Departamentul Corespondenţi - Mediafax
5213 vizualizări 14 apr 2014

Afacerea „Panseluţa” este una dintre schemele clasice prin care firmele agreate de municipalităţi fac rost uşor de bani din bugetul public. Potrivit circuitului banilor în natură, primăria alimentează de la buget firma care se ocupă de spaţiilele verzi, iar firma dă o cotă parte în campania electorală. Un exemplu concret al asocierii lucrative dintre administraţie şi firma de partid puteţi citi aici. De asemenea, potrivit unei analize Gândul-Mediafax pe care o puteţi citi mai jos, noua tendinţă în materie de îmbunătăţiri peisagistice este folosirea plantelor exotice: costă mai mult, chiar dacă nu se aclimatizează la noi.

Potrivit datelor centralizate de Gândul şi Mediafax, puse la dispoziţie de 20 primării din ţară, inclusiv Bucureşti, suma totală pusă la bătaie pentru spaţiile verzi ale oraşelor se ridică în total la 60,8 milioane de lei, adică 13,5 milioane de euro. Mai bine de jumătate din această sumă, respectiv 7,4 milioane de euro, este pusă la bătaie de Bucureşti.

Gândul şi Mediafax vă prezintă situaţia cheltuielor pe anul 2014 pentru amenajarea spaţiilor verzi în 19 oraşe: Bucureşti, Alba-Iulia, Arad, Bacău, Bistriţa, Braşov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Deva, Drobeta Turnu-Severin, Hunedoara, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş, Timişoara şi Vaslui.

Potrivit datelor analizate, cei mai mulţi bani pentru plante ornamentale au fost alocaţi la Bucureşti, unde autorităţile pun  33,6 milioane de lei. După Capitală, urmează oraşul Buzău - 8,6 milioane de lei,  Arad - 7,5 milioane de lei, Alba Iulia - 5 milioane de lei, Braşov- 1,5 milioane de lei,  Ploieşti - 880.000 de lei, oraşe care alcătuiesc topul 5 al cheltuielilor.

Autorităţile din Ploieşti au plătit, anul trecut, pentru florile şi arbuştii plantaţi pe domeniul public 2.665.000 de lei, iar în primele trei luni ale acestui an firma care se ocupă de spaţiile verzi din oraş a încasat peste 880.000 de lei. Şi la Buzău administraţia locală a cumpărat sute de mii de fire de flori sau arbuşti, alocând 8,6 milioane de lei pentru îngrijirea spaţiilor verzi.

Unii edili s-au gândit ca, pe lângă banalele panseluţe, să cumpere şi tot soiul de plante exotice. La Drobeta Turnu Severin, Primăria investeşte anual aproximativ 100.000 de euro în achiziţia de flori şi arbori ornamentali exotici pentru spaţiile verzi, unii dintre arbuşti uscându-se întrucât nu s-au adaptat la climă şi fiind înlocuiţi, în timp ce la Timişoara autorităţile au cumpărat palmieri cu 146 de euro bucata. De copaci ornamentali pe străzi se vor bucura şi vasluienii, Primăria având un buget de 310.000 de lei pentru panseluţe şi arbuşti cumpăraţi din Cehia şi Ungaria, iar locuitorii din Sibiu, de tei aduşi din Olanda sau meri ornamentali.

Prezentăm o situaţie din oraşe în care primarii au făcut astfel de investiţii, "nu de dragul de a planta flori, ci ca să fie frumos, aşa cum este peste tot în lumea civilizată", după cum spunea un edil local:

1. BUCUREŞTI. Capitala are cel mai mare buget destinat spaţiilor verzi, cu toate că are serele proprii. Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) organizează licitaţie deschisă pentru cumpărarea de material dendro – floricol, arbori, arbuşti, seminţe, plante perene, material necesar  în valoare de 33,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă 7,4 milioane de euro.

ALPAB precizează într-un răspuns pentru gândul că licitaţia deschisă se referă la încheierea unui acord cadru pe o perioada de 48 de luni (4 ani). În schimb, pe site-ul de licitaţii SEAP, ALPAB precizează că licitaţia este valabilă numai pentru 12 luni. În total, în Bucureşti sunt administraţi 2.291.471,97  de metri pătraţi de spaţii verzi.

CITEŞTE AICI RĂSPUNSUL INTEGRAL DE LA ALPAB

2. BUZĂU. Primăria din Buzău dă 8,6 milioane lei pentru îngrijirea spaţiilor verzi. Autorităţile vor  să planteze 200.000 de fire de flori pe parcursul acestui an. De spaţiile verzi se ocupă societatea Urbis Serv, care aparţine primăriei şi care are grijă de 210 hectare de spaţii verzi. Până acum au fost plantate 67.000 de fire de flori, urmând ca până la finalul sezonului să fie sădite alte 3.000 de fire.

3. ARAD. Primăria este în topul instituţiilor care anul acesta alocă sume importante pentru cumpărarea de plante ornamentale:  7,5 milioane de lei. Banii sunt destinaţi pentru întreţinerea şi amenajarea celor 1.250.000 de metri pătraţi de spaţii verzi, suprafeţe compuse în mare parte din gazon, arbori şi arbuşti. Bugetul este mai mare decât în 2013, când  Primăria din Arad a alocat 6,7 milioane de lei,  din care a cheltuit  4,6 milioane de lei.

Contractele de servicii au fost câştigate de patru firme specializate: SC Green City Andliv SRL, SC Gospodărirea Comunală SA (sub autoritatea Primăriei), SC Rogera SRL şi asociaţia SC Universul Verde & Ottoni Vivali Italianurseries SRL (contract pentru două sectoare).

4. Alba Iulia - Primăria Alba Iulia alocă peste 5 milioane de lei pe an pentru întreţinerea spaţiilor verzi, suma fiind împărţită între trei firme care au câştigat licitaţia pentru aceste servicii, în prezent în oraş plantându-se de la simple panseluţe până la ienuperi şi chiar palmieri. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, spune că oraşul este împărţit în trei loturi care au fost scoase la licitaţie şi adjudecate de firmele SC Salprest SRL Alba Iulia, care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi din "oraşul de jos", valoarea contractului fiind de peste 1,5 milioane de lei cu TVA pe an, Luxor LTD SRL, care se ocupă de cartierul Cetate, valoarea contractului fiind puţin peste 1,4 milioane de lei cu TVA pe an, şi SC Sport Turism SRL, care întreţine spaţiile verzi din zona istorică a oraşului, pentru un contract de 2,3 milioane de lei cu TVA pe an. O apariţie neobişnuită în Alba Iulia este un palmier aşezat în ghiveci într-un sens giratoriu care face accesul în Cetatea Alba Carolina. Mihai Coşer spune că este singurul palmier care va fi în Alba Iulia şi este, de fapt, o donaţie primită de la firma care întreţine spaţiile verzi din cetatea istorică.

5. BRAŞOV. Pentru 2014, primăria din Braşov are şi ea un buget consistent pentru flori şi plante ornamentale: 1,5 milioane lei. Edilii spun că este posibil ca nu toată suma să fie cheltuită, aşa cum s-a întâmplat şi în alţi ani. În total, în Braşov, vor fi plantate 200.000 de fire de gard viu şi aproximativ 1.500 de puieţi de pomi din diverse specii în parcuri şi pe arterele principale din oraş.

6. PLOIEŞTI. Oraşul are unul dintre cele mai mari bugete pentru plante ornamentale pentru acest an: 880.000 de lei pentru florile plantate în ronduri, scuaruri, parcuri şi în ghivecele de pe stâlpi. Suma este mai mică decât anul trecut când primăria a dat 2,6 milioane lei fără TVA pentru asemenea plante. De îngrijirea plantelor din oraş se ocupă societatea comercială Servicii de Gospodărire Urbană (SGU) Ploieşti SRL, care aparţine Consiliului Local. Potrivit datelor de la primărie, în primul trimestru al acestui an, angajaţii SGU au continuat să lucreze la spaţiile verzi din Ploieşti, astfel încât valoarea florilor, arborilor şi arbuştilor plantaţi de la 1 ianuarie până la 1 martie este de peste 880.000 de lei. Astfel, la Ploieşti s-au plantat în primele trei luni ale anului  flori în valoare de 114.829 lei fără TVA şi arbori şi arbuşti pentru care SGU a încasat de la bugetul local 765.759 lei fără TVA.

7. TIMIŞOARA. Primăria din Timişoara a dat pentru primele trei luni din 2014 peste 800.000 de lei pentru plantarea de arbori şi flori. Până acum au fost plantaţi 1.300 de arbori, aproape 37.000 de arbuşti şi gard viu şi peste 1.300 de trandafiri. Acestora li s-au adăugat flori achiziţionate anul trecut şi ţinute în sere peste iarnă. Suma investită este de 780.000 de lei, la care se adaugă TVA.

În plus, în Timişoara sunt plantaţi 40 de palmieri, pe spaţiul verde dintre benzile de circulaţie şi în sensul giratoriu de pe Bulevardul I.C. Brătianu. Palmierii au fost achiziţionaţi în anul 2013 de Primăria Timişoara, la preţul de 146 de euro bucata.

8. SUCEAVA. Primăria Suceava asigură din sera proprie florile care sunt plantate în parcuri sau pe străzi, costurile anuale cu această activitate fiind estimate la 150.000 de euro. Până acum au fost plantate aproximativ 300.000 de fire de flori, produse în serele proprii, iar pe parcursul anului unele dintre ele vor fi înlocuite.

9. DROBETA TURNU-SEVERIN. Primăria Drobeta Turnu Severin investeşte anual aproximativ 100.000 de euro pentru arţari globulari, trandafiri şi platani pentru spaţiile verzi. În 2012, Curtea de Conturi a găsit nereguli în 2012 la achiziţia  plantelor ornamentale şi a apreciat că arborii ornamentali au fost  supraevaluaţi, la 300 lei bucata, prejudiciul fiind de 288.000 lei.

Ulterior, în noiembrie 2013, Primăria Drobeta Turnu Severin a atribuit, prin licitaţie, un contract în valoare de aproximativ 120.000 de euro către o firmă din municipiu pentru achiziţia de plante ornamentale care urmau să fie plantate în două tranşe - prima în noiembrie 2013, iar cealaltă în martie 2014. În baza contractului, jumătate din totalul de 936 de platani, arţari şi alte plante ornamentale au fost plantate în toamna 2013, iar celalată se plantează în această perioadă.

Potrivit anunţului licitaţiei publicat de Primăria Drobeta Turnu Severin, valoarea contractului pentru "Achiziţia de arbori şi arbuşti ornamentali pentru continuarea programului de reabilitare şi înfrumuseţare a zonelor verzi din municipiu" a fost de 527.648 lei, din cele patru firme care s-au prezentat câştigătoare fiind SC Flora Sercom din Drobeta Turnu Severin, cu oferta de 513.343 de lei.

10. CONSTANŢA. Reprezentanţii primăriei spun că intenţionează să cumpere prin licitaţie 100.000 de flori, pentru care au alocat un buget de 500.000 de lei. Banii sunt alocaţi şi pentru plantele de primăvară, dar şi pentru cele de toamnă. Pentru această perioadă, primăria vrea să cumpere răsaduri de petunie, dalie şi salvie, care ar urma să fie plantate în sensurile giratorii din Constanţa şi Mamaia, dar şi în zonele unde sunt amenajate spaţii verzi.

11. BISTRIŢA. Primăria cheltuie în 2014 peste 360.000 de lei pentru sere şi plantarea de flori şi arbuşti pentru spaţiile verzi din oraş. Bugetul este împărţit între plantele anuale şi arbuştii pe care edilii îi plantează în oraş. Astfel, pentru petunii, begonii, garofiţe şi panseluţe s-au dat 115.000 de lei. În schimb, pentru arbori, arbuşti şi trandafiri s-au alocat 248.620 de lei.

12. VASLUI. Peste 310.000 de lei sunt prevăzuţi în buget în acest an de Primăria Vaslui pentru achiziţia de flori, arbuşti şi copaci ornamentali.  Până acum,  autorităţile au cheltuit 125.000 de lei pentru flori şi plante ornamentale din Ungaria şi Cehia. Unele dintre plante costă 780 de euro bucata. Trandafirii costă 1,73 de euro bucata. Cea mai scumpă plantă cumpărată este un rhododendron care a costat 774,84 euro.

13. TÂRGU MUREŞ. În bugetul din 2014 al primăriei Târgu Mureş au fost prevăzuţi 195.000 de lei pentru cumpărarea de arbori şi arbuşti ornamentali prin  licitaţie publică. Totodată, din serele din subordinea municipalităţii vor fi plantate 220.000 de fire de flori, în sensurile giratorii, zone verzi şi de agrement, dar şi la asociaţii de proprietari, grădiniţe şi şcoli. În 2013, din bugetul municipalităţii s-au alocat 380.000 de lei pentru arbori ornamentali şi arbuşti, îndeosebi în zona centrală.

14. SIBIU. Primăria a alocat aproape 130.000 de lei pentru tei din Olanda, meri ornamentali şi panseluţe. Pentru 2014, primăria din Sibiu plantează peste 200 de tei din Olanda pe străzi şi în parcuri, pentru aceştia suma achitată fiind de  95.000 de lei. Totodată, în Sibiu se plantează 25.000 de panseluţe, achiziţionate printr-un contract de 34.000 de lei.

15. CLUJ-NAPOCA. Primăria va cheltui aproape 130.000 de lei pentru florile din sensuri giratorii şi scuaruri. Reprezentanţii primăriei spun că multe dintre plantele din oraş sunt perene. Astfel, în acest an se vor planta peste 142.000 de flori - petunii, salvie, begonii şi altele, cu o valoare totală de 128.995,21 lei cu TVA.

Furnizorii de flori sunt firmele Paul Flowers, Serflor şi Sod Silva Group, care au câştigat licitaţia şi au semnat în 2013 acordul-cadru cu Primăria.

16. DEVA. Primăria dă peste 120.500 de lei pe lalele, trandafiri, panseluţe şi muşcate. Din aceşti bani vor fi cumpăraţi 5.000 de trandafiri, 4.000 de bulbi de lalele, 3.000 de muşcate şi 25.000 de panseluţe. Până acum, au fost plantate 18.170 de panseluţe.

17. BACĂU. Primăria are propria seră unde produce plantele ornamentale, însă a mai alocat 18.000 de lei pentru 20.000 de panseluţe. Din serele proprii primăria a produs 700 de arbori şi 30.000 de fire de gard viu, plante care nu au costat nimic, potrivit reprezentanţilor primăriei.

18. HUNEDOARA. Edilii spun că nu au alocat niciun ban pentru plantele ornamentale, ci le reciclează pe cele de anul trecut. „Pentru anul 2014 nu a fost alocată nicio sumă de bani din bugetul local al Hunedoarei pentru achiziţionare de flori. În momentul de faţă, în municipiul Hunedoara se cosmetizează panseluţele plantate în toamna anului trecut. La nivelul Primăriei municipiului Hunedoara există două contracte de sponsorizare încheiate în anul 2013, care au ca obiect punerea la dispoziţie a florilor în scopul susţinerii activităţii de amenajare peisagistică", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara, Silke Oprean. Potrivit acesteia, una dintre firme, SC Micro Mega Hd SA, a sponsorizat cu flori în valoare de 40.271 lei, iar celalată firmă, SC Recom SID SA, cu 93.200 de lei.

19. RÂMNICU VÂLCEA. La Râmnicu Vâlcea, firma care se ocupă de spaţiile verzi este Pieţe Prest SA, care aparţine Consiliului Local şi care se ocupă atât de amenajarea acestor spaţii, cât şi de producţia florilor, societatea având o seră care furnizează cea mai mare parte a arbuştilor şi florilor plantate în Râmnicu Vâlcea.

Preţurile pentru plantarea unui metru liniar de gard viu pornesc de la 2,31 lei şi ajung la peste 4 lei în funcţie de plantă, iar tarifele pentru plantarea florilor diferă şi ele. Spre exemplu, plantarea a 100 de flori cu înălţimea de până în 15 centimetri costă 17,91 lei plus TVA, iar pentru plantarea a 100 de flori în jardiniere şi vase decorative tariful ajunge la aproape 27 de lei, la care se adaugă TVA.

20. SFÂNTU GHEORGHE. Primăria are o seră municipală care produce peste 300.000 de flori ce sunt plantate în diferite zone ale oraşului. Printre palntele puse pe arterele principale din oraş sunt lalele, brânduşe, muşcate, panseluţe sau cineraria.

 

 

lă.


 

Citește și: