Andreea Smerea
580 vizualizări 2 apr 2019

„În Legea Învăţământului avem art. 253, care dădea dreptul profesorilor care au trecut prin concursul de titularizare şi care au luat note mai mari decât 7 să profite, să beneficieze de această notă şi în următorii 6 ani. Acest articol a funcţionat în Legea Învăţământului până anul acesta, când, în urma unei iniţiative legislative care încerca să măreaască durata de la 6 la 10 ani, Preşedintele a trimis Curţii Constituţionale pentru evaluarea de constituţionalitate şi CCR a decis anularea acestui articol şi din iniţiativă şi din lege. Ca urmare, nu mai suntem în situaţia acum să folosim beneficiile unui drept câştigat de profesorii care luaseră note mai mari decât 7”, a precizat Ecaterina Andronescu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinută la Guvern.

Totodată, ministrul a spus că încearcă acum, printr-o OUG, pe care speră să o aducă pe ordinea de zi în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, să găsească o soluţie care să repare această situaţie. „Mesajul meu pentru profesori este să aibă puţintică răbdare”, a mai adăugat Andronescu.

Ministrul a mai precizat că „anual, circa 2.000 de profesori se titularizau pe acest articol, ca urmare, anul acesta, presupun că în jur de 2.000 de profesori n-ar putea beneficia de acest articol. Încercăm să găsim o formulă care să schimbe durata contractului pe durată determinată pe un contract pe durata viabilităţii postului”.

Ecaterina Andronescu crede că excepţia de neconstituţionalitate vine ca urmare a explicaţiilor neclare. Aceasta a spus că nu s-a explicat faptul că nu era o modalitate titularizare pe altă cale, CCR interpretând că aceasta este o cale de titularizare pe o altă uşă, nu prin concurs.

Însă, „hotărârea este hotărâre, nu avem cum să nu o respectăm. În ordonanţă încercăm să găsim o formulă care să se lege de durata contractului de muncă şi să încercăm să-l transformăm pe o durată mai mare pe cel care este pe durată de un an, pentru cei care se află în această situaţie”, a completat ministrul Educaţiei.

Citește și: