2711 vizualizări 12 nov 2014

Adrian Năstase a reclamat un jurnalist gândul la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pe motiv că, relatând critic despre participarea fostului ministru la un eveniment al MAE pentru tinerii diplomaţi, i-a fost afectat dreptul la liberă exprimare şi, în acelaşi timp, a fost discriminat.

Concret, Adrian Năstase a scris următoarele în plângerea trimisă către CNCD:

“Pe site-ul gândul.info, a fost publicat în data de 16 octombrie 2014, un articol intitulat <Cât a plătit MAE din bani publici pentru evenimentul la care a conferenţiat fostul premier Adrian Năstase, condamnat pentru corupţie>, sub semnătura lui Biro Attila. Ulterior, la 13 octombrie 2014, acelaşi jurnalist a publicat articolul <Năstase, invitat de MAE să conferenţieze. Învăţăturile unui fost premier închis pentru corupţie către tinerii diplomaţi. Secretar de stat: Helmut Kohl a avut conferinţe după condamnare>.

Consider că aceste articole încalcă principiul nedescriminării, afectând dreptul meu la liberă exprimare şi pe cel referitor la activitatea profesională, în condiţiile în care sentinţele judecătoreşti care m-au vizat nu conţin nici un fel de limitare în această privinţă.

De aceea, vă rog să examinaţi conţinutul articolelor menţionate (pe care le anexez) şi să exprimaţi un punct de vedere”.

Gândul a publicat următoarele articole:

13 octombrie 2014:  Adrian Năstase a fost invitatul special al Ministerului Afacerilor Externe la ediţia cu numărul XXI a Cursurilor Internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi. Adrian Năstase, condamnat definitiv pentru corupţie, a relatat că le-a vorbit tinerilor diplomaţi despre căderea comunismului şi tranziţia statelor est-europene. Un secretar de stat din MAE a explicat pentru gândul că nu vede nicio incompatibilitate între faptul că fostul premier a stat în puşcărie pentru faptele sale de corupţie şi invitarea sa ca speaker la un eveniment al ministerului. De altfel, nu este prima dată când MAE îi reabilitează imaginea lui Năstase prin invitaţii la evenimente publice de înaltă ţinută. Năstase a fost invitat în 2013 la reuniunea anuală a diplomaţiei.

16 octombrie 2014: Adrian Năstase, condamnat definitiv pentru corupţie, a vorbit săptămâna trecută în faţa a peste 30 de tineri diplomaţi din România şi din alte state, la un eveniment organizat de MAE. Pentru acest eveniment, Ministerul Afacerilor Externe a plătit 120.100 lei. MAE a explicat oficial pentru gândul că fostul premier, care are şi calitate de condamnat eliberat condiţionat, a fost invitat la eveniment pentru “expertiza necontestabilă în domeniul politicii externe”.

Citește și: