396 vizualizări 26 oct 2013

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, a declarat sâmbătă, la Târgu-Jiu, că atât Franţa cât şi România fac toate demersurile pentru ca operele sculptorului Constantin Brâncuşi să fie înscrise pe lista UNESCO.

Ambasadorul a participat, sâmbătă, la manifestările dedicate împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor", ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu.

"Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu este o operă pe care o datorăm geniului creator al lui Constantin Brâncuşi. Acest ansamblu marchează o evoluţie a artei monumentale şi a sculpturii abstracte. Noul curent iniţiat de Brâncuşi este o evoluţie în lumea sculpturii, o evoluţie în sensul de ruptură de vechile concepţii ale artei. Acest eveniment trebuie să ne amintească faptul că Brâncuşi şi opera sa sunt moştenire pentru umanitate, o moştenire universală. România şi Franţa susţin includerea ansamblului de la Târgu-Jiu în lista patrimoniului mondial UNESCO", a precizat Philippe Gustin.

În data de 27 octombrie, se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor". Monumentul este închinat eroilor neamului, căzuţi în Luptele de la Podul Jiului, în bătălia din data de 14 octombrie 1916, când bătrâni, copii şi femei au ţinut pe loc trupele germane care vroiau să ocupe oraşul.

Ansamblul monumental a fost realizat pe parcursul anilor 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărescu, iar inaugurarea acestuia a avut loc în data de 27 octombrie 1938.

Axa "Calea Eroilor", care cuprinde "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului" şi "Coloana Infinitului," are o lungime de circa 1,8 kilometri.

În cadrul celor trei zile de manifestări organizate de municipalitate, vineri a fost dezvelit bustul Arethiei Tătărescu, iar sâmbătă autorităţile i-au oferit acesteia o stea pe Aleea Nemuritorilor din Târgu-Jiu, unde se mai află şi stelele dedicate lui Constantin Brâncuşi, Sergiu Nicolaescu, Elvira Godeanu, Tudor Arghezi, Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu.

Citește și: