41097 vizualizări 7 dec 2011

Celebrul bucătar şi realizator tv american Anthony Bourdain vorbeşte, într-un interviu pentru revista americană Playboy şi publicat în ediţia românească din decembrie, despre experienţele pe care le-a trăit în diversele ţări în care a călătorit pentru a-şi filma emisiunea "No Reservations", dar şi despre cum şi-a depăşit dependenţa de heroină şi cocaină.

În 2008, Bourdain a ironizat dur experienţa trăită drept călător în România, într-un episod al emisiunii difuzat de Travel Channel. Atunci, a ieşit la iveală faptul că Ministerul Turismului, condus la acea vreme de liberalul Ovidiu Ioan Silaghi, a pus la cale mai multe "evenimente" care să facă bine imaginii ţării şi pe care Bourdain urma să le folosească în documentarul său. Autorităţile române au cheltuit 20.000 de dolari cu emisiunea lui Bourdain.

De asemenea, producătorii emisiunii au acceptat următorul troc: să nu filmeze şatre sau comunităţi de ţigani din România, iar în schimb autorităţile române să le asigure costuri reduse la cazare şi la transport. Cu toate aranjamentele, filmul final a constat într-o serie de ironii şi glume usturătoare la adresa diverselor locuri şi obiceiuri cu care echipa lui Bourdain a avut de-a face în România.Acum, amintindu-şi acele momente, Bourdain pare să nu regrete nimic şi spune că de multe ori puterea dintr-o ţară încearcă să-i influenţeze showul. Nu le iese însă mereu.

"Eu mă întorc în America, unde pot să spun ce vrea muşchiul meu. Pot să spun 'Uite ce căcănari sunt ăia!'. Pot să mă întorc din România şi să zic 'Uite ce circ au pus în scenă pentru noi'. Deci da, uneori puterea dintr-o ţară încearcă să ne arate doar ce vor ei să vedem, dar uneori riscă şi ne lasă mână liberă, sperând că n-o să le-o tragem", spune Anthony Bourdain, în interviul publicat de Playboy.

În 2008, a ieşit la iveală aranjamentul dintre producătorii de la Zero Point Zero Production, care fac emisiunea "No Reservations", şi Ministerul Turismului din România.

"Spectacolul de muzică ţigănească de la Jariştea ar trebui să fie suficient. Orice alt aspect referitor la ţigani ar putea face rău imaginii României. Este un subiect foarte sensibil şi care nu este perceput cum trebuie (...). Nu încercăm sa ne amestecăm în planurile voastre, ci doar să evităm o situaţie nedorită. România are atât de multe de oferit, iar a ne concentra prea mult pe comunităţile de ţigani va trimite telespectatorilor idei greşite. Mari comunităţi de ţigani sunt peste tot în Europa, inclusiv în Spania, Franţa, Italia, Slovacia sau Ungaria. De ce să asociem România cu comunităţile de ţigani?", scria într-un e-mail trimis de Ministerul Turismului echipei lui Bourdain.

Acordul producătorilor să facă pe plac autorităţilor de la Bucureşti apare într-un alt e-mail dat publicităţii.

"De bunăvoie sunt de acord să scot din program şatra de ţigani, iar în schimb, Biroul de Turism al României va trebui să faca cele mai bune eforturi pentru a ne ajuta cu o reducere a costurilor de cazare şi cu mijloacele de transport. (...) Trebuie să fie clar că din acest punct înainte nimeni nu va îndruma editorial echipa mea în legătură cu unde anume să filmeze".

Citește și: