Andreea OFIŢERU
9230 vizualizări 16 oct 2013

Câteva mii de oameni au protestat miercuri seară în Bucureşti faţă de exploatarea gazelor de şist. Potrivit estimărilor jandarmilor aflaţi la faţa locului numărul manifestanţilor a depăşit 2.000 de persoane. Iniţial protestatrii  au manifestat în Piaţa Universităţii, în faţa Ministerului de Interne şi a Guvernului, împotriva exploatării gazelor de şist, dar şi a proiectului de la Roşia Montană. Cu tobe şi lozinci, ei au ajuns la Arcul de Triumf, pentru ca de acolo să se deplaseze spre TVR şi înapoi spre Romană şi Universitate.

Gândul a transmis LIVE TEXT desfăşurarea evenimentelor

UPDATE 0.00 Protestul s-a încheiat la miezul nopţii după ce manifestanţii au părăsit Piaţa Universităţii.

UPDATE 23.33 Circulaţia dinspre Unirii spre Piaţa Romană a fost reluată. În Piaţă se mai află 200-300 de manifestanţi. Jandarmii încearcă să-i împărştie.

UPDATE 23.20 Protestatarii au ajuns la Universitate. Circulaţia pe ambele sensuri ale Bd Nicolae Bălcescu este blocată.

UPDATE 23.08 Bulevardul Magheru este blocat în întregime de protestatari. Ploaia torenţială i-a determinat să-şi adapteze scandările. "Plouă, ninge, uniţi vom învinge"

UPDATE 22.50 Protestatarii au blocat intersecţia Ştefan cel Mare cu Calea Dorobanţi. Tramvaiele sunt oprite. Se scandează cu putere, iar trecătorii aflaţi în zona Perla aplaudă manifestanţii. Coloana se deplasează spre Piaţa Romană.

UPDATE 22:47 De la Televiziune grupul se deplasează pe Calea Dorobanţi, înapoi spre Universitate. Manifestanţii scandează "Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti" şi "Pungeşti şi Roşia, vine revoluţia".

UPDATE 22:28 Protestatarii au ajuns acum la Televiziune unde s-au oprit şi strigă:  "TVR, TVR, plină de mizerie" şi "Presa română, plină de minciună"

UPDATE 22:20 Traficul este acum blocat în Piaţa Aviatorilor unde cei peste 2.000 de protestatari s-au oprit şi scandează:  "Nu corporaţia face legislaţia" şi "Roşia şi Pungeşti, două inimi Româneşti"

UPDATE 22:10 Protestatarii au plecat de la Arcul de Triumf, circulaţia fiind acum blocată pe Bulevardul Aviatorilor.

UPDATE 21:55 Coloana a ajuns la Arcul de Triumf. Protestatarii trec pe sub monumentul care, în mod normal, este închis circulaţiei. S-au aşezat pe jos şi se pregătesc să cânte Imnul şi să spună "Tatăl Nostru".

Mediafax Foto// Octav Ganea// La Arcul de Triumf manifestanţii s-au aşezat pe stradă

UPDATE 21:33 Protestatarii se află în marş pe Kiseleff înspre sediul PSD. Aici au strigat lozinci anti PSD şi împotriva lui Ponta, spunându-le jandarmilor aflaţi încolonaţi în faţa clădirii PSD că apără un drac.

UPDATE 21:29 Incidente între protestatari şi jandarmi în zona Pieţei Victoria. Aceştia s-au îmbrâncit. O femeie a leşinat.

UPDATE 21:09 Manifestanţii au ajuns în faţa Guvernului. Piaţa Victoriei este blocată. Se strigă "Demisia" şi "Ponta judecat pentru sângele vărsat".  După ce Claudiu Crăciun, unul dintre mnifestanţii care strigau la portavoce, le-a spus să ţină un moment de reculegere pentru bătrânul mort la Pungeşti, oamenii au tăcut aproape un minut. Apoi, au început să strige din nou: „Jos Guvernul”, „Ponta, nu uita a venit şi vremea ta”, „Ponta, ieşi the fuck out”, „Asasinii, asasinii”.

 

UPDATE 21:02 Protestatarii au ajuns în faţa Academiei Române şi scandează "Academia salvează România".

UPDATE 20:56 Numărul protestatarilor a ajuns la aproape 2.000.  În acest moment ei se află în faţa Ministerului Economiei.

UPDATE 20:46 Protestatarii au plecat spre guvern. Calea Victoriei este blocată. Manifestanţii cer demisia primarului din Pungeşti şi a şefului Jandarmeriei Vaslui. Ei scandează "Asasinii!" , "Uniţi, salvăm toată România", "Ponta nu rezişti nici cu mii de securişti", "Demisia"..

UPDATE 20:35 După ce au scandat în Piaţa Universităţii împotriva gazelor de şist şi au cerut demisia primarului din Pungeşti şi a şefului Janrmeriei de la Pungeşti, manifestanţii au plecat spre Ministerul de Interne. Aici, i-au strigat ministrului de Interne, Radu Stroe: „Stroe ieşi the fuck out”, ”Ieşi afară javră ordinară” şi„Trădătorii”.

Sursa foto: Andreea Ofiţeru, Gândul

Sursa foto: Andreea Ofiţeru, Gândul

Sursa foto: Andreea Ofiţeru, Gândul

Oamenii s-au strâns în Centrul Capitalei pentru a fi solidari cu protestatarii din judeţul Vaslui, unde miercuri aproximativ 500 de persoane din satul Siliştea, comuna Pungeşti au manifestat  pentru a treia zi consecutiv, în perimetrul unde compania Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Portestul de la Bucureşti a fost anunţat pe pagina de Facebook „Solidaritate cu Pungeşti”, unde în această după amiază  a fost pus un anunţ scurt: „Indignaţi-vă! Ieşim urgent în Piaţa Universităţii (la fântână) pentru a fi solidari cu cei din Pungeşti”.

 

Citește și: