Alexandra Mortu
6191 vizualizări 18 nov 2019

Astfel, conform noilor reglementări, amenda pentru neprezentarea actelor este eliminată, însă poliţistul îţi poate verifica identitatea în bazele electronice de date. De asemenea, sunt prevăzute şi anumite condiţii în care poliţistul are dreptul de a legitima  persoană.

Însă, persoanele care refuză să ofere date despre identitatea lor poliţiştilor sau de a se prezenta la sediul poliţiei riscă amenzi începând de la 500 de lei şi ajungând până la 1.500 lei. Dacă amenda este plătită în termen de 15 zile, va fi achitată doar jumătate din suma prevăzută de sancţiune.

În cazul în care persoana legitimată nu are actele asupra sa, „stabilirea identităţii se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declaraţiilor acesteia, precum şi a verificărilor poliţistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii”, se arată în Legea nr. 192/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

„Sunt reglementări fireşti care vin atât în sprijinul poliţistului, cât şi al cetăţeanului. Până acum, multe dintre aceste reglementări, privind legitimarea, de exemplu, erau prevăzute, dar prin ordine interne ale MAI. Şi, din această cauză, puteam ajunge la un conflict atât cu cetăţeanul, cât şi cu legiuitorul, dacă era contestată o amendă, de exemplu. Aşa, ştim că, odată publicate în Monitorul Oficial, aceste reglementări au character de lege şi nu mai există loc de interpretări”, a explicat, pentru EVZ, Viorel Şeicaru, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP)

 

Citește și: