Andrei Luca POPESCU
4699 vizualizări 31 mai 2012

Ministrul Culturii, liberalul Mircea Diaconu, este urmărit penal pentru încă patru infracţiuni de conflict de interese, vizând modul în care, din postura de director al Teatrului Nottara, şi-a angajat soţia, pe actriţa Diana Lupescu (Diaconu), pe un post de regizor artistic.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au explicat pentru gândul că este vorba despre mai multe contracte de drepturi intelectuale şi conexe, semnate de Mircea Diaconu între Teatrul Nottara şi soţia sa, în calitate de director al instituţiei.

Extinderea urmăririi penale a avut loc pe 29 mai, iar astăzi i-a fost adusă la cunoştinţă, prin avocat, lui Mircea Diaconu, care a solicitat să se prezinte la audieri abia pe 11 iunie, motivând că este ocupat astăzi.

Anterior, procurorii începuseră ancheta privind conflictul de interese în care se află Mircea Diaconu doar privind modul în care Diaconu, din postura de director al Teatrului Nottara, şi-a angajat soţia, pe Diana Lupescu, pe un post vacant de regizor artistic. Urmărirea penală a început după ce procurorii au fost sesizaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care au constatat existenţa conflictului de interese.

În urma evaluărilor demarate de ANI în 15 noiembrie 2010, s-a constatat că în 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soţia lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului "C.I. Nottara", a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic.

Maria Diana Diaconu a exercitat, în perioada 19 noiembrie 2001 - 15 august 2007, funcţia de actor în cadrul Teatrului "C.I. Nottara".

Cererea sa a fost aprobată de către directorul Teatrului "C.I. Nottara", Mircea Diaconu, deşi nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, de minimum un an experienţă în domeniul regiei, Maria Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Secţia "Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)".

În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim.

În 15 august 2007, Maria Diana Diconu a fost promovată în funcţia de regizor artistic. Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale, obţinut în perioada 2007 - 2010 de către aceasta a fost de 83.684 de lei.

Citește și: