71348 vizualizări 5 mar 2014

Andrei Muraru, omul care i-a deconspirat pe TORŢIONARII COMUNIŞTI, şi-a dat demisia. Şeful IICMER i-a trimis în această dimineaţă premierului Ponta demisia sa. Potrivit lui Muraru, demisia a venit ca urmare a „contextului politic”. Muraru fusese propus în funcţie de PNL. ”Marele meu regret e că nu am văzut încă trimiterea în judecată a lui Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior”, a declarat Andrei Muraru, în această dimineaţă, la Digi 24.

Sub conducerea lui Andrei Muraru, IICCMER a început investigarea a 35 de torţionari.

Andrei Muraru, preşedintele demisionar al IICMER

Preşedintele IICCMER a explicat că demisia sa are directă legătură cu ieşirea PNL de la guvernare. ”"Am luat această decizie pentru că am considerat că este normal să rămân fidel unor principii şi unor oameni care m-au susţinut în acestă funcţie, oameni care nu mai sunt în momentul acest în guvern. Evident demisia mea are legătură cu evoluţiile de pe scena politică”, a declarat Andrei Muraru pentru gândul

În schimb şeful IICCMER susţine că înlocuitorul său va fi obligat să continuie compania de deconspirare a torţionarilor comunişti. ”Cred că este obligatoriu ca aceste proiecte să fie continuate. Orice va veni în locul meu va fi obligat să ducă mai departe campania de deconspirare a torţionarilor comunişti şi proiectul de transformare a penitenriarului de la Râmnicu Sărat în memorial. Cred că dacă aceste campanii ar fi oprite ar genera un scandal public şi nimeni nu s-ar încumeta să blocheze aceste proiecte”, a mai declarat Muraru pentru gândul

Andrei Muraru (31 ani) este doctor al Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Istorie, specializarea Istorie, unde este şi cadru didactic asociat.

Înainte de a conduce IICCMER, Andrei Muraru a fost, printre altele, consilier al Directorului General al Arhivelor Naţionale ale României (detaşat de la Cancelaria Primului-Ministru) -  octombrie 2007 - aprilie 2009; şeful Serviciului Investigaţii Speciale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (octombrie 2007 - februarie 2008); şeful Biroulul Cercetare în Arhive, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (iulie 2006 - octombrie 2007).

În 2013, gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a  Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului din România (IICCMER), a prezentat publicului profilele complete ale primilor doi torţionari comunişti anchetaţi de către procurori pentru crime împotriva dizidenţilor regimului totalitar. Campania de devoalare a comandanţilor Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior a avut, dincolo de componenta jurnalistică, şi alte efecte: cei doi sunt cercetaţi penal de procurori, un alt torţionar comunist al cărui dosar a fost uitat în fişete este anchetat, Guvernul a promovat o lege prin care victimele torţionarilor vor fi despăgubite din pensiile uriaşe ale celor din urmă, iar Curtea Constituţională a decis că faptele torţionarilor, securiştilor, ofiţerilor de poliţie politică, crimele de la Revoluţia din 1989 nu sunt prescriptibile.

În 5 februarie, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis că Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost lucrător al Securităţii. Decizia judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

 

Citește și: