11 vizualizări 14 mai 2007

Ovidiu Muşetescu, fostul şef la al Se­­cre­­­­tariatului General al Guvernului pe vremea lui Năstase, a fost interceptată de SRI într-un dosar al unui aface­rist cu alcool. Mihăilescu, vorbind cu unii procurori pe care încerca să-i „cuminţească“, a afirmat că „AN-ul (Adrian Năstase) a dat liber în târg la furat!“

Una peste alta, pe lângă Ovidiu Muşetescu şi Dorina Mihăilescu, mai sunt sub lupa DNA pesedistul Ion Stan, fostul şef al SRI Câmpina, Ion Savu, şeful Autorităţii pen­tru Privatizare şi Administrarea Par­ti­cipaţiilor Statului APAPS (FPS) Prahova şi fost ofiţer SRI, Da­niel Savu, ad­ministrato­rul SC Metal Eu­roest SA Câmpina, Mihai Anastasescu, precum şi fostul premier Adrian Năstase sunt sub lupa DNA, au declarat pentru Gândul surse judiciare.

Aceleaşi surse mai spun că, în prezent, în dosar se fac acte premergătoare faţă de aceştia sub aspectul următoarelor infracţiuni: dare de mită, luare de mită, înşelăciune, trafic de influenţă, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal.

Ancheta procurorilor a plecat de la cazul informativ “Distileria”, în care urmăritul principal a fost afaceristul prahovean Mihai Anastasescu. Acesta era urmărit de SRI pentru afacerile dubioase pe care le-a desfăşurat cu alcool şi petrol şi privatizări frauduloase.

Mihai Anastasescu, printr-o altă firma sa, Mika Quatro SRL Câmpina, ar fi achiziţionat alcool fără documente justificative, comiţând o evaziune fiscală de mare amploare. Potrivit unor surse din SRI, pe mandatul interceptărilor convorbirilor telefonice ale acestuia ar fi picat Dorina Mihăilescu, Ion Stan, Daniel Savu, Ion Savu, Adrian Năstase etc. Se pare că aceştia ar fi avut discuţii prin telefon cu omul de afaceri şi ar fi încercat să-l ajute prin trafic de influenţă.

Aceleaşi surse informative au mai declarat pentru Gândul că Dorina Mihăilescu a „picat” pe mandatul de ascultare când a purtat o discuţie cu Mihai Anastasescu despre asociatul acestuia la firma Taipan SRL, Marius Crintea, care ar fi avut probleme cu Justiţia. Dorina Mihăilescu ar fi acţionat din ordinul lui Adrian Năstase pe care îl numea codificat „AN-ul”. În plus,  pe mandat şi prin filaj reiese cum Dorina Mihăilescu a intervenit la procurori cu care s-a întâlnit la Slobozia pentru Marius Crintea : “AN-ul a dat liber în târg la furat”.

Tot pe mandat ar reieşi că Dorina Mihăilescu a intervenit la directorul general al BCR Prahova, Gheorghe Bălănescu, pentru a-i  fi acordate ilegal credite lui Anastasescu pe care acesta le-ar fi utilizat prin schimbarea destinaţiei pentru achiziţionare de alte firme. În plus, pe filaj şi pe mandatul de interceptare ar fi reieşit că fostul şef al SRI Câmpina, Ion Savu, i-ar fi transmis lui Anastasescu că telefoanele îi sunt ascultate. La rândul său, acesta ar fi aflat acest aspect de la Gheorghe Chiulea care era şef la sectorul T din SRI Prahova, sector unde se ascultau telefoanele. Potrivit aceluiaşi mandat de interceptare, Ion Stan a utilizat date secrete obţinute din SRI pentru afaceri oneroase, trafic de influenţă. Anastasecu a fost ajutat de Ion Stan să obţină ilicit şi nişte hidrocentrale.

Aceleaşi surse din SRI spun că raportul de prelungire a mandatului de interceptare a convorbirilor în operaţiunea „Distileria” a fost întrerupt: ‘’Mandatul nu se va mai prelungi deoarece nu sunt elemente de siguranţă naţională”, a fost răspunsul primit de la Direcţia Jurdică a SRI. Însă sursele SRI spun altceva: “Ca să ajungă control informativ, cazul “Distileria” a trecut prin mai multe faze de la informare generală la AVIO (acţiune de verificare informativ operativă), la control informativ, unde Direcţia juridică ar fi dat avizul de legalitate şi ar fi specificat că este un caz de siguranţă naţională”. 

Generalul Ovidiu Soare a închis “operaţiunea Distileria” coordonată de  el  şi  instrumentată de Secţia de Informaţii a judeţului Prahova din cadrul SRI, deşi existau suficiente indicii de săvârşire a mai multor fapte penale de natură economică şi de corupţie. Mai mult decât atât, generalul Soare ar fi furnizat aceste date cu caracter secret în momentul în care a aflat că în cazul respectiv au fost interceptate, în discuţiile cu persoanele urmărite informativ, şi personalităţi politice.

Citește și: