131 vizualizări vineri, 13:43

Potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, este vorba despre proiectul „Modernizare Sistem de Transport Public cu Tramvaiul în Municipiul Arad – Traseu Strada Pădurii, între Strada Abatorului şi Strada Conduraşilor”, care va beneficia de 21,02 milioane euro finanţare nerambursabilă prin Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 4, dedicată municipiilor reşedinţă de judeţ.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea unui sistem de transport public de călători atractiv şi eficient, prin achiziţia de material rulant nou şi modernizarea celui existent, astfel încât să se reducă deplasările cu maşina personală şi nivelul emisiilor de dioxid de carbon.

Proiectul prevede achiziţionarea a 8 tramvaie noi, eficiente energetic, de capacitate medie, modernizarea a 20 de tramvaie, respectiv achiziţionarea unui sistem electronic de taxare (e-ticketing) şi de management al traficului- panouri de informare, sistem de localizare automată a vehiculelor (AVLS) şi managementul flotei, camere CCTV la bord şi un sistem acustic de informare a călătorilor la bord.

De asemenea, va fi reabilitată linia cale de tramvaişi reţeaua aeriană de contact aferentă pe o lungime de 3,2 kilometri.

Semnatarii contractului au fost Călin Bibarţ, primarul oraşului Arad, şi Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

„Investiţia este complementară altor proiecte cuprinse în Strategia de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Arad (SIDU) şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Muncipiului Arad (PMUD), cum ar fi proiectul „Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA şi str. Stefan cel Mare”, care se află în etapa de contractare. Valoarea totală a proiectului este de 117.661.387,24 lei, din care 99.463.913,32 lei finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 28 de luni. Proiectul este finanţat prin Regio - Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4e, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”, arată sursa citată.

 

Citește și: