Mihaela Stoica
3897 vizualizări 13 nov 2014

Cel puţin 20 de milioane de lei a alocat Guvernul într-o singură lună, octombrie 2014, pentru mai multe biserici din întreaga ţară. La acestea s-au adăugat şi o serie de imobile pe care Executivul le-a făcut cadou Bisericii. Banii şi imobilele au foat date în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Înaintea turului I al alegerilor prezidenţiale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a îndeamnat clerul şi credincioşii să voteze la alegerile prezidenţiale, "cu responsabilitate creştină şi civică pentru împlinirea binelui comun în societatea românească şi viitorul României". După ce Traian Băsescu a vorbit despre o presupusă implicare politică a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, chiar cu o zi înainte de turul I, pe 1 noiembrie, Patriarhia şi-a reafirmat neimplicarea în politică. Mai mult, reprezentanţii Patriarhiei au declarat, atunci, că întregului cler ortodox îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstoreşte.

În realitate, însă, situaţia stă altfel. În şedinţa de marţi a Guvernul s-a aflat un proiect de hotârâre care stabilea "transmiterea, fără plată, în proprietatea unităţilor de cult deţinătoare a unor imobile aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, respectiv a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului". Un alt proiect aflat pe masa Guvernului prevede cedarea gratuită a unui imobil şi către Arhiepiscopia Târgoviştei, al cărui şef,  IPS Nifon, afirma, în aprilie 2014, că “Victor Ponta dă foarte multă speranţă poporului nostru românesc”.

La finalul şedinţei de marţi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat că cele două proiecte au fost amânate pentru o dată ulterioară, deoarece sunt necesare "anumite evaluări", potrivit Mediafax.

Proiectele, iniţiate de Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor şi Secretariatul de Stat pentru Culte, vin la două zile după ce, la finalul primei săptămâni de campanie dintre cele două tururi de alegeri, , PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, le-a spus credincioşilor din judeţele Satu Mare şi Maramureş, la slujba din biserica Corund, că trebuie să fie "responsabili" şi i-a îndemnat să meargă la vot şi să îl aleagă pe cel care este creştin, ortodox, şi se închină.

"De aceea, duminica viitoare - nu asta, de mâine, ci cealaltă - să daţi dovadă de iubire de neam şi ţară şi de purtare de grijă. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete încoronate, nici regi, dar sunt de-ai noştri şi e bine să le dăm credit pentru că fiecare a făcut cât a putut. Mai mult poate nu a putut, important, dacă nu pot face bine, să nu facă rău. Siguri că demnitarii sunt două tabere şi unii vor spune «Votaţi-l pe al nostru» şi ceilalţi, »Votaţi-l pe al nostru», iar noi vă spunem «Votaţi-l pe al nostru! Trebuie să fie creştin, să fie ortodox, să se închine, să facă Sfânta Cruce", le-a spus episcopul credincioşilor, în prezenţa deputatului de Satu Mare Ovidiu Silaghi şi a preşedintelui CJ Satu Mare, Mihai Ştef, ambii membri ai Partidul Liberal-Reformator condus de Tăriceanu, care îl susţine pe Ponta în alegerile prezidenţiale. PS Iustin Sigheteanu a fost filmat în timp ce îi îndemna la acest vot pro-Victor Ponta pe cei prezenţi.

Un comunicat PSD publicat de presa locală a mai consemnat şi următoarea afirmaţie a preotului: „Toţi preoţii, după ce termină slujba în biserici, să se prezinte la vot în fruntea credincioşilor din parohia fiecăruia. În funcţie de câţi mergem duminică la vot, atâta vom primi din partea Guvernului” - a mai spus PS Iustin.

PS Iustin Sigheteanu va "ancheta" un preot care a îndemnat explicit în biserică la un vot pentru Victor Ponta

A doua zi de la îndemnul lui PS Iustin Sigheteanu, la biserica din Moftin din acelaşi judeţ, părintele duhovnic Sebastian, venit de la Mănăstirea Ţeghea, i-a îndemnat explicit pe toţi cei prezenţi la slujbă să voteze cu Victor Ponta. Printre aceştia s-a aflat şi liderul organizaţiei judeţene a PSD, Mircea Govor: "Este în jurul nostru şi Mircea Govor, care şi el este ortodox, este împreună cu noi şi ne îndeamnă şi el să fim uniţi şi să votăm cu cei care sunt ortodocşi, cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească !", a afirmat preotul.

Până la această oră, niciunul dintre cei doi reprezentanţi ai Bisericii nu au fost sancţionaţi pentru implicarea lor explicită în campania electorală în ciuda avertismentelor clare lansate de Patriarhie la începutul lunii. Preotul Sebastian a fost chemat, însă, să dea explicaţii la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului condusă de către Iustin Sigheteanu. "Noi astăzi am auzit de problema asta şi l-am chemat. Ne-a spus că o să poată veni joi. În cazul lui se va face o şedinţă, o comisie, va fi mustrat şi se va hotărî de măsuri se vor lua în cazul lui în funcţie de ce va hotărî Preasfinţitul", a afirmat pentru gândul arhidiaconul Teodosie Bud, consilierul lui PS Iustin Sigheteanul.

Gândul a prezentat, luni, înregistrări în care preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, ţipă la colegii săi de partid şi îi ameninţă pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate, dar şi pe preoţii din judeţ că vor avea de suferit dacă Victor Ponta nu va câştiga prezidenţialele. Govor spune explicit că a intervenit pe lângă „Preasfinţitul” pentru a-i pune pe preoţi în dispozitiv. „Toţi au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Să meargă la mama dracului”, a afirmat liderul PSD de Satu Mare. Într-o declaraţie dată luni, pentru gândul, prin intremediul consilierului său, PS Iustin Sigheteanul a negat înţelegerea cu Govor.

„Mai avem una şi de la Maramureş, unde un primar a spus că Preasfinţia Sa a îndemat oamenii să voteze cu Iohannis. Nu te poţi lua după astea. Se folosesc de un nume şi de o persoană care să fie credibilă. Eu nu ştiu de nici o înţelegere între Preasfinţia Sa şi domnul Govor. Noi am îndemnat enoriaşii să meargă la vot mai ales acum că e o chestiune naţională. Nu e vorba de politică de roşu sau verde. Să meargă românii la vot şi să iasă cine o da Domnul”, a declarat părintele Todosie pentru gândul.

După apariţia înregistrărilor cu Mircea Govor, DNA s-a autosesizat în cazul acestuia. Mircea Govor a declarat că va merge la DNA dacă va fi chemat şi că preotul Sebastian a făcut bine că i-a îndemnat pe enoriaşi să îl voteze pe Victor Ponta. "Am fost la hramul bisericii din Moftin. Suntem 90% ortodocşi. Spun că preotul a făcut bine că a zis 'votaţi Victor Ponta' (...) Eu am drept să îndemn electoratul să voteze cu Victor Ponta (...) Eu cu Preasfinţitul m-am întâlnit de mai multe ori. E un om deosebit, pe care îl respect, aşa cum respect Biserica Ortodoxă", a declarat Mircea Govor.

Campanie direct în biserică, la Paris. Patriarhia: Preotul a fost luat prin surprindere

Campania electorală a PSD în biserică nu a vizat numai România. Cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, secretarul general al PSD Diaspora, Stela Arhire, şi deputata PSD Cătălina Ştefănescu au participat la o serie de activităţi cu românii din Franţa. Printre aceste activităţi s-a numărat şi un „eveniment electoral” pentru candidatul Victor Ponta, în biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" din Paris, unde cele două pesediste  le-au promis celor prezenţi 20.000 de cărţi în limba română. Evenimentul din biserică a fost înregistrat.

"Am văzut că PSD este singurul partid de stânga mai aproape de oamenii nevoiaşi. În plus, este singurul guvern care are un Departament pentru românii din pretutindeni, are un ministru pentru românii de peste hotare, tocmai pentru a întâmpina mai uşor şi a ajunge să rezolve din probleme dumneavoastră. Aşadar, pe 2 noiembrie, pe 16 noiembrie, alegerea este a dumneavoastră", a spus Cătălina Ştefănescu

Acest lucru a stârnit, însă, reacţia oamenilor, care au huiduit. Preotul a încercat să-i calmeze pe cei nemulţumiţi, spunându-le că el nu are culoare politică, asta deşi, în videoclip se aud vocile unei femei care îl contrazic. "Politică nu în biserică!", se aude, în mod repetat, pe fundalul înregistrării.

Despre situaţia de la Paris, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a afirmat că, cel mai probabil, preotul bisericii respective "a fost luat prin surprindere, iar mesajul adresat ulterior comunităţii de credincioşi a fost unul prin care a exprimat neutralitatea politică a Bisericii, situaţie care reiese din înregistrarea video", potrivit Mediafax.

Acesta a precizat, însă, că toate cazurile în care preoţii s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească.

Potrivit părintelui Stoica, "presupusa implicare a Episcopului vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului ( n.r. Iustin Sigheteanu) în campania electorală trebuie analizată de Mitropolia Clujului, în a cărui jurisdicţie canonică se află această eparhie din nordul ţării".

Aceeaşi Mitropolie s-a aflat zilele acestea în centrul unui scandal, după ce în presă ar fi apărut o circulară trimisă de instituţia în cauză preoţilor prin care îi îndeamnă să îi sfătuiască pe enoriaşi să voteze candidatul "creştin, ortodox, român".

Finanţări lunare pentru Biserică

În bugetul pe anul 2014, Guvernul a alocat 30 de milioane de lei pentru biserici. Ulterior, Executivul a deblocat din fondul de rezervă mult mai mulţi bani. O parte dintre hotărâri au venit şi ca urmare a vizitelor pe care mai marii Guvernului le-au făcut în diverse lăcaşe de cult.

Nu mai puţin de 20 de milioane de lei s-au alocat în luna octombrie, în plină campanie electorală. În 22 octombrie, Guvernul a suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului, din Fondul de rezervă, cu 14 milioane lei. Banii au fost distribuiţi pentru finanţarea a 13 mânăstiri, catedrale şi centre eparhiale din judeţele Iaşi, Neamţ, Olt, Sibiu, Galaţi, Tulcea, Braşov şi Cluj - Napoca. Cu doar o săptămână înainte, în 15 octombrie, Guvernul a repartizat alte şase milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară, pentru finanţarea a două catedrale din Madrid şi Barcelona, a Mânăstirii Lainici din judeţul Gorj şi a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca.

Click pentru a mări! / Sursă foto: hotnews.ro

În weekend-ul de după alocarea acestor bani, 18 - 19 octombrie, premierul Victor Ponta a făcut, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale, un turneu electoral printre românii din Diaspora, în Italia şi Spania. La Madrid a participat şi la o slujbă la biserică ortodoxă românească. La ieşirea din lăcaşul de cult, Victor Ponta a fost huiduit. În prima zi a campaniei electorale, Victor Ponta a efectuat o vizită şi la Mânăstirea Lainici, în Gorj, care ulterior a primit o finanţare în valoare de două milioane de lei.

Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca, care se află în construcţie din 1992, a  primit o finanţare de un milion de lei în 15 octombrie de la Guvern. O săptămână mai târziu, vicepremierul Liviu Dragnea a asistat la o slujbă religioasă în capela din subsolul catedralei, oficiată de episcopul Florentin Crihălmeanu, şi a vizitat şantierul, însoţit de oficialităţi locale. Lucrările la Catedrala Greco-Catolică au început în 1992 şi au costat până în prezent 1,7 milioane de euro. Pentru ultima fază, care va fi finalizată în 2015, este nevoie de încă 355.000 de euro. Catedrala va avea o înălţime de 72 de metri şi o capacitate de 1.500 de persoane.

"Sprijinul pe care îl acordă Guvernul Bisericii Greco-Catolice este un mic gest reparatoriu şi apreciem contribuţia acestei biserici la menţinerea identităţii naţionale", a afirmat atunci Liviu Dragnea.

La sfârşitul lunii august, Guvernul a mai deblocat din Fondul de rezervă al guvernului câte două milioane de lei pentru Mânăstirea Nicula, Centrul Eparhial Iaşi şi Mănăstirea Tismana. De Sfânta Maria, Victor Ponta Mânăstirea Nicula s-a numărat printre cele vizitate de Victor Ponta, care a mai mers, în aceeaşi zi, şi la mănăstirile Cacica şi Putna, din judeţul Suceava. Banii pentru Centrul Eparhial Iaşi au fost daţi la trei luni după ce mitropolitul Moldovei, Teofan, i-a cerut fonduri vicepremierului LIviu Dragnea în timpul unei vizite pe care acesta a făcut-o la începutul lunii iunie în Botoşani.

Victor Ponta şi Liviu Dragnea, "oameni de încredere" ai Patriarhului Daniel

Susţinerea financiară pe care Guvernul a acordat-o Bisericii a fost recompensată şi cu titluri onorifice. Pentru contribuţia adusă de Liviu Dragnea în renovarea mai multor lăcaşe de cult, Patriarhul Daniel l-a recompensat pe vicepremier, în 12 octombrie, la mănăstirea Hurezi, cu ordinul  "Sfinţii Martiri Brâncoveni". Conform cutumei bisericeşti, soborul de preoţi, în frunte cu patriarhul, i-au cântat lui Liviu Dragnea „Vrednic este”.

A doua zi, în 13 ocrombrie, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea nr. 866/2014 prin care şase vile şi o sală polivalentă din staţiunea Durău, judeţul Neamţ, au trecut în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Imobilele în cauză - vilele „Floare de Colţ”, „Crinul”, „Toporaşul”, „Ghiocelul”, „Bujorul”, „Viorica” şi de „sala polivalentă”, denumirea imobilului care adăposteşte Centrul Daniil Sihastru - se aflau în proprietatea Secretariatului pentru Culte, dar erau administrate gratuit din 1990 de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Miercuri, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat public că sfaturile electorale ale preoţilor în favoarea lui Victor Ponta sunt normale.

Pentru "ajutorul acordat la construirea Catedralei Mânturii Neamului", Patriarhul Daniel i-a acordat, lui Victor Ponta o icoană şi Ordinul „Sfântul Apostol Andrei”, Ocrotitorul României şi al Catedralei Mântuirii Neamului. Şeful BOR i-a recitat şi o rugăciune specială de mulţumire. Totul s-a întâmplat în 22 septembrie, când premierul - însoţit de ministrul de Interne, Gabriel Oprea şi de cel al Justiţiei, Robert Cazanciuc dar şi de socrul său, senatorul Ilie Sârbu, a văzut stadiul actual al lucrărilor de la Catedrala Neamului. Cei doi miniştri au primit Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.

Un alt ministru şi vicepremier, Gabriel Oprea, a preluat la finalul lunii octombrie în subordine directă Secţia de Asistenţă Religioasă a MAI, printr-un ordin de ministru care reglementează funcţionarea Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice. Această Secţie, existentă şi până acum, va da raportul anual la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

De menţionat că, în 31 iulie, cu două zile înainte de  lansarea oficială a candidaturii pentru funcţia de preşedinte al României, cu tema apartenenţei sale la religia ortodoxă în prim-plan, premierul Victor Ponta a semnat o ordonanţă de urgenţă prin care aproape 19.000 de cântăreţi în biserici sunt repuşi pe statele de plată ale Consiliilor Judeţene în condiţiile în care erau, potrivit Guvernului, la un pas de concediere.

Campanie cu iconiţe şi rugăciuni

Campania electorală a lui Victor Ponta se face şi cu icoane şi cu rugăciuni. Astfel, mai multe iconiţe cu imaginea părintelui Arsenie Boca pe o parte, şi cu sigla PSD pe verso, au fost distribuite în Bucureşti. La Mânăstirea Cozia, zilele trecute a fost distribuit un bilet prin care preoţii le recomandau credincioşilor să nu-şi trădeze ţara şi neamul şi să voteze cu Victor Ponta.

Sursă foto: Facebook Sabin Gherman

Citește și: