Firuta Flutur
104 vizualizări 13 mar 2019

"În cursul zilei de 12 martie 2019, ora locală 10:32, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al CNCAN a fost notificat conform procedurilor de răspuns la urgenţa nucleară sau radiologică, de către Centrul pentru Accidente Nucleare şi Urgenţe Radiologice (CANUR) cu privire la prezenţa radioactivităţii peste valoarea fondului natural, identificată la trecerea unui camion care transporta deşeuri prin portalul de detectare a radioactivităţii, al SC HOLCIM SA Chistag, judeţul Bihor. În urma declanşării alarmei portalului, au fost implementate procedurile specifice. Echipa mobilă de răspuns la urgenţă a CNCAN s-a deplasat la locul incidentului, în vederea efectuării măsurătorilor radioactivităţii", arată Comisia Naţională pentru Controlul ActivităţilorNucleare (CNCAN), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

 

 

În urma măsuratorilor, CNCAN arată că prezenţa radioactivitaţii este peste fondul natural, dar valorile măsurate s-au situat mult sub limitele care ar putea să indice potenţiale efecte asupra sănătăţii lucrătorilor şi populaţiei.

"Precizăm faptul că evenimentul nu a reprezentat un pericol radiologic pentru lucrători şi populaţie", transmite Comisia.

 

 

Citește și: