Maria MANOLIU
6481 vizualizări 22 mai 2011

"Regii asfaltului" şi-au împărţit o treime din străzile Capitalei. Timp de patru ani aceştia vor asfalta şi plomba gropi pe 202 străzi şi artere importante ale Bucureştiului. Valoarea totală a contractelor de intreţinere multianuală este de peste 300 de milioane de euro. Printre firmele care au câştigat licitaţia restrânsă accelerată organizată de Primăria Capitalei se numără Tehnologica Radion, Euro Construct Trading, Delta ACM sau Eurovia Construct.

Cinci pachete de străzi se vor asfalta cu 300 de milioane de euro

În luna decembrie, Administraţia Străzilor, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, a organizat o licitaţie restrânsă accelerată pentru încheierea a şase acorduri cadru de întreţinere multianuală a 202 străzi şi artere importante din Bucureşti.Licitaţia pentru un pachet a fost contestată, valoarea totală a contractului pentru cinci pachete de străzi, timp de patru ani, este de 1,7 miliarde de lei fără TVA adică 287 milioane de euro tot fără TVA.


● Primul pachet, în valoare de 281,8 milioane de lei, aproximativ 70 de milioane de euro, a fost câştigat de asocierea formată din Tehnologica Radion şi Pro Cons XXI. Firma Tehnologica Radion este controlat de Theodor Berna, iar la Pro Cons XXI acţionar este Florentina Corina Bonciog.


● Pachetul doi, în valoare de 270,7 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 67 de milioane de euro, a fost câştigat de asocierea Euro Construct Trading 98, RCV Global Group, Swietelsky Construcţii Feroviare şi Pro Cons XXI. Firma Euro Construct este deţinută de Sorin Şerban Vulpescu cu 60 la sută şi Dan Besciu cu 40 la sută. La RCV Global Group asociaţii principali sunt Naomi Cristina Cristescu şi Corneliu Nicolae, fiecare deţinând 49,5 la sută. Firma Swietelsky Construcţii Feroviare este parte din grupul austriac Swietelsky.


● Pachetul trei, în valoare de 194,8 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 48 milioane de euro, a fost adjudecat de asocierea Delta ACM 93, Eurovia-Construct International, Drum Concept şi Global Service Proiect. La Delta ACM acţionar este Florea Diaconu. La Eurovia acţionari sunt sunt Ilie Dan Cristescu cu 9,6 la sută, Alexandra Ioana Stoiculescu cu 12,5 la sută, Daniela Niculina Cristescu cu12,5 la sută, Dănuţ Mircea Cazacu cu 37,5 la sută şi firma Mixasphalt cu 17,8 la sută. Societatea Drump Concept este deţinută de Elena Papură cu 51la sută şi Anca Ariadna Elena Grigoraş cu 49 la sută. La Global Srvice Proiect acţionar principal este Adrian Burlacu cu 95,8 la sută.


● Pachetul patru, în valoare de 194,4 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 48 de milioane de euro, a fost câştigat de Straco Grup şi Strabag SRL, Strabag este parte a grupului austriac omonim, iar la Straco Grup acţionari sunt Alexandru Horpos cu 35 la sută, Traian Horpos cu 25 la sută, Ioana Daniela Neacşu cu 10 la sută, Vlad Ionel Vameşu cu 20 la sută şi Mihaela Şerban cu10 la sută.


● Licitaţia pentru pachetul cinci a fost contestat în instanţă şi după afirmaţiile directorului Administraţiei Străzilor, Alina Roman "a fost soluţionată însă, încă nu s-a semnat contractul". Domnia sa susţine că nu-şi mai aminteşte numele firmei care a câştigat licitaţia şi nici valoarea contractului.


● Pachetul şase, în valoare de 235 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 58 de milioane de euro, a fost adjudecat de asocierea Tehnologica Radion - Pro Cons XXI

Alina Roman : "Am vrut să câştigăm timp"

Întrebată de ce a fost nevoie de o licitaţie restrânsă accelerată pentru încredinţarea unor contracte în valoare de peste 300 de milioane de euro, directorul Administraţiei Străzilor, Alina Roman a declarat pentru gândul : " Am vrut să câştigăm timp. Contractele vechi de întreţinere multianuală au expirat anul trecut în august. În decembrie am organizat licitaţia dar nu am luat în calcul şi contestaţiile. Sunt numai nişte acorduri cadru. Asta însemnă că în funcţie de starea drumurilor, de urgenţe şi banii pe care îi vom avea firmele vor executa lucrările. Până acum singura firmă cu care nu am lucrat este Swietelsky Construcţii Feroviare".

Directoarea de la Străzi a mai precizat că cele şase pachete de străzi care vor beneficia de întreţinere multianuală conţin drumuri în aceiaşi zonă. "Am luat de pe hartă o zonă şi s-a făcut un pachet. Nu e normal ca firma de construcţii să aibă o stradă în Colentina şi una în Ghencea. Asta ar fi însemnat costuri mari cu deplasarea utilajelor şi a forţei de muncă" a mai spus Alina Roman. Printre străzile care urmează să intre în programul de întreţinere multianuală se numără Calea Victoriei, Calea Moşilor, Bulevardul Timişoara, Barbu Văcărescu, Calea Dorobanţilor sau Magheru. Primăria Capitalei are în administrare peste 600 de străzi şi artere importante ale oraşului.

Pe ce se duc banii

Potrivit Administraţiei Străzilor, activitatea de întreţinere şi administrare presupune menţinerea străzilor reabilitate la un înalt nivel de servicii şi cuprinde mai multe operaţiuni, precum reparaţia fisurilor, crăpăturilor, suprafeţelor deteriorate; colmatări, emulsionari, decapări ale îmbrăcăminţii rutiere; lucrări iniţiale constând în refaceri ale structurii rutiere inclusiv fundaţii; menţinerea planeităţii şi capacităţii portante conform normativelor.

Citește și: