Ionut Muresan
4640 vizualizări 12 nov 2018

”Infarct miocardic, traumatism toracic recent cu fracturi costale, ruptură de splină, operat,” au notat medicii în certificatul constatator, imediat după decesul lui Alexandru Vişinescu, transmite Mediafax.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963 a murit la 93 de ani, în Spitalul Penitenciar Rahova, pe 5 noiembrie. Vişinescu fusese supus unei intervenţii chirurgicale în urma unei rupturi de splină. Problema de sănătate a intervenit în timp ce se afla în detenţie, unde ispăşea condamnarea definitivă la 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis dosar de moarte suspectă în cazul torţionarului Alexandru Vişinescu. Trupul acestuia a fost dus la Institutul Naţional de Medicină pentru a fi supus unei necropsii.

Vişinescu a suferit, la începutul lunii octombrie fracturi costale şi ruptură de splină, iar o anchetă internă din închisoare a arătat că a fost vorba de leziuni provocate de o căzătură, nu de lovituri.

”Luni, 05.11.2018, în jurul orei 13.00, personalul medical al Penitenciarului-Spital Bucureşti-Rahova a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul unei persoane aflate în custodie, concomitent fiind solicitat sprijinul serviciului unic de urgenţă 112. În ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei în cauză a fost declarat în jurul orei 14.30. Aceasta se afla în evidenţa unităţii cu o serie de afecţiuni medicale cronice, pentru care se acordau îngrijiri şi tratament potrivit recomandărilor medicilor specialişti. În conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea: familiei persoanei condamnate, judecătorului de supraveghere a privării de libertate, Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, INML Bucureşti", se arăta într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în luna iulie 2015. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".

 

Citește și: