Andrei Luca POPESCU
3442 vizualizări 3 dec 2013

Primăria sectorului 6 a acordat două contracte în valoare totală de 11,8 milioane de euro unei firme de amenajări peisagistice deţinută de Iuliana Madlen Lazăr, o fostă consilieră prezidenţială a lui Ion Iliescu. Lazăr şi partenerul său de afaceri, Ion Olteanu, sunt abonaţi la contractele privind amenajarea spaţiilor verzi şi a mobilierului urban din Bucureşti, dar şi din alte oraşe, încasând zeci de milioane de euro de la primării. Printre realizările lor se numără panseluţele lui Andrei Chiliman, dar şi dinozaurii şi minerii din frunze aprobaţi de Cristian Popescu Piedone în sectorul 4.

Pe 30 noiembrie, Firma Ro-Verde Landscaping SRL, din Corbeanca, judeţul Ilfov, a câştigat două contracte în valoare totală de 53,4 milioane de lei cu Primăria sectorului 6, condusă de Rareş Mănescu (PNL). În schimb, firma trebuie să amenajeze spaţiile verzi din cartierele Drumul Taberei şi Militari, precum şi să se ocupe de modernizarea urbanistică a străzilor, trotuarelor şi parcărilor din aceleaşi cartiere. Totodată, firma respectivă trebuie să se ocupe şi de sistemul de monitorizare video din sectorul 6, destinat „siguranţei publice”. Pentru această acitivitate, firma nu are nicio experienţă care să reiasă din acte publice, obiectul său de activitate fiind acela de întreţinere peisagistică.

Firma Ro-Verde Landscaping a fost înfiinţată în 2011, are 8 angajaţi şi o cifră de afaceri de doar 45.000 de euro în 2012, conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Este deţinută de Iuliana Madlen Lazăr (90%) şi de Marius Cătălin Vişan (10%). Lazăr a fost consilier prezidenţial în mandatul preşedintelui Ion Iliescu, ea fiind chiar decorată de acesta, în 2002, cu Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alţi consilieri din Administraţia Prezidenţială. Deţinătoarea unui doctorat în litere, pe tema argumentării în comunicarea politică, Iuliana Lazăr s-a remarcat însă mai ales prin afacerile cu amenajarea spaţiilor verzi şi a mobilierului urban, desfăşurate la firma partenerului său de afaceri, Ion Olteanu.

Acesta este primul mare contract cu statul al Ro-Verde Landscaping, restul fiind achiziţii directe care au implicat sume mici, sub 30.000 de euro, acordate de Administraţia Lacuri Parcuri Agrement din Bucureşti sau de primăriile din Bragadiru (Ilfov) şi Rovinari (Gorj) în anul 2013.

Olteanu, părintele spaţiilor verzi din Bucureşti

Mult mai cunoscut decât Iuliana Madlen Lazăr şi firma sa este însă partenerul ei de afaceri, Ion Olteanu. De altfel, cei doi sunt asociaţi într-o altă firmă, Eco Distribution. Olteanu şi firmele sale – Eco Horticultura şi Garden Center Grup, sunt binecunoscute prin contractele pentru toaletarea şi amenajarea spaţiilor verzi din Capitală, dar şi din alte oraşe. Iuliana Lazăr face parte şi din conducerea Garden Center Grup.

Firma lui Olteanu, Eco Horticultura, figurează cu nu mai puţin de 67 de contracte cu statul în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, printre ele numărându-se toate primăriile de sector din Bucureşti, mai puţin cea a sectorului 3. Ion Olteanu este asociat la această firmă cu Adrian Cobzacu, afacerist implicat de asemenea în multe afaceri cu primăriile din Bucureşti, inclusiv cu cea a Capitalei, condusă de Sorin Oprescu.

Firma lui Olteanu a făcut, în 2009, obiectul unui Control al Curţii de Conturi la Administraţia Domeniului Public sector 1, care a constatat că firma Eco Horticultura a umflat preţurile, iar ADP-ul din subordinea primarului Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pe spaţiile verzi al căror buget de amenajare s-a ridicat în 2009 la aproximativ 23 de milioane de euro.

Curtea de Conturi recomanda atunci „extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de S.C. GECA IMPEX S.R.L. şi S.C. ECOHORTICULTURA S.R.L. în anul 2009 pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preţuri mai mari faţă de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate şi achitate”.

O altă realizare peisagistică a Eco Horticultura în Bucureşti sunt dinozaurii şi minerii din tuia, amplasaţi în sectorul 4 şi achiziţionaţi de primăria lui Cristian Popescu Piedone în 2008.

Garden Center Grup, cealaltă firmă a lui Ion Olteanu, este şi mai implicată în afacerile cu spaţiile verzi ale statului decât Eco Horticultura, ea figurând cu 144 de contracte câştigate cu statul, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

O investigaţie incognito făcută de “România Liberă” a arătat că reprezentanţii firmei Eco Horticultura erau dispuşi să umfle preţurile pentru produsele achiziţionate de o primărie de sector, ba chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului, care se cifrează la 10% din valoarea contractului, în timp ce intermediarii afacerii ar fi urmat să primească 15-20% din bani. Mama lui Ion Olteanu, Gica, le-a spus ziariştilor că a făcut înţelegeri de acest gen cu “sute de primării”.

Citește și: