”Chiar acum sunt pe o tarla cultivată cu porumb, în judeţul Bacău. Are o înălţime de 20 cm şi este uscată în proporţie de 100%. De vină sunt meteorologii de la ANM pentru că ne-au dezinformat. În luna martie, alergau primarii din comune să ne avertizeze că în lunile mai şi iunie va ploua în exces. Aşa arătau prognozele meteorologilor. În realitate, în ultimele 120 de zile a plouat 6 l/mp. Dacă am fi ştiut că vin seceta şi canicula, am fi luat măsuri. Am fi semănat mai devreme, am fi pus hibrizi rezistenţi, am fi luat măsuri pentru diminuarea pierderilor. Vom face plângere penală împotriva meteorologilor de la ANM pentru că sunt zone unde pierderile sunt de 100%. Prognozele meteo de la televizor au ajuns să fie un show, cu fetiţe dezbrăcate”, a declarat Baciu.

La rândul lor, specialiştii ANM se apără, spunând că au avertizat încă din martie că va fi o vară lungă şi fierbinte, iar în zonele din sud şi est ar putea fi secetă extremă. ”Este o premieră această ameninţare cu plângerea penală. Oricine se poate informa asupra rezervei de apă din sol, precum şi să afle prognozele de pe pagina ANM. Încă din luna martie, anticipam că este posibil să avem o vară lungă şi secetoasă, mai ales în Moldova şi Muntenia, care sunt cunoscute cu risc de secetă.  Mai mult, din luna aprilie am avertizat că în Moldova va fi o perioadă critică”, a declarat directorul executiv ANM, Elena Mateescu.

Conform ANM, şi luna august va fi una foarte călduroasă, cu temperaturi mai mari decât în mod obişnuit pentru această perioadă şi cu precipitaţii între 22 şi 40 de litri pe metru pătrat, mult sub media multianuală de 77,8 l/mp.

Citește și: