Emma Toader - Mediafax
10891 vizualizări 27 nov 2012

Purtătorul de cuvânt al ARD, Traian Ungureanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că ordonanţa de urgenţă care modifică Legea audiovizualului "este un foarte frumos cadou de Crăciun pentru domnul Dan Voiculescu" şi o lege prin care USL "îşi plăteşte datoriile" faţă de acesta.

Traian Ungureanu a fost întrebat într-o conferinţă de presă cum comentează ordonanţa de urgenţă care modifică Legea audiovizualului, el arătând că această ordonanţă reprezintă "încă un pas în proiectul USL de subordonare a statului român".

Potrivit lui Traian Ungureanu prin această ordonanţă este "anihilată" CNA deoarece de acum înainte sancţiunile şi amenzile nu vor mai avea efect imediat, ci vor trebui să aştepte o decizie a unei instanţe judecătoreşti.

"Asta înseamnă că televiziunile, mai ales televiziunile de propagandă ale USL conduse de trustul Intact, îşi vor putea să joace ţonţoroiu şi să facă ce vor, să încerce orice insultă le mai trece prin cap, fără să se teamă de sancţiuni, pentru că o instanţă se poate pronunţa în luni şi ani de zile de la începerea unei cauze. Ordonanţa este un foarte frumos cadou de Crăciun pentru domnul Dan Voiculescu", a susţinut Traian Ungureanu.

El a arătat că ordonanţa "zdrobeşte cea mai vagă încercare de legislaţie antitrust din România".

"Mai pe româneşte spus, ordonanţa abrogă limite de prezenţă pe piaţă ale unui trus media, aşadar domnul Voiculescu ar putea să-şi păstreze buchetul rău mirositor de televiziuni pe care îl are, ceea ce n-ar fi putut face în condiţiile vechii legi. Şi dacă domnia sa doreşte poate să-l şi tripleze. Deci, e vorba de o lege prin care USL îşi plăteşte datoriile faţă de propagandistul lor şef Dan Voiculescu", a adăugat Ungureanu.

Guvernul a modificat legislaţia audiovizualului stabilind, printre altele, prin ordonanţă de urgenţă, ca preţurile oferite de intermediari, respectiv agenţiile de publicitate, clienţilor care doresc spaţii publicitare să fie confirmate în mod obligatoriu şi în prealabil cu radiodifuzorii.

Sumele aferente vor fi plătite direct de către beneficiarul publicităţii către radiodifuzor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

El a arătat că ordonanţa vizează "combaterea corupţiei şi a sistemelor subterane" de achiziţionare a spaţiului media prin practici netransparente şi anticoncurenţiale.

Zaharescu a adăugat că a doua categorie de schimbări vizează protecţia interesului consumatorilor prin instituirea unor reglementări clare şi obiective privind accesul la programele de televiziune în condiţii de calitate.

"În acest sens, ordonanţa menţionează stoparea practicii furnizorilor de servicii de a efectua modificări în mod unilateral în grilele de programe fără a informa în timp consumatorii. Ordonanţa stabileşte ca serviciile de programe să fie ordonate în grilele distribuitorilor în funcţie de cota de audienţă, măsurată şi certificată de un organism independent", a spus Zaharescu.

Potrivit sursei citate, ordonanţa transpune în legislaţia naţională dispoziţii ale reglementărilor europene privind procedura transparentă de determinare a posturilor de televiziune ce fac parte din categoria "must carry". Astfel, distribuitorii de servicii sunt obligaţi să asigure aceeaşi calitate a semnalului, retransmis prin reţeaua lor pentru toate serviciile de programe.

Alte schimbări vizează modificarea criteriilor de stabilire a serviciilor de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice, acestea fiind programele de ştiri, analiză şi dezbateri politice sau economice.

Totodată, a arătat oficialul guvernamental, se modifică Legea audiovizualului în sensul că introducerea în instanţa judecătorească a contestaţiei privind deciziile de sancţionare emise de CNA suspendă efectele acestor decizii.

Ordonanţa stabileşte, de asemenea, cerinţele pentru dobândirea calităţii de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, similar celor reglementate pentru toate celelalte autorităţi de reglementare şi supraveghere din România.

Astfel, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiţii: să fie cetăţeni români cu domiciliul în România, să dispună de reputaţie, cunoştinţe teoretice şi experienţă profesională "adecvată naturii, extinderii şi complexităţii activităţii CNA" şi cu o vechime de cel puţin 5 ani în domeniul audiovizualului, să nu fie soţi, rude ori afini până la gradul al III-lea, inclusiv cu preşedintele României, preşedinţii Camerelor Parlamentului sau membrii Guvernului, să nu aibă cazier fiscal sau judiciar.

"Persoanele numite, potrivit legii, de către Parlament în funcţia de membru al CNA îşi păstrează această calitate, condiţiile de numire şi începerea mandatului rămânând supuse reglementărilor în materie în vigoare la data numirii", a spus Zaharescu.

Întrebat de jurnalişti de ce proiectul de ordonanţă de urgenţă nu a fost dezbătut public înainte să fie aprobat de Guvern, purtătorul de cuvânt a declarat că nu are un răspuns în acest sens.

Întrebat, de asemenea, dacă ordonanţa prevede şi sancţiuni, oficialul guvernamental a răspuns negativ, spunând că, probabil, în Legea audiovizualului sunt prevăzute şi astfel de sancţiuni.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, marţi, că Ordonanţa adoptată de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului ţine cont de unele observaţii făcute de CNA, existând însă şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta atunci când Ordonanţa va fi dezbătută în Parlament.

Răsvan Popescu a spus că, pentru moment, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu a primit documentul final de la Guvern, precizând că vorbeşte sub rezerva a ceea ce ştie până în prezent.

"Cred că sunt şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta, se pot aduce eventual amendamente în momentul dezbaterii Ordonanţei în Parlament, probabil în luna ianuarie sau februarie. Unul dintre acestea este cel privind suspendarea de drept a sancţiunilor CNA ce vor fi atacate în viitor în justiţie până la o sentinţă definitivă", a spus Răsvan Popescu.

Citește și: