Carmen Dumitrescu
326 vizualizări 29 oct 2018

Potrivit unui comunicat transmis luni de Direcţia Sanitar Veterinară Teleorman, cazul a fost identificat în comuna Ştorobăneasa în cursul zilei de 28 octombrie, după ce au fost prelevate probe dintr-o gospodărie în care trei porci au murit în mod suspect.

În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă.

"Gospodăria în cauză a fost plasată sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri restrictive privind circulaţia animalelor, produselor şi persoanelor. DSVSA a stabilit planul de măsuri privind controlul pestei porcine africane în Teleorman şi solicită sprijinul oamenilor pentru a anunţa orice suspiciune de boală autorităţilor. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, însă are efecte importante la nivel economic", se arată în comunicatul DSVSA Teleorman.

Potrivit comunicatului, Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum şi stabilirea zonelor de restricţii. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Este al cincilea focar de pestă porcină descoperit în judeţul Teleorman în cursul lunii octombrie, când a şi început să se manifeste virusul la nivel de judeţ.

În acest timp, în majoritatea gospodăriilor din judeţ se taie porcii, de teama extinderii virusului. Oamenii spun că nu vor aştepta Crăciunul în aceste condiţii.

"Toţi cunoscuţii mei care au porci au decis să taie porcii şi să nu mai aştepte. Nu vedeţi că apare un caz pe zi? Păi cine mai are răbdare să aştepte? Şi eu o să tai porcii zilele astea şi terminăm toată îngrijorarea. Nu mă tem că ar putea să fie bolnavi. Boala asta are nişte simptome. Şi n-a fost cazul.", a spus George P. din comuna Scrioaştea pentru MEDIAFAX.

 

 

Pe data de 10 octombrie, PPA evolua în 246 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 998 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 90 de cazuri la mistreţi, în total fiind eliminaţi 348.691 de porci afectaţi de boală, conform ANSVSA.

Pe 29 octombrie, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Remus Moţoc, a anunţat că există suspiciuni privind revenirea epidemiei în judeţ. ”Avem o suspiciune de pestă porcină africană, când vom avea o confirmare, dacă va fi, vom da un comunicat. Se aşteaptă rezultatele analizelor de laborator de la Bucureşti după care vom prezenta detaliile”, a declarat Moţoc pentru Mediafax.

Au fost stinse până la acea dată 5 focare în judeţul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii Carniprod din judeţul Tulcea şi-a reluat activitatea în 14 august 2018. De asemenea, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în judeţele Satu-Mare (din data de 31.08.2018) şi Bihor (din data de 08.08.2018).

Vicepreşedintele PMP, Cătălin Cristache, a solicitat, în luna august, înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru a analiza modul în care autorităţile au gestionat epidemia de pestă porcină. El susţine că "s-a acţionat selectiv" în campania de incinerare a animalelor, iar Valentin, fiul lui Liviu Dragnea, a fost avantajat.

 

 

"Comisie de anchetă parlamentară privind modul în care fiul lui Dragnea a făcut bani din epidemia de pestă porcină! Ca deputat ales în Galaţi, judeţ în care s-au depistat deja două focare de pestă porcină, solicit tuturor parlamentarilor să semneze şi să susţină înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să analizeze modul în care autorităţile au gestionat epidemia de pestă porcină şi modalitatea în care firma Romcip Salcia a beneficiat de pe urma acţiunii instituţiilor în cauză. Dezvăluirile făcute în urma unor investigaţii de presă arată, în cel mai bun caz, o incompetenţă crasă referitoare la modul în care autorităţile au gestionat epidemia de pestă porcină sau, în varianta cea mai negativă, că autorităţile au acţionat selectiv creând avantaje de natură economică firmei Romcip Salcia, firma lui Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, preşedinte PSD şi al Camerei Deputaţilor", a afirmat deputatul PMP, Cătălin Cristache, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

 

 

 "Având în vedere dezastrul economico - social generat de apariţia bolii pe teritoriul României, generându-se pierderi de aproximativ 1 miliard de euro pentru crescători sau pentru familiile din mediul rural care îşi asigurau astfel subzistenţa, se impun demisiile de urgenţă ale ministrului Petre Daea şi a preşedintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu, fiul baronului de Constanţa Nicuşor Constantinescu. Plecarea celor doi din funcţie, deşi absolut obligatorie, nu este însă suficientă. Există indicii că autorităţile competente, în speţă ANSVSA şi Ministerul Agriculturii, ştiau de apariţia pestei porcine africane în România cu mult timp înainte de apariţia subiectului în mass media şi au acţionat discreţionar avantajând financiar firma lui Valentin Dragnea, care a reuşit să-şi vândă aproape 80% din efectivul de suine înainte de informările publice", a adăugat Cristache.

 


 

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană şi au fost eutanasiaţi 7.566 de porci, dintre care peste 7.100 au fost omorâţi ca măsură preventivă.

În zona unde au apărut noile focare ale pestei porcine africane există şi o fermă care are aproximativ 136.000 de porci. Autorităţile au luat măsuri speciale astfel încât boala să nu ajungă în complex. Pesta porcina africană se extinde şi în judeţul Galaţi, autorităţile confirmând, sâmbătă, prezenţa virusului în satul Suceveni, la şase kilometri de primul focar. Toate animalele bolnave, dar şi cele care au intrat în contact cu acestea vor fi eutanasiate, potrivit primarului comunei, Marian Mitrofan.

La nivel naţional, până la data de 2 august, au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 

 

Citește și: