Diana Marcu
4562 vizualizări 5 aug 2010

Citeşte editorialul lui Florin Negruţiu: Sunt lucruri mai importante

Banii primiţi de la bărbatul care vrea să rămână anonim au venit pe neaşteptate. Alexandru Popa, sufletul asociaţiei non-profit "Inima copiilor", unul dintre susţinătorii proiectului de înfiinţare a unei secţii de cardiochirurgie pediatrică la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, nu caută explicaţii în spatele acestei donaţii. Aşteaptă doar ca peste patru săptămâni să-i arate Soniei Conovaru, timişoreanului şi miilor de români care au donat peste un milion de euro într-un an de zile că lucrările la spital au fost finalizate, că departamentul există şi e gata să funcţioneze. Şi că sute de copii, din cei 1.200 care se nasc anual în România cu malformaţii cardiace grave, asemeni Soniei, vor putea fi operaţi aici. Cu o condiţie însă - ca Ministerul Sănătăţii să aprobe schema de personal şi să bugeteze echipa celor 50 de români - medici şi asistente - care vor salva vieţi.

Sonia n-aude "mulţumesc"

Anul trecut, Gândul scria povestea Soniei Conovaru, fetiţa de doi ani care, de când s-a născut, n-a dormit decât patru zile în casa şi pătuţul ei. Diagnosticată cu "dextrocardie, trunchi arterial grad IV, atrezie artera pulmonară, DSV, DSA şi canal arterial permeabil atipic" (n.r., în traducere, inimă pe partea dreaptă şi arteră pulmonară lipsă), copila ar fi murit, asemeni altor sute care se nasc cu malformaţii cardiace grave, dacă n-ar fi existat şansa unor intervenţii medicale în Germania şi Statele Unite. La München i-a fost montat Soniei, şi mai apoi înlocuit cu un altul, un tub care ajută sângele să treacă de la inimă la plămâni ca să îi oxigeneze, iar la Boston i-a fost corectată malformaţia cardiacă cu care se născuse. În aprilie 2009, copila devenea nu numai eroina unei poveşti care apărea pe prima pagină a ziarului Gândul (şi care a emoţionat zeci de mii de cititori), dar şi imaginea unei noi campanii în strângerea de fonduri necesare înfiinţării departamentului de chirurgie cardiopediatrică de la fostul spital Budimex, actualul "Marie Curie". După un an de zile, Sonia n-aude pe nimeni spunându-i "mulţumesc". Boala cardiologică a So-niei a necesitat tratament agresiv, ceea ce a dus la pierderea auzului, spune Oana Geambaşu, mama fetiţei. Aşa că Sonia a fost diagnosticată cu pierdere de auz severă spre profundă.
"Dacă ar exista în Bucureşti o clinică de chirurgie cardiacă pediatrică, unde să se facă o diagnosticare corectă, să fie un ecograf portabil, să fie o sală de operaţii, copilul meu astăzi n-ar mai fi surd, iar zeci de copii ar fi în viaţă", mărturisea, anul trecut, mama Soniei.

Citeşte aici articolul de la care a pornit totul: De ce nu mai aude Sonia când îi bate inima

Cine dă inimi copiilor

În urmă cu un an, un fizician convertit la informatică, Alexandru Popa, alături de alţi trei colegi de la asociaţia non-profit "Inima copiilor", pornea într-o aventură nebunească - să înfiinţeze o secţie de cardiochirurgie pediatrică la Bucureşti, la spitalul "Marie Curie": "Este nefiresc, complicat şi mult prea costisitor să trimitem toţi copiii bolnavi pentru tratament în străinătate. Uneori e imposibil. Uneori e foarte urgent". Aşa că a demarat o campanie de strângere de fonduri. Suma minimă pentru ca secţia să înceapă să funcţioneze era estimată la 500.000 de euro.

VEZI AICI GALERIA FOTO DE LA SPITALUL MARIE CURIE
"Trebuia să fie un departament «minimal» - o sală de operaţii şi un salon de terapie intensivă -, unde să se poată face operaţii mai simple şi care să constituie un punct de pornire. Cu mult ajutor am reuşit să adunăm cam de două ori pe cât ne-am propus, din donaţii prin SMS (circa 640.000 de euro), din 2% (aproximativ 150.000 euro), din donaţii particulare şi din sponsorizări", spune pentru Gândul Alexandru Popa.
Potrivit Enonei Chiriac, de la "Inima Copiilor", Ministerul Sănătăţii s-a implicat în proiect, alocând aproximativ 1.000.000 de euro.

Medici români din străinătate, cooptaţi să se întoarcă să opereze în ţară

Lucrările la noul departament de chirurgie pediatrică de la "Marie Curie" se finalizează în trei săptămâni. Aici, în peste 500 de metri pătraţi de construcţie nouă, o echipă de medici şi asistenţi vor salva vieţi, corectând trupuri abia născute. Departamentul va avea o sală de operaţii pentru cardiochirurgie, două saloane de terapie intensivă, un laborator de cateterism şi circuite medicale.
"Comparabil cu ce-i afară, ba poate mai bine dotat decât o clinică de top din Germania, unde sunt operaţi zeci de copii din România", spune pentru Gândul dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la "Marie Curie", considerat sufletul acestui proiect. "În plus, s-a amenajat secţia de sterilizare, s-a amenajat sala de neurochirurgie şi s-a realizat climatizarea nu doar pentru departamentul de cardiochirurgie, ci pentru întreaga aripă de clădire. Totul la cele mai bune standarde, totul cu banii strânşi de la oameni, aproape 2.500.000 de euro", spune dr. Cârstoveanu.
"Am obosit să transport copiii românilor pentru operaţii chirurgicale grave în străinătate. I-am dus la Tel Aviv, i-am dus în Italia, i-am dus la Paris,
i-am dus în Germania. Gata. Trebuie să smulgem un drept al copiilor noştri
. Nu vreau să mai dau termene despre când începem să operăm aici", mărturiseşte medicul.
"În toată povestea asta, în lupta asta, trebuie să ai un partener cinstit, unul foarte implicat. Or, aici, Ministerul Sănătăţii trebuie să facă ceva. Am o listă întreagă de 50 de oameni - chirurgi, neurologi, anestezişti, cardiologi care s-ar întoarce şi mâine în România să opereze. Vor doar să fie angajaţi. Am smuls nişte promisiuni de la minister. Atât. În condiţiile astea, când Boc vine şi spune că nu-s bani în ţară, trebuie să mai moară încă o mie de copii ca o listă de 50 de medici şi asistente să fie aprobată?"

Există doritori, certifică şi managerul spitalului, dr. Cătălin Smarandache: "Când vor vedea că şi din ţară există dorinţă, vor veni să opereze în România. Pentru că ei lasă performanţă pentru a face performanţă".

...citeşte mai departe în pagina următoare

 

Citește mai departe:

Citește și: