Laura Mitran - Mediafax
275 vizualizări 25 mai 2015

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a făcut public, luni, un raport pe care l-a realizat în comuna Racoş cu privire la acuzaţiile pe care mai mulţi cetăţeni din localitate le aduc poliţiştilor.

Concret, poliţiştii din Racoş sunt acuzaţi că în ultimii trei ani ar fi bătut mai mult de 40 de cetăţeni din comună, bătăi soldate cu certificate medico-legale şi multe zile de spitalizare, dar rămase nesancţionate în plan legal.

Oamenii spun că sunt bătuţi de organele de ordine, în secţia de poliţie, în pădure sau pe câmp. Reclamaţiile lor au rămas până acum nesoluţionate, procurorii din Braşov clasând plângerile pe motiv că reclamanţii nu au avut martori.

"Comunitatea de romi din Racoş - care cuprinde peste 1.200 de persoane, după declaraţiile pastorului penticostal din localitate, Ioan Dudaş - trăieşte din cules de fructe de pădure sau din munci cu ziua, prestate la diverse ferme din zonă, la fân, la coasă, la cartofi. Conform declaraţiilor lor, romii au o înţelegere cu cei de la ocolul silvic ca să adune lemnele căzute din pădure, însă ei spun că înţelegerea este deseori nesocotită de poliţişti, care atunci când îi prind că ies cu lemnele din pădure le aplică amenzi sau îi bat. De multe ori, spun romii, primesc şi amenzi şi bătaie", se arată în raport.

Un student activist venit în comună ca să-i înveţe pe oameni cum să scrie plângeri pentru purtarea abuzivă a poliţiştilor a fost bătut în gara Racoş, de patru indivizi care purtau cagule, la scurtă vreme după ce poliţiştii îl avertizaseră că se află într-o zonă periculoasă, şi că "se poate întâmpla orice între Racoş şi Braşov", mai spune APADOR-CH.

"APADOR-CH cere Inspectoratului General al Poliţiei Române să ancheteze serios şi cât mai rapid situaţia care mocneşte în comuna Racoş şi să dispună măsurile legale care se impun", se arată în comunicatul organizaţiei.

Citește și: