Adrian Ilie
1735 vizualizări 1 dec 2017

”Încă de la momentul semnalării situaţiei, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe au fost activate procedurile standard de lucru pentru astfel de situaţii de criză. Potrivit ultimelor date furnizate consulatului general al României la Bonn de către autorităţile locale, în imobilul incendiat locuiau 45 de persoane, dintre care 33 erau înregistrate ca cetăţeni români, unele dintre persoanele rezidente având dublă cetăţenie, printre care şi cea română”, se arată într-un comunicat al MAE.

De asemenea, MAE precizează că toate persoanele spitalizate după incendiu au fost externate.

”În urma demersurilor oficiului consular, angajatorul german al persoanelor afectate de incendiu a confirmat că le-a asigurat cazarea într-o altă locaţie”, precizează sursa citată.

O echipă consulară mobilă din cadrul consulatului general al României la Bonn a fost trimisă la locul incidentului pentru evaluarea situaţiei şi acordarea de asistenţă consulară, în caz de necesitate.

”Reprezentanţii oficiului consular de la Bonn sunt în legătură cu anchetatorii germani. Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Bonn, monitorizează cu prioritate cazul şi menţine în permanenţă legătura cu toate autorităţile implicate”, se mai arată în comunicat.

Un imobil din localitatea germană Bergkamen, în care se aflau şi români, a fost cuprinsă de flăcări, 33 de persoane ajungând în spital, a informat Ministerul Afacerilor Externe vineri după-amiază. "Consulatul General al României la Bonn urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de incendiul produs la data de 1 decembrie 2017, într-un imobil situat în localitatea germană Bergkamen. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile locale, în imobilul afectat de incendiu locuiau 45 de persoane, printre care şi cetăţeni români. 33 dintre persoanele afectate au fost spitalizate, urmare intoxicaţiei cu fum, 7 dintre acestea fiind în stare gravă, fără a le fi pusă viaţa în pericol. O parte dintre persoanele spitalizate au fost externate", transmitea Ministerul de Externe.

Potrivit presei germane, pompierii au fost anunţaţi, în jurul orei 6.30, că o maşină arde pe o stradă din Bergkamen, iar la scurt timp au primit un al doilea apel care spunea că şi clădirea din apropiere a luat foc. Publicaţia germană Waz scrie că evacuarea oamenilor era deja îngreunată de incendiul din stradă. Aceeaşi publicaţie menţionează că procuratura de a demarat o anchetă, iar poliţia urmează să stabilească dacă focul a fost pus intenţionat.

Administraţia Prezidenţială a transmis că preşedintele Klaus Iohannis este ”consternat” de incidentul care a avut loc în Bergkamen, în care un incendiu a dus la rănirea a 33 de persoane aflate într-o clădire locuită de români, şi este îngrijorat de ”un act de o asemenea cruzime”.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este consternat de incidentul care a avut loc în localitatea germană Bergkamen, într-o clădire în care locuiesc şi cetăţeni români, chiar de Ziua Naţională a României. Preşedintele Klaus Iohannis este foarte îngrijorat de faptul că un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de răniţi, poate avea loc în Europa anului 2017 şi condamnă cu fermitate acest incident”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Citește și: