Adriana Stanca
1345 vizualizări 16 mai 2015

După ce sâmbăta trecută mii de persoane au protestat în 26 de oraşe din ţară, dar şi în diaspora, faţă de despăduririle abuzive, manifestaţiile au continuat şi astăzi la Bucureşti şi în alte câteva oraşe din ţară, numărul participanţiilor fiind însă semnificativ mai mic. Aceştia au scandat împotriva partidelor politice care au permis abuzurile şi împotriva jandarmilor, dar şi-au amintit şi de protestele de la Chişinău faţă de care şi-au exprimat solidaritatea, precum şi de problemele de la Institutul Cantacuzino.

gândul a transmis LIVE TEXT

UPDATE 19:15 Protestul s-a încheiat dupa aproximativ 2 ore, organizatorii mulţumindu-le celor prezenţi pentru participare.

UPDATE 18:41 Protestatarii şi-au exprimat solidaritatea faţă de oamenii care au ieşit în strada la Chişinău, unde peste 25.000 de persoane s-au reunit sâmbătă în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău să ceară unirea Republicii Moldova cu România, la 203 ani de la anexarea Basarabiei de către Rusia. "Chişinău şi Bucureşti două inimi româneşti". De asemenea, protestatarii au amintit şi de problemele de la Institutul Cantacuzino.

UPDATE 16:18 Protestatarii din Piaţa Universităţii scandează şi împotriva jandarmilor: "Indignaţi, nu intimidaţi". Prin intermediul unei portavoci se anunţă că orice amendă dată astăzi poate fi contestată. "Dacă se dă vreo amendă azi, data viitoare trecem şi pe la MAI". Se strigă "România, stat poliţienesc".

UPDATE 17:53 Aproximativ 300 de bucureşteni protestează faţă de despăduririle abuzive, în Piaţa Universităţii, scandând "Pădurea noastră nu e marfa noastră", "Toate partidele ne-au tăiat pădurile", "Codrul verde nu ne mai vede" şi "Nu cedăm, pădurea o salvăm". Protestatarii au pancarte pe care scrie "Stop exportului de lemn", "Nu corporaţia face legislaţia", "Stop defrişării, stop legislaţiei permisive".

UPDATE 17:27 Peste 150 de persoane protestează, sâmbătă, la Cluj-Napoca şi Timişoara, faţă de defrişarea pădurilor, manifestări similare fiind programate şi în alte oraşe din ţară, potrivit Mediafax. Deşi pe reţelele de socializare şi-au anunţat prezenţa la protest peste 1.000 de persoane, vremea nefavorabilă, dar probabil şi alte evenimente organizate în oraş au făcut ca prezenţa la miting să fie scăzută.

Participanţii la protest au afişat pancarte, cu mesaje inscripţionate precum "Hoţia nu-i modernizare", "Opriţi defişările pădurilor din România" sau "Dă, Doamne, ploaie să ne crească codru mare".

La Timişoara s-au adunat aproximativ 50 de persoane, care protestează, de asemenea, faţă de defrişările ilegale ale pădurilor, în faţa Operei Române din Piaţa Victoriei.

Protestatarii, echipaţi cu pancarte, dar fără să scandeze, vor pleca în marş până în faţa Palatului Administrativ, care găzduieşte Consiliul Judeţean şi Prefectura Timiş, deşi au primit autorizaţie de la primărie doar pentru o manifestare în faţa Palatului Administrativ. Unul dintre participanţii la miting este îmbrăcat cu haine lungi, negre, având o coasă asupra sa, şi reprezentând "moartea".


„Am început în 9 mai şi continuăm lupta”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului. „Politicienii ne-au aruncat în faţă fraze lustruite. Noi nu mai credem în vorbele lor şi ieşim în stradă până vom vedea fapte. Vrem să salvăm pădurea de la dispariţie. Ne revoltă despăduririle abuzive şi faptul că replantările sunt cel mult simbolice. Dacă se continuă în acest ritm, în câţiva ani vom rămâne fără păduri. Pregătim un eveniment special pentru Ziua Internaţională a Mediului, 5 iunie, dar până atunci cei ce ne conduc trebuie să ne vadă în stradă, să nu uite că existăm şi că nu mai răbdăm”, se mai precizează pe reţeaua de socializare.

În plus, proteste s-au anunţat şi la Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sebeş, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara. De asemenea, românii din Londra, Madrid, Montreal şi Strasbourg vor ieşi şi ei în stradă, în semn de solidaritate.

Sâmbăta trecută, pe 9 mai, au avut loc proteste în 26 de oraşe din ţară, dar şi în diaspora, faţă de tăierile abuzive de păduri. Aproape trei mii de manifestanţi s-au strâns în Piaţa Charles de Gaulle, din Bucureşti, şi au plecat în marş către Palatul Victoria, Cotroceni, până în faţa Ministerului Mediului, pe parcurs manifestanţii ajungând să numere în jur de 5.000.

FOTO: gandul.info

Organizatorii, printre care şi comunitatea „Uniţi Salvăm”, au susţinut că protestul a fost unul apolitic, dar că a fost determinat şi de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a întoarce în Parlament Codul Silvic, folosind, potrivit organizatorilor, argumente de lobby ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie. Aceasta este prezentă în România din 2003 şi deţine două fabrici de procesare a lemnului la Sebeş şi la Rădăuţi. Compania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa lemnului din ţara noastră şi a devenit ţinta organizaţiilor civile care se opun tăierilor pădurilor, fiind acuzată că primeşte la fabrici lemn tăiat ilegal din parcuri naţionale. Compania susţine însă, că tăierea copacilor se face cu respectarea legii şi a respins acuzaţiile.

FOTO: gandul.info

La protestele de weekendul trecut, manifestanţii au cerut protejarea pădurilor şi încetarea defrişărilor, acuzând companiile străine din industria lemnului că profită de pe urma pădurilor pe care autorităţile nu le protejează. Ei au solicitat un Cod Silvic care să protejeze în mod real pădurea, nu precum cel care a fost adoptat de Parlament.

Tototdată, manifestanţii au cerut ca pragul de 30% impus companiilor din industria lemnului la achiziţia şi procesarea de cherestea din fondul forestier al României să rămână aşa cum l-a cerut Parlamentul în lege, lucru contestat de preşedintele Klaus Iohannis, care a refuzat să promulge legea.

Citește și: