232 vizualizări 14 mai 2007

Omul de afaceri Ovidiu Lucian Tender, la rugămintea fostului şef al SRI Radu Timofte, a încercat să-i ofere o mână de ajutor generalului (r) Ovidiu Soare într-o problemă care presupunea de fapt o traficare a influenţei sale. Potrivit declaraţiei pe care a dat-o la DNA, în dosarul în care sunt cercetaţi Dumitrache şi Soare, Ovidiu Tender a precizat că îl cunoaşte pe gen. mr (r) dinaintea privatizării SNP Petrom, privatizare care a avut loc în anul 2004. “Numai la rugămintea şefului SRI m-am întâlnit cu generalul Soare la Restaurantul «Johan Strauss» din Bucureşti, prilej cu care acesta mi-a explicat că tatăl său este colonel de miliţie în rezervă, fiind atunci, când era ofiţer activ, chiar şef al Miliţiei judeţului Ilfov şi că ar vrea să-l ajute, prin discuţia respectivă, să fie avansat la gradul de general în rezervă”.


Practic, ajutorul lui Tender consta în faptul că acesta ar fi trebuit să ajungă la personajul-cheie în aprobarea unor astfel de avansări, adică la Ioan Talpeş, cu care afaceristul este în relaţii foarte bune. În faţa procurorilor anticorupţie Tender a mai susţinut că fostul ofiţer SRI i-a dat de înţeles că, dacă o să-l ajute cu avansarea tatălui său, o să fie ajutat şi cu ceea ce era specific serviciului generalului, adică cu informaţii, explicându-i în continuare că el era cel ce coordona la nivel naţional securitatea economică. În final, omul de afaceri a acceptat să-i ofere ajutorul cerut şi a ajuns la Talpeş. Potrivit celor declarate de Ioan Talpeş, acesta a confirmat anchetatorilor vizita omului de afaceri la el în birou: “În legătură cu anumite solicitări făcute de Tender Ovidiu Lucian la mine pentru avansarea în grad a tatălui lui Ovidiu Soare de la SRI precizez faptul că îmi amintesc faptul că… Ovidiu Tender a venit cu astfel de solicitări prin care intenţiona să primească sprijin pentru avansarea în grad a tatălui unui anume Ovidiu Soare (…) La solicitările din acea perioadă de acesta pentru tatăl lui Ovidiu Soare eu chiar i-am atras atenţia să renunţe la a se mai ocupa cu avansarea unor generali în rezervă, dându-i de înţeles să nu se bage în astfel de lucruri, motiv pentru care a renunţat să mai facă astfel de demersuri la mine.” În baza acestui prim răspuns primit de la Talpeş Ioan, Tender l-a contactat ulterior pe Ovidiu Soare, în faţa căruia s-ar fi scuzat că nu a putut să-i obţină avansarea în grad a tatălui său. Conform anchetatorilor, în concluzie generalul Soare nu mai avea nici o „obligaţie” faţă de Tender să-l ajute cu anumite informaţii „preţioase”.

Deoarece procurorii anticorupţie nu au găsit indicii temeinice care să conducă la faptul că şi în acest caz fostul ofiţer SRI ar fi transmis informaţii cu caracter secret, au dispus neînceperea urmăririi penale cu privire numai la această infracţiune.

Citește și: