Ionel Vaduva
69 vizualizări marţi, 11:55

Din luna decembrie şi până în prezent au fost detectate mai multe focare de gripă aviară H5N8 în Polonia, cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa.

„Vor fi exterminate 6.000 de gâşte de la fermă, iar autorităţile sanitar-veterinare au luat deja măsuri”, declara zilele trecute Tomasz Stube, purtătorul de cuvânt al regiunii Wielkopolska, citat de Reuters şi preluat de Agerpres.

În urmă cu doi ani, Polonia s-a confruntat cu o epidemie de gripă aviară care a afectat semnificativ fermele avicole.

Luni, şi Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că un focar de gripă aviară a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, în nord-vestul ţării.

Preşedintele NEBIH a ordonat ca toate păsările de la această fermă, adică peste 53.000 de curcani, să fie sacrificate. Totodată, vor fi implementate şi alte măsuri preventive, precum ţinerea păsărilor domestice în spaţii închise pe întreg teritoriul Ungariei, pentru a evita răspândirea virusului.

Vineri, 10 ianuarie 2020, autorităţile din Slovacia au raportat şi ele descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din vestul ţării, acesta fiind primul focar de gripă aviară descoperit în Slovacia în ultimii trei ani.

La noi în ţară, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus în aceeaşi zi aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni apariţia virusului gripei aviare în ţară, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de nouă focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în Polonia.

Instituţia monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comerţul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar.

 

Citește și: