Roxana Preda
Andrei Luca POPESCU
3429 vizualizări 16 sep 2015

Secretarul de stat George Ciamba l-a convocat la MAE pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, din dispoziţia ministrului de Externe Bogdan Aurescu, pentru a discuta ultimele evoluţii, precum anunţul Ungariei privind gardul de la graniţa cu România şi „declaraţiile inacceptabile” ale ministrului de Externe ungar Peter Szijjarto, la adresa prim-ministrului Victor Ponta.

Diplomatul maghiar a vrut să înmâneze oficialului român o notă de protest, însă a fost refuzat, pe motiv că nu acesta este scopul întâlnirii.

„Având în vedere scopul convocării ambasadorului Zákonyi Botond la sediul MAE – adică pentru transmiterea poziţiei României faţă de intenţia Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu ţara noastră - conform practicii diplomatice, primirea unei astfel de note nu putea fi acceptată. Practic, partea ungară a dorit să deturneze scopul convocării prin înmânarea notei menţionate, aspect inacceptabil atât pe formă, cât şi pe fond pentru partea română”, explică MAE într-un comunicat de presă separat.

„În cadrul discuţiilor, partea română a transmis cu prioritate preocuparea faţă de tendinţa manifestă a părţii ungare de a atrage România într-o dispută artificială, care să se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat în contextul european actual, marcat de criza migranţilor. Secretarul de stat român a transmis în mod clar mesajul că partea română nu doreşte ca accentul discuţiilor să continue să fie plasat pe o escaladare a declaraţiilor publice, în detrimentul cooperării şi identificării unor soluţii pertinente, în spirit european, la provocările comune actuale”, arată MAE într-un comunicat de presă.

MAE a reiterat poziţia României faţă de gardul pe care Ungaria intenţionează să îl ridice la graniţă: „nu este un gest corect din punct de vedere politic şi este contrar spiritului european”.

Secretarul de stat George Ciamba „a arătat că, în calitate de parteneri strategici, partea română ar fi apreciat o analiză comună prealabilă pentru evaluarea impactului şi a necesităţii unui astfel de proiect, în vederea unor eventuale măsuri agreate bilateral. Atitudinea părţii ungare a surprins autorităţile române, în condiţiile în care cooperarea dintre cele două state pe dimensiunea transfrontalieră, poliţienească, a fost una constant bună şi, în consecinţă, ar fi trebuit să permită o analiză comună”.

Partea română a arătat şi că, în acest moment, nu se înregistrează o situaţie de fapt care să confirme perspectiva invocată de Ungaria, că fenomenul migraţionist se mută către frontiera cu România şi astfel „este de neînţeles graba cu care partea ungară realizează acest proiect”.

Oficialul român a mai arătat că „este inacceptabil ca un ministru al afacerilor externe dintr-un stat european să lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european, inclusiv cu referire la teze legate de teme şi situaţii care ţin de politica internă a statului respectiv. A apreciat că afirmaţiile ministrului de externe ungar sunt complet lipsite de respect faţă de persoana premierului, a Guvernului României şi faţă de autorităţile statului român şi se înscriu în acest joc de escaladare şi dispută artificială, menit să atragă atenţia de la problemele reale”.

Partea română şi-a arătat şi „nedumerirea” cu privire la declaraţiile privind aderarea României la Schengen. „România a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi se comportă deja ca un stat de facto al spaţiului Schengen, asigurând la cele mai înalte standarde securitatea unei largi părţi a frontierei externe a UE. De altfel, îndeplinirea criteriilor a fost recunoscută inclusiv de Ungaria, care a susţinut, până în prezent, în mod constant şi vocal, adoptarea, cât mai rapid posibil, a unei decizii pozitive privind aderarea României la Schengen”, arată MAE.

Citește și: