Departamentul Social - Mediafax
4873 vizualizări 21 feb 2019

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a depus o plângere pe numele Laurei Codruţa Kovesi pentru că a fost arestată într-un dosar în care a fost achitată. Ea se constituie parte civilă şi îi cere fostei şefe DNA şi unui procuror din Direcţie, daune de 2 milioane de euro.

”Această plângere nu are legătură cu procesul de selecţie în care doamna Kovesi se află în raport cu Parlamentul European. Prima plângerea a fost formulată în iunie 2018. La vremea respectivă, prin urmare, doamna Kovesi nu anunţase nicio intenţie legată de o candidatură. Eu am formulat acea plângere atunci, deoarece în dosarul penal cu pricina am fost arestată nelegal 80 de zile. La finalul procesului am fost declarată nevinovată.

Plângerea mea s-a întemeiat pe trei aspecte:

- declaraţia domnului Simu, dată în apel în faţa judecătorilor în care a explicat cum a fost scos de domnul Gheorghe Popovici şi a fost obligat să mintă în ceea ce mă priveşte.

- declaraţiile lui Mihăilescu, Şerban Pop,

- un raport în care Inspecţia Judiciară spune că în raport cu acel dosar m-am comportat corect”, a declarat Bica, la Antena 3.

Alina Bica consideră că arestarea ei are la bază faptul că a instrumentat un dosar la DIICOT în care era vizat fratele Laurei Codruţa Kovesi.

”Cred că acest aspect a fost determinant. În octombrie-noiembrie 2012, când mi-a fost repartizat acest dosar, au fost nume care mi-au spus că e un ghinion şi nu şi-ar dori să fie în locul meu. După ce am fost numită ca procuror-şef al DIICOT, a existat o soluţie ca să fie declinat dosarul către DNA şi mi-aduc aminte că am refuzat să fac acest lucru, deoarece am crezut că e o stare de incompatibilitate. Nu am crezut că doamna Kovesi poate fi neutră în legătură cu fratele ei. Din ce am citit în presă, am înţeles că acest dosar a fost declinat la DNA şi închis”, precizează  Bica.

Fosta şefă a DIICOT a confirmat că a fost victima unor violenţe: ”Da, a fost o situaţie pe care nu o doresc nimănui şi care nu am crezut că se poate întâmpla împotriva unui funcţionar de stat înalt. Eu am formulat o completare la plângerea din 2018. Mă constitui parte civilă împotriva dumneai şi a procurorului Popovici. Vreau să zic că procurorul Popovici este cel care a fost implicat în toate dosarele. Am cerut despăgubiri de 2 milioane de euro şi am cerut instituirea de bunuri asiguratorii a celor doi - mobile, imobile şi financiare”.

În iunie 2018, Alina Bica a fost achitată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul privindu-l pe afaceristul Horia Simu. În primă instanţă, fusese condamnată la trei ani şi şase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului.

Alina Bica a povestit cum a fost clasat dosarul Transgaz, care îl viza pe fratele lui Kovesi, Sergiu Lascu.

”Am simţit o ostilitate crescândă în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi. Lucrurile acestea s-au accentuat, coroborate cu o lipsă de cooperare cu ceea ce a însemnat domnul Coldea la SRI. M-am aflat prinsă în două focuri, pe de o parte doamna Kovesi, pe de alta domnul Coldea, urmare a refuzului meu de a cooperare în termenii doriţi de dumnealui. Discuţia s-a purtat la sediul general al SRI cu domnul Coldea. Acest dosar (dosarul care îl viza pe fratele lui Kovesi - n.red.), înainte de a îmi parveni, cuprindea nişte aspecte ce ţineau de mandate de siguranţă naţională. Da (în biroul lui Coldea n.r.), la o discuţie operativă. Mi-a sugerat că ar trebui să verific competenţa DIICOT şi să iau decizia de declinare a dosarului”, a declarat Alina Bica la Antena 3.

Până la urmă, Bica a aflat din presă că dosarul Transgaz, deschis în anul 2014 şi în care era vizat fratele Laurei Codruţa Kovesi, Sergiu Lascu, a fost clasat, după ce a fost declinat de la DIICOT, la DNA. Ea crede că, dacă acest dosar ar fi redeschis, fratele Laurei Codruţa Kovesi ar putea răspunde pentru fapte penale: ”Sunt sigură de lucrul acesta, nu numai în ceea ce îl priveşte pe dumnealui, dar şi celelalte persoane cercetate în acea cauză”.

Alina Bica se teme, chiar şi în Costa Rica: ”Ceea ce am păţit eu în Europa a fost ca urmare a unor declaraţii făcute în faţa comisiei SRI. Eu nu cred în coincidenţe. Eu am detaliat aspectele vizând situaţia mea în faţa Înaltei Curţi şi a autorităţilor din Costa Rica. Să fii obiectul unei agresiuni nu este un lucru bun şi sincer nu doresc să detaliez”.

Alina Bica se află în continuare în Costa Rica şi e hotărâtă să nu se mai întoarcă niciodată în România.

”Niciodată. Pentru că în ţara mea pe care am iubit-o şi căreia i-am dedicat toată viaţa, am primit tot ce am primit din partea autorităţilor şi vreau să îmi construiesc viaţa în linişte, într-o ţară care înseamnă drepturi şi libertate. Au fost un abuz şi o lipsă de reacţie din partea celor care trebuiau să intervină şi care s-au făcut că nu văd. Sper ca lucrurile să se schimbe pentru cei care au rămas acolo, nu pentru mine,” spune fosta şefă DIICOT.

”Aş dori să transmit două lucruri.

Primul: autorităţile române ştiu unde sunt şi au ştiut unde sunt. Stau la dispoziţia oricărei autorităţi care doreşte să vină să mă audieze.

În al doilea rând, văzând ce se întâmplă acasă cred că e un început de drum bun. Cred că Parlamentul ar trebui să fie mai curajos, iar faptul că afirmăm la televizor că s-au comis abuzuri, fără acţiuni concrete nu va ajuta pe nimeni”.

Alina Bica aşteaptă răspuns la cererea de azil în Costa Rica: ”Partea bună este că, fiind avocat, poţi să lucrezi de la distanţă şi lucrul acesta îmi permite să mă întreţin. Dar, pe de altă parte, e bine când te simţi în siguranţă. (...) Aştept un răspuns din partea autorităţilor cu privire la situaţia mea (de a primi azil - n.red.) şi ofer informaţii noi cu ceea ce se întâmplă în România, săptămânal”.

 

Citește și: