Gandul.info
Petriana Condrut
1308 vizualizări 1 nov 2017

„(Adrian Sârbu - n.red.) a făcut referire la o situaţie din 2010 când a fost rugat de către domnul Maior să-l ajute pe Sebastian Ghiţă cu sfaturi cum să conducă instituţia Realitatea TV din punct de vedere managerial”, a declarat senatorul PSD Claudiu Manda.

Ulterior, Adrian Sârbu a primit confirmarea interesului SRI pentru Realitatea chiar din partea lui Sebastian Ghiţă. ”A fost căutat de domul Ghiţă, au avut mai multe întâlniri şi inclusiv domnul Ghiţă i-a confirmat această implicare”, a precizat Manda.

De altfel, preluarea conducerii instituţiei media de către SRI s-ar fi făcut prin intermediul lui Sebastian Ghiţă. ”A fost aspectul legat de intenţia de a fi preluată conducerea şi, mai târziu, eventual întreaga instituţie media, respectiv Realitatea TV, pe care şi-ar fi dorit persoanele din conducerea SRI din acea vreme să o preia prin intermediul domnului Ghiţă”, a spus Manda.

Patronul Mediafax a afirmat, în faţa membrilor comisiei, că implicarea serviciilor SRI a fost impulsionată de către decizia CSAT din 27 iulie 2010 prin care presa a fost definită ca având potenţial de vulnerabilitate la siguranţa naţională. ”În opinia domniei sale, spune că s-au creat premisele ca, la momentul respectiv, SRI să se implice mai mult în ce înseamnă preluarea de instituţii media, plantarea de ofiţeri acoperiţi sau atragerea de către Serviciu de persoane din juranalism, inclusiv dreptul de a asculta jurnalişti pe mandate de siguranţă naţională”, a relatat Manda.

Potrivit acestuia, Adrian Sârbu a prezentat evoluţia presei după 2010, aşa cum a fost modelată prin decizia CSAT.

Cum ar fi încercat SRI să distrugă presa

Sârbu a susţinut, în faţa Comisiei SRI, că s-a încercat implicarea SRI în coordonarea editorială a instituţiilor media, el evocând o activitate de „distrugere” a presei, a precizat Manda.

„(Adrian Sârbu, n.r.) spunea că s-a încercat implicarea Serviciului la momentele respective în coordonarea editorială a instituţiilor prin persoane apropiate de Serviciu, spunând fie surse, fie ofiţeri acoperiţi, spunând, la un moment dat, făcând referire la un articol apărut în mass-media în care domnul Maior ar fi confirmat că există ofiţeri acoperiţi în mass-media”, a precizat Manda, după audierea lui Sârbu de către Comisia SRI.

Potrivit acestuia, Sârbu a menţionat că va prezenta Comisiei SRI, într-o audiere viitoare, probe în acest sens, respectiv „punctaje” care „veneau” către diferite persoane.

„Şi spunea că va veni data viitoare cu probe în sensul că ne va arăta punctajele care veneau către diferite persoane şi cum erau descrise în spaţiul public, pe baza punctajului, elementele acestea, inclusiv persoane care, spunea că, prin redacţii au surse apropiate, primesc rechizitorii, primesc documente şi erau cumva mai bine informaţi decât alţii”, a menţionat Manda.

El a precizat că Sârbu le-a trasmis membrilor Comisiei SRI că acest „fenomen” de implicare în managementul instituţiilor media a descurajat foarte mulţi jurnalişti, care au ieşit din presă.

„A mai spus că acest fenomen de implicare în conducerea, în partea de management a instituţiilor media în sensul dosarelor, arestărilor unora sau altora, sau problemelor care s-au creat, sigur că a descurajat foarte mulţi dintre jurnalişti, fie aceştia au căutat diferite soluţii, au părăsit spaţiul media dar sigur că a fost o activitate de distrugere, în opinia domniei sale, celei de-a patra puteri în stat, care sigur că nu este consfinţită în Constituţie, dar vorbea de libertatea presei”, a adăugat Manda.

Întrebat dacă în cadrul audierii Adrian Sârbu a făcut referire doar la Realitatea Tv şi Antena, Manda a precizat: „A făcut referire în această primă audiţie la episoadele de la Realitatea, la episodul de la Antenă şi inclusiv la ce a însemnat în opinia domniei sale o încercare de preluare a MEDIAFAX”.

Patronul media Adrian Sârbu a fost invitat la Comisia SRI după dezvăluirile făcute de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir. Întrebat înaintea audierii care va fi subiectul la care se va referi, Adrian Sârbu a declarat, pentru agenţia MEDIAFAX, că va vorbi despre implicarea SRI în presă şi urmările acesteia.

“Am venit pentru că am fost chemat. E o obligaţie cetăţenească. Nu am venit în trecere, să dau bună ziua şi să plec. Am venit să vorbesc despre curaj, nu despre frică. Mă încurajează decizia preşedintelui comisiei SRI de a ţine în viaţă audierile pe această tematică, prilej unic de când există Parlamentul după 1989. Mă încurajează Daniel Dragomir care îşi riscă libertatea dezvăluind practici neconstituţionale ale serviciului într-o anumită perioadă. Mă încurajează poziţia publică a noului director SRI, care promite transparenţă şi retragerea Serviciului Român de Informaţii din diverse câmpuri tactice în graniţele mandatului său stabilit de lege şi Constituţie. Voi vorbi despre prezenţa perturbatoare, uneori distrugătoare, a SRI în câmpul mass-media în perioada 2010-2016”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Sârbu.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, a înaintat comisiei de control SRI o listă cu 64 de nume, printre care jurnalişti, politicieni sau oameni din Justiţie, care pot confirma acuzaţiile sale legate de implicarea SRI în toate domeniile.

Dragomir a numit “culoare” practicile Serviciului prin care folosea presa şi Justiţia. Mai precis, Dragomir spune despre “culoarul” Justiţiei că este traseul pe care îl parcurgea un dosar, de la realizarea rechizitoriului, de către ofiţeri SRI, până la alegerea completului de judecată şi mai apoi obţinerea sentinţei. În paralel, funcţiona “culoarul media”, ceea ce presupunea o campanie de denigrare la adresa persoanei vizate de dosar, astfel încât aceasta să fie considerată vinovată, în ochii opiniei publice, cu mult înainte de a primi vreo condamnare.

Tot legat de media, Daniel Dragomir a susţinut că, în prezent, există acoperiţi în redacţii, care servesc intereselor SRI, dar nu a vrut să facă publice nume. A vorbit doar despre jurnalişti pe care i-a văzut intrând şi ieşind din biroul fostului prim-adjunct al Serviciului, Florian Coldea.

Citește și: