Andreea Smerea
558 vizualizări 23 mai 2019

„În ziua alegerilor vor fi la datorie peste 50.000 de angajaţi ai MAI, care vor asigura ordinea şi liniştea publică, vor asigura protecţia secţiilor de votare în afara acestora, precum şi cercetarea incidentelor electorale. De asemenea, angajaţii MAI vor asigura securitatea transportului dosarelor întocmite de birourile electorale din ţară către BEC’’, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Aceasta a subliniat că, în ceea ce priveşte ziua de duminică, ziua alegerilor, atribuţiile sunt foarte clar delimitate de lege şi că efectivele MAI nu au atribuţii cu privire la operaţiunile de votare sau la ceea ce se întâmplă în secţiile de votare. Ea a mai spus că preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este responsabil de coordonarea şi corectitudinea operaţiunii de votare, însă, pentru menţinerea ordinii, acesta poate solicita sprijinul efectivelor MAI, care pot intra în secţie numai la solicitarea sa expresă.

„Referitor la campania electorală, aceasta se va încheia sâmbătă, 25 mai, la ora 7. Continuarea propagandei electorale după această oră este interzisă. De la debutul campaniei electorale şi până miercuri, 22 mai 2019, s-au desfăşurat peste 120 de manifestări electorale în municipiul Bucureşti şi în alte 76 de localităţi din 30 de judeţe. Cele mai multe astfel de evenimente au avut loc în judeţele Ilfov, Brăila, Sibiu, Hunedoara şi Alba. În timpul campaniei au fost sesizate 271 de evenimente electorale, însă nu toate au fost confirmate’’, a mai precizat ministrul Carmen Dan.

MAI a constatat 177 de contravenţii, pentru care a aplicat 83 de avertismente şi amenzi.

„În ceea ce priveşte modul în care a decurs campania electorală până acum, am semnalat public o anumită acutizare a unor atitudini agresive, care nu sunt specifice si nu trebuie să fie specifice niciunor procese electorale, cu atât mai mult acestui proces electoral. Structurile MAI au constatat până acum 177 de contravenţii, pentru care s-au aplicat 83 de avertismente şi amenzi, în valoare de 17.800 de lei”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a declarat că au fost sancţionate 102 persoane şi că unele dintre acestea au primit mai multe sancţiuni pentru că au comis mai multe contravenţii, precizând că cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru fapte prevăzute de Legea privind organizarea alegerilor europarlamentare, fiind vorba în principal de nerespectarea reglementărilor privind afişajul electoral, inclusiv distrugerea afişelor electorale.

„Alte sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Sunt în cercetare 8 infracţiuni circumscrise contextului electoral, 7 fiind cu autor cunoscut”, a mai adăugat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a completat că organizarea în aceeaşi zi atât a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European cât şi a referendumului national este un efort pentru toate instituţiile care au atribuţii în acest domeniu, însă are convingerea că votul se va desfăşura fără probleme şi în deplină legalitate.

Citește și: