Andreea Traicu
1076 vizualizări 5 feb 2018

Poliţiştii au fost sesizaţi prin apel la 112, mai multe echipaje de la Secţia 2 deplasându-se la faţa locului. Oamenii legii au stabilit că protestatarii participau la proiecţie şi la un moment dat s-au ridicat din sală şi au întrerupt filmul, intonând cântece bisericeşti şi afişând icoane, steaguri şi pancarte anti-LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender).

Aceştia au fost amendaţi de poliţişti.

Şi comunitatea LGBT din România a recţionat, condamnând incidentele de la Muzeul Ţăranului Român.

"Condamnăm gesturile extreme ale grupurilor ultra-ortodoxe şi conservatoare care propagă prin mesajele lor ura împotriva comunităţii LGBT şi considerăm că autorităţile au datoria să protejeze persoanele LGBT împotriva acestor acte de violenţă. Acţiunile de la Muzeul Ţăranului Român nu contribuie la un dialog real în societate şi ele vin la fix cinci ani când un incident similar a avut loc în acelaşi spaţiu la proiecţia filmului „The Kids Are Alright”. Comunitatea LGBT şi aliaţii au, în acelaşi timp, dreptul să organizeze şi să participe la evenimente în spaţiul Muzeului Ţăranului Român, în condiţiile în care vorbim despre o instituţie publică, de interes pentru toţi cetăţenii, indiferent de etnie, rasă, orientare sexuală sau identitate de gen", transmite Asociaţia MozaiQ, care se adresează comunităţilor LGBT.

Lungmetrajul "120 BPM", de Robin Campillo, recompensat cu marele premiu al juriului la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes, porneşte de la fapte reale - acţiunile organizaţiei civice Act Up din Franţa anilor 1990 -, pentru a vorbi, în cele din urmă, despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. Act Up este considerată a fi precursoarea mişcărilor civice de după anii 2000 care au condus la obţinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorităţi - de la cele sexuale la cele civice.

Lungmetrajul "120 BPM", propunerea Franţei pentru premiile Oscar 2018, este distribuit în România, din 26 ianuarie, de Voodoo Films.

Iniţiată în Statele Unite şi extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă şi eficientă în Franţa, se consideră că Act Up a pregătit terenul pentru teme actuale de astăzi - de la căsătoria între persoane de acelaşi sex şi până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria de film.

În plină epidemie, grupul de acţiune Act Up s-a implicat în viaţa publică, combătând prejudecata că SIDA este boala persoanelor de la periferia societăţii şi convingând opinia publică şi autorităţile de importanţa metodelor de prevenire a acestei maladii şi a tratamentului. Dincolo de tema principală, "120 BPM" este o poveste sensibilă de dragoste, plină de forţă şi vitalitate, de emoţie şi compasiune, filmul fiind aplaudat la scenă deschisă la Cannes minute în şir şi considerat de revista Variety o înduioşătoare combinaţie între o autobiografie plină de emoţie şi dramatism, un manifest politic şi un erotism bulversant şi copleşitor.

Citește și: