainte de termen

Astfel, potrivit legislaţiei, fostul premier şi lider al PSD poate fi eliberat condiţionat după ce petrece 8 luni în detenţie pentru că are peste 60 de ani. Dosarul lui Adrian Năstase a fost evaluat de o comisie din cadrul penitenciarului. Acestă comisie este condusă de un judecător şi este formată din: "directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, medicul penitenciarului, şeful serviciului socio-educativ şi un consilier din cadrul serviciului de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor, în a cărui circumscripţie teritorială se află penitenciarul, desemnat anual de directorul serviciului, psihologul şi educatorul implicaţi în programul de reintegrare socială a persoanei condamnate".

Cum va fi eliberat Năstase dacă instanţa aprobă liberarea condiţionată

Dacă Tribunalul Bucureşti va decide să-l lase în libertate pe Năstase acesta nu va pleca acasă din sala de judecată. Cel mai probabil după sedinţa de judecată el va fi dus la Jilava unde va aştepta pronunţarea. După pronunţare instanţa anunţă penitenciarul soluţia. Punerea în libertate se face numai de către directorul penitenciarului. Potrivit procedurilor, Năstase va fi din nou examinat medical. Penitenciarul îi va înmâna biletul de eliberare după care Năstase va restitui penitenciarului bunurile pe care le-a primit, adică vestimentaţia de condamnat, pături, etc. În final, el este condus pe poarta penitenciarului.

Citește și: