Departamentul Social - Mediafax
608 vizualizări 21 mai 2019
9:00 Bilanţ IGSU: 25 de localităţi afectate de vijelii. Trei persoane rănite în Capitală.  25 de localităţi din 11 judeţe au fost afectate de ploile torenţiale şi vântul puternic, trei persoane fiind rănite în Bucureşti de crengi desprinse de pe copaci. În Harghita, un copil şi 3 adulţi au fost evacuaţi până la retragerea apelor.
 
În urma ploilor abundente şi vântului puternic din cursul zilei de luni şi din timpul nopţii, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 25 de localităţi din judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Prahova, Mureş, Suceava, Teleorman şi Vâlcea şi municipiul Bucureşti, anunţă IGSU.

Pompierii din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au acţionat pentru evacuarea apei din 25 locuinţe, 43 curţi şi anexe, 11 subsoluri şi beciuri, un obiectiv social, precum şi pentru degajarea a 21 copaci şi 1 stâlp de electricitate care au avariat 17 autoturisme. De asemenea, un acoperiş a fost dislocat de vânt.

În ultimele 24 de ore, traficul rutier a fost temporar blocat din cauza copacilor căzuţi pe carosabil sau aluviunilor pe 4 drumuri naţionale (DN 13B – HR, DN12 – HR, DN1D – PH şi DN 1B – PH) şi 3 drumuri judeţene (DJ 153D – HR, DJ 102F – PH şi DJ 100C - PH).

Din cauza vântului care a desprins crengile unui copac, trei persoane din municipiul Bucureşti au primit asistenţă medicală şi au fost transportate la spital, însă nu prezentau leziuni grave.

O situaţie deosebită a avut loc în localitate Suseni din judeţul Harghita, unde din cauza debitelor înregistrate pe râul Mureş au fost inundate mai multe curţi şi grădini. Având în vedere nivelul apei din curtea gospodăriei, patru persoane (1 copil si 3 adulţi) au fost evacuate preventiv la rude până la retragerea apei.

În acest moment se acţionează în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Harghita pentru evacuarea apei din locuinţe, curţi, beciuri, grădini şi pentru degajarea aluviunilor de pe carosabil.
 
8.30 Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Bistriţa-Năsăud. Râurile din bazinul hidrografic Şieu, judeţul Bistriţa-Năsăud, se află sub avertizare cod roşu de inundaţii începând de marţi, ora 8.25 până miercuri la ora 15.00.
 
Hidrologii arată că în urma ploilor din ultimele ore şi a celor prognozate se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Şieu, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Budac.

Avertizarea cod roşu de inundaţii a intrat în vigoare marţi la ora 8.25 şi expiră miercuri la ora 15.00.

De asemenea, sub avertizare cod portocaliu de inundaţii sunt, până marţi la ora 16.00, râuri din judeţele Sălaj şi Satu Mare, până marţi la ora 10.00 râuri din Braşov, Covasna şi Buzău, respectiv până marţi la ora 12.00 râuri din judeţele Harghita, Covasna şi Braşov.

ÎN BUCUREŞTI

Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate dupã-amiaza şi seara, când probabilitatea pentru averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului va fi în creştere. Temperatura maximã va fi de 24...25 de grade, iar cea minimã de 10...12 grade.

Miercuri 

Vremea va fi predominant frumoasã şi caldã. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe parcursul zilei. Temperatura maximã va fi de 24...25 de grade, iar cea minimã va fi de 11...13 grade.

Joi

Cerul va fi variabil, cu înnorãri spre sfârşitul intervalului, când va creşte probabilitatea pentru averse şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în timpul ploilor. Temperatura maximã va fi de 26...27 de grade, iar cea minimã de 12...14 grade.

ÎN ŢARĂ

În cea mai mare parte a ţãrii vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã accentuatã, ce se va manifesta prin înnorãri, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului cu aspect de vijelie şi grindinã. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitãţile de apã vor depãşi local 15...25 l/mp şi punctiform 30 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala cu precãdere în zonele de deal şi de munte, în nordul, centrul şi sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime, mai coborâte faţã de ziua precedentã, se vor încadra în general între 16 şi 25 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 5 şi 16 grade.

Miercuri 

Vremea va fi în general instabilã în regiunile vestice, nordice şi centrale, precum şi în zonele de munte, unde temporar înnorãrile vor fi accentuate şi se vor semnala averse şi descãrcãri electrice. Izolat vor fi condiţii de grindinã, iar cantitãţile de apã vor fi mai însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar izolat, cu precãdere dupã-amiaza. Local şi temporar vântul va avea intensificãri, în special la munte, dar şi în timpul averselor. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 18 şi 26 de grade, iar cele minime se vor situa între 7 şi 17 grade.

Joi 

Vremea va fi în general instabilã. Vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului în zonele de deal şi de munte, precum şi în vestul, nordul şi centrul ţãrii şi pe arii restrânse în rest. Izolat cantitãţile de apã vor fi mai însemnate şi vor fi condiţii de grindinã. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 27 de grade, iar cele minime se vor situa între 7 şi 17 grade.

Citește și: