Florin Jinga
Departamentul Life
1493 vizualizări 6 mar 2019

Simpozionul se va desfăşura în perioada 8-9 martie în sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Vaslui. Includerea politicanei comuniste Anei Pauker, cea supranumită Stalin cu fustă, a fost aspru criticată de istorici, gafa autorităţilor vasluiene fiind descoperită de istoricii Mădălin Hodor şi Andrei Cătălin Galiţă, de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

"Se apropie 8 martie şi Consiliul Judeţean Vaslui, sensibil cum îl ştiţi, s-a gândit sa organizeze, ei da, un "simpozion ştiinţific". "Femei celebre ale României Întregite". Frumos. În poza mare şi în centru Regina Maria, a doua din dreapta pe ultimul rând Ana Pauker. Ce-i drept, femeia a fost celebră. Pentru eforturile consecvente de a debarasa poporul român de moştenirea primei. Un nou exemplu al stadiului de retardare la care s-a ajuns în tratarea istoriei naţionale", scrie Hodor pe pagina de Facebook.

Autorităţile şi-au reparat greşeala

În urma criticilor apărute în mediul online, muzeul a şters de pe site şi de pe pagina de Facebook a instituţiei postarea în care era anunţat simpozionul dedicat femeilor celebre.

Istoricul Mădălin Hodor a scris pe Facebook că imaginea cu fostul lider comunist a fost schimbată.

„Efectul Pauker o bate pe Ana Aslan. Mister şi suspans. După postarea de dimineaţă băieţii de la Consiliul Judeţean Vaslui se pare că au schimbat puţin poza Anei Pauker. Deştepţi. În grabă au schimbat şi poza Smarandei Brăescu cu.... Smaranda Brăescu un pic mai tânără. Normal ar fi să o întineriţi şi pe Ana Aslan, că e tot în apropiere. În locul Anei Pauker, Ştefania Mărăcineanu, care a înlocuit-o în alta variantă de afiş pe Marie Curie. Vă ţin la curent cu schimbările, că e ca la handbal“, a scris istoricul.

Pe afiş mai apar fotografiile unor personalităţi precum medicul Ana Aslan, soprana Hariclea Darclee şi Ecaterina Teodoroiu, eroină a Armatei Române.

Explicaţia organizatorilor

”De Ziua Femeii ne propunem o dezbatere despre adevăratele modele feminine, care şi-au pus amprenta asupra istoriei ţării. Dorim să aducem în discuţie atât personalităţile feminine istorice care au schimbat destinul naţional, prin aportul adus la construirea României Mari, cât şi pe cele deschizătoare de drumuri în diverse domenii: ştiinţifice, artistice şi culturale, care ne-au format identitatea şi au făcut cunoscută România în lume. În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri evocăm, prin intermediul acestui eveniment, femeile care şi-au lăsat amprenta în istorie prin curaj şi credinţă în forţele proprii. O parte dintre aceste femei deosebite au rămas în istoria scrisă, o altă parte au fost date uitării”, au explicat organiatorii în prezentarea evenimentului.

Stalin cu fustă

Ana Pauker s-a născut în 1893 la Codăeşti, în judeţul Vaslui, într-o familie de evrei români. În România anilor 50 i se spunea „Stalin cu fustă”, dar notorietatea internatională şi-a câştigat-o atunci când a apărut pe coperta revistei „Time”, în septembrie 1948, cu titlul „cea mai nemiloasă femeie din lume”.

Pauker a fost prima femeie din România care a deţinut o funcţie majoră de conducere într-un guvern, dar şi prima femeie din lume care a deţinut funcţia de ministru de Externe. Politiciană comunistă, Pauker a fost una dintre puţinele femei din epoca stalinistă ajunsă în funcţii înalte. În 1952, Gheorghe Gheorghiu-Dej a înlăturat-o din funcţii şi din partid, în acelaşi timp cu Vasile Luca şi Teohari Georgescu, cei trei fiind acuzaţi că fac parte dintr-un "grup antipartinic". A murit la vârsta de 67 de ani, în 1960.

Foto: Mădălin Hodor/ Facebook

Citește și: