399 vizualizări 27 sep 2007

Aproape un milion de români suferă de hepatită B, dar numai 1 la sută primesc tratament, în condiţiile în care România figurează printre ţările cu cea mai ridicată prevalenţă a infecţiei cu acest virus din Europa, a declarat Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Ficatului.

Voiculescu, care este şi şeful Secţiei de Medicină Internă şi Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a precizat că din 120 de dosare transmise spre aprobare la Ministerul Sănătăţii Publice, pentru tratamentul hepatitei B, au fost aprobate 10 la sută, iar restul bolnavilor au rămas pe o listă de aşteptare.

Chiar dacă tratamentul hepatitei cronice B „pare scump”, este mult mai ieftin decât medicaţia pentru ciroză sau complicaţiile maladiei, costul transplantului şi medicaţia postransplant, a declarat profesorul Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei Naţionale de Gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii.

Cel mai mare risc pentru contactarea bolii îl reprezintă instrumentarul din cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumuseţare şi cele de pearcing, unde sterilizarea nu este bine realizată, întrucât infecţia cu hepatita B se transmite prin sânge infectat.

În România, aproximativ 7 la sută din populaţie trăieşte cu hepatită cronică B. Incidenţa hepatitei B este mai crescută în zonele urbane şi, în special, în cartierele sărace ale oraşelor. Pe primul loc în acest clasament se află Capitala. În Bucureşti, prevalenţa hepatitei B este de 18 la sută, adică o persoană din cinci are forma cronică a bolii şi prezintă potenţial de ciroză sau o formă de cancer hepatic, a mai spus prof. dr. Mihai Voiculescu. Urmează Drobeta-Turnu Severin, cu 16 la sută, iar la polul opus se află Iaşi, cu o incidenţă a hepatitei B de 5 la sută. Pe judeţe, cele mai multe cazuri de hepatită cronică B sunt înregistrate în Ialomiţa - 33 la sută şi Botoşani – 11 la sută, iar cele mai puţine cazuri găsim în Bihor – 2 la sută.

Statisticile au fost prezentate cu ocazia lansării unui nou medicament pentru tratamentul infecţiei cronice cu virusul hepatitei B. Baracluder (entecavir) este disponibil pe bază de prescripţie medicală în România, fiind o terapie antivirală orală creată special pentru a bloca multiplicarea virusului hepatitei B (VHB).

Citește și: