191 vizualizări 7 nov 2018

Un focar nou de pestă porcină a fost confirmat în localitatea Beceni, judeţul Buzău, unde mai multe animale au murit în gospodăria unui localnic. Acesta este al şaselea focar de acest fel înregistrat în judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că iniţial, cinci porci aflaţi în gospodăria unui localnic din localitatea Mărgăriţi, comuna Beceni, au murit, apoi, medicul veterinar a găsit alte două animale care erau în agonie şi pe care autorităţile le-au eutanasiat.

“În gospodăria unui cetăţean din Beceni au fost găsiţi, luni dimineaţă, cinci porci morţi, fiind vorba de doi adulţi şi trei purceluşi de lapte. Omul ştia că sunt bolnavi, a încercat diferite tratamente. Medicul veterinar a mai găsit doi purcei de lapte în agonie şi au fost eutanasiaţi”, a spus Cozma.

 

 

În urma analizelor de laborator, s-a confirmat pesta porcină africană.

Cozma a mai precizat că s-au luat şi măsuri după confirmarea focarului, fiind făcute zone de protecţie şi supraveghere şi impuse restricţii privind circulaţia animalelor.

În judeţul Buzău, sunt confirmate şase focare de pestă porcină africană.

Până la data de 1 noiembrie au fost despăgubiţi 7.785 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 189.184.220 de lei. Peste 42 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat emis de A.N.S.V.S.A. judeţul cu cele mai multe focare este Tulcea (566 de focare), urmat de Brăila (106 focare). 
 

 

”Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social”, anunţă ANSVSA

Citește și: