Ramona LOZNIANU
10468 vizualizări 30 iun 2015

În mai 2014, în România, 35% dintre respondeţi au fost consideraţi ca având o atitudine anti-semită, potrivit studiului organizaţiei americane care activează contra discriminării şi defăimării evreilor. Anul acesta procentul a crescut la 47. Aceeaşi creştere semnificativă s-a înregistrat şi în cazul Italiei (de la 20% la 29%), şi în cazul Olandei (de la 5% la 11%), deşi aceasta se numără printre ţările cu cea mai mica rată a atitudinilor antisemite. 

Ţările în care s-a înregistrat o diminuare semnificativă a vederilor antisemite comparativ cu anul trecut sunt Franţa (de la 37% la 17%) şi Belgia (de la 27% la 21%), unde în ultimul an au avut loc atentate cu caracter antisemit. Este vorba de atacul din ianuarie de la un supermarket evreiesc din Paris, unde au fost ucişi patru ostatici, şi de cel din Bruxelles, unde un bărbat musulman a împuşcat patru persoane în faţa Muzeului Evreiesc, în mai 2014. Şi Germania se numără printre ţările unde atitudinea antisemită a scăzut semnificativ faţă de 2014 (de la 27% la 16%). La fel s-a întâmplat şi în cazul Poloniei (de la 45% la 37%), Rusiei (de la 30% la 23%) şi Ucrainei (de la 38% la 32%).

Din cele 19 ţări care au intrat în studiul ADL, citat de forward.com, Turcia (71%) şi Grecia (67%) sunt cele unde s-a înregistrat cea mai puternică atitudine antisemită. La popul opus se situează Danemarca (8%), Olanda, Statele Unite şi Marea Britanie (10-12%).

Studiul care a măsurat atitudinile antisemite a constat în solicitarea respondenţilor de a spune dacă sunt de acord cu 11 afirmaţii care în opinia ADL indică o perspectivă negativă în ceea ce priveşte evreii: vorbesc prea mult despre ce li s-a întâmplat în timpul Holocaustului; sunt mai loiali Israelului decât ţărilor în care trăiesc; cred că sunt superiori altori oameni; au prea multă putere pe pieţele financiare internaţionale; au prea multă putere în lumea afacerilor; controlează prea mult afacerile globale; oamenii îi urăsc pentru felul în care se comportă; evreii au prea mult control asupra guvernului american; evreii controlează media; sunt responsabili pentru cele mai multe dintre războaie; evreilor nu le pasă decât de ei.

Respondenţii care au fost de acord că majoritatea acestor afirmaţii sunt cel mai probabil adevărate au fost catalogaţi ca având o atitudine antisemită.

Sunt însă şi voci care spun că aceste afirmaţii nu pot măsura gradul de antisemitism şi, mai mult decât atât, unele dintre ele arată de fapt admiraţia pentru evrei.

 

 

Americanii le-au pus românilor aceste 11 întrebări legate de EVREI. După centralizarea răspunsurilor, au anunţat o concluzie şocantă pe care puţini o anticipau.Cum aţi răspunde acestor 11 întrebări?

Posted by Gandul on 30 Iunie 2015

 

Citește și: