542 vizualizări miercuri, 09:47

„Pentru a asigura cetăţenilor români exercitarea dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţii similare celorlalţi cetăţeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor (2021)”, informează un comunicat al MAI.

Ministerul urmăreşte ca noile acte de identitate româneşti să respecte standardele stabilite la nivelul Uniunii Europene şi se au în vedere mai ales elementele de securitate. „Noile acte de identitate vin cu garanţii suplimentare de securitate şi întăresc încrederea instituţiilor publice şi a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătăţiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulaţie în anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricaţie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecţia IT oferită de mediile de stocare electronice”, mai menţionează MAI în comunicatul respectiv.

Cu ajutorul noului act de identitate, cetăţenii români vor putea interacţiona online cu autorităţile administraţiei publice indiferent de locul unde se află, în ţară sau în străinătate, având dreptul să solicite prestarea de servicii publice. Totodată, nu va mai fi obligatorie pentru identificare prezenţa fizică a cetăţeanului la ghişeu, acesta putând accesa de la distanţă serviciile dorite, cum ar fi înmatricularea unui autovehicul, obţinerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizaţii sau a altor documente de la autorităţile publice, depunerea unor declaraţii personale etc.

Totodată, în noul act electronic de identitate va fi inclus şi cardul de sănătate, ca o noutate adusă.

„Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani şi, opţional, sub această vârstă, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali. Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România”, mai anunţă MAI.

Pentru cei care nu doresc o carte electronică de identitate, va exista opţiunea de a solicita eliberarea unei cărţi de identitate simple; aceasta nu va conţine elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.

Citește și: