5854 vizualizări 10 ian 2010

În ultima săptămână, românii au dat iama la farmacii pentru a se interesa de testul pentru depistarea virusului gripal A/H1N1. "De când au auzit de la televizor că se găseşte în farmacii un astfel de test, foarte mulţi clienţi au venit să se intereseze de el. Nu prea au cumpărat, deoarece preţul produsului este de 49 de lei", a declarat pentru Gândul Denisa Bardaş, asistent farmacist medical. Specialistul explică şi modul în care se face testul: "Există un tampon care se menţine într-o nară timp de un minut, după care se introduce într-un tub cu o soluţie specială. Mai mult, tamponul se freacă de pereţii tubului pentru a amesteca secreţia nazală cu substanţa respectivă".

Testul este mai ieftin în UE

Testul mai conţine şi o casetă, similară testului de sarcină, în care se va picura amestecul obţinut.

"E nevoie de trei picături. Se va aştepta ca fiecare picătură să fie absorbită înainte de a adăuga alta, iar caseta specială trebuie aşezată pe o suprafaţă plată şi uscată. Testul se va citi după 10 minute. Atenţie însă, testul se va realiza la temperatura camerei, adică una cuprinsă între 15 şi 30 de grade Celsius", precizează farmacistul.

După cele 10 minute, se va citi rezultatul: la apariţia unei dungi roşii în partea stângă nu trebuie să ne speriem, aceasta reprezintă testul de control. Atunci când apare şi cea de-a doua dungă în partea dreaptă înseamnă că suntem bolnavi de gripă nouă. Acest test este importat din Italia, iar la noi în ţară este disponibil într-un singur lanţ de farmacii. În UE preţul testului este undeva la jumătate, comparativ cu România.
Bucureştenii nu au fost interesaţi doar de testul pentru depistarea gripei noi, ci şi de măşti.

"Înainte de sărbătorile de iarnă s-a creat o adevărată isterie. Toată lumea cumpăra măşti. La un moment dat nu mai găseam la distribuitori. Acum, clienţii s-au mai potolit", ne-a mai spus Denisa Bardaş.

Numărul deceselor a ajuns la 85

La începutul acestui weekend, cu un sfert de oră înaintea orei 8.00 în curtea Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş începuseră să se strângă bucureşteni panicaţi că virusul A/H1N1 le-ar putea veni de hac. Sâmbătă la ora 10 numărul lor ajunsese la 1.500. Segregaţi pe sexe în două cozi, oamenii au aşteptat chiar şi patru ore ca să intre în sala de vaccinări.

În total, peste 3.000 de persoane s-au vaccinat de dimineaţă până la ora 15.00 în Bucureşti, la Spitalul Colentina, Spitalul de Oftalmologie Lahovari şi la Matei Balş. În ultimele trei zile, numărul persoanelor care s-au vaccinat împotriva virusului gripal A/H1N1 a ajuns la peste 250.000 de persoane, numărul solicitărilor crescând de zece ori în toate judeţele ţării, de la începutul anului. Potrivit Ministerului Sănătăţii, rata de transmitere a virusului gripal pandemic a crescut de la 3-4 la sută la 8-10 la sută în ultima perioadă, iar vaccinarea este unica metodă pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul gripal.

În plus, ministerul a transmis că numărul cazurilor de gripă pandemică a ajuns la 6.177, iar cel al deceselor la 85, iar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat zece cazuri noi de infectare cu virusul gripal şi un deces.
Mai mult, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat pentru Gândul că sâmbătă, în cele patru centre de vaccinare disponibile în Capitală, 5.475 de bucureşteni s-au imunizat împotriva noului virus gripal, iar duminică numărul acestora era de aproximativ 5.000.

"Stocurile de vaccin produs de Institutul Cantacuzino sunt suficiente", ne-a spus Streinu Cercel, iar în prezent sunt disponibile bucureştenilor un milion de doze.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat că, începând de azi, vor funcţiona centre de vaccinare împotriva virusului A/H1N1 în toate cele 18 spitale aflate în administrarea municipalităţii.

"Aşa cum am anunţat şi ieri (n.r. sâmbătă), am decis să deschidem în Bucureşti mai multe centre de vaccinare, pentru ca oamenii să nu mai stea la cozi ore întregi. În prima fază am deschis centre de vaccinare în cadrul Spitalului Colentina şi până mâine (n.r. azi) am dat dispoziţie să fie deschise în toate cele 18 spitale din subordinea Primăriei Capitalei", a spus Sorin Oprescu.

Directorul Administraţiei Spitalelor şi Servicii Medicale (ASSM) Bucureşti, Marius Savu, a declarat că, în primul rând, populaţia trebuie să meargă la medicul de familie, apoi la centrele din cele 18 spitale şi a recomandat bucureştenilor ca centrul de vaccinare de la Universitate să fie folosit doar în ultimă instanţă.

Citește și: