Mădălina CHIŢU
1923 vizualizări 19 sep 2013

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) o acuză pe prof. dr. Monica Pop, managerul de la Spitalul de Oftalmologie de Urgenţe din Bucureşti de conflict de interese. Într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei se arată că medicul „a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală, întrucât, în calitate de manager, a încheiat, în perioada 2010 - 2013, un număr de 62 contracte de asistenţă juridică şi de reprezentare în instanţă a intereselor spitalului, cu Cabinetele de avocatură Puiu Gabriela şi Gătejeanu Florian. Valoarea celor 62 contracte ale spitalului cu cabinetele de avocatură este de 60.650 Lei. Totodată, Cabinetele au reprezentat în instanţă şi interesele acesteia, în calitate de persoană fizică, în aceleaşi procese civile ale căror părţi sunt Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti şi Pop Monica Daniela. În acest sens, între Pop Monica Daniela şi cabinetele de avocatură menţionate au fost încheiate 27 contracte de asistenţă juridică şi reprezentare, în valoare totală de 6.000 Lei. Astfel, cabinetele de avocatură au fost remunerate atât de către Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, reprezentat de către Pop Monica Daniela, în calitate de manager, cât şi de către persoana fizică Pop Monica Daniela”.

Contactată de gândul, şefa de la Spitalul de Oftalmologie spune că „este o minciună ordinară”. „Am desfăcut contractul de muncă în urmă cu aproximativ 6 ani unei asistente care l-a bătut pe Călin Geambaşu, iar de atunci mi-a intentat câteva sute de procese. Avocaţii m-au apărat numai şi numai în calitatea mea de director de spital şi în interese de muncă. Nu am avut niciodată niciun fel de proces personal cu nimeni. Nimic din ce se menţionează în acesl comunicat nu este adevărat”, a declarat prof. dr. Monica Pop.

Şefa de la Spitalul de Oftalmologie a precizat că va lua măsuri împotriva ANI. „În momentul în care va apărea hotărârea, vom da ANI în judecată. Nu este prima dată când ANI ne plăteşte nişte daune. Toate procesele pe care le-am avut eu de-a lungul vieţii au fost cu această asistentă, care a intentat procese tuturor: Direcţiei de Sănătate Publică, Ministerului Sănătăţii. Inclusiv cei de la ANI au proces cu ea. Era un asistent medical în stare să omoare pe cineva. E o asistentă care are probleme psihice şi nu vrea să se ducă să se trateze şi nici să se prezinte la Institutul Medico-Legal pentru o expertiză psihiatrică, deşi instanţa a stabilit. Nu a vrut să se prezinte”, a mai spus managerul Spitalul de Oftalmologie.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul ANI, instituţia a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către managerul de la Spitalul de Oftalmologie a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României. Potrivit art. 2531, "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material […] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

„Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Pop Monica Daniela a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. ‘Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]’. ‚Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului’. Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”, scrie în comunicatul ANI.

Citește și: