Dorina Calin
3311 vizualizări 10 apr 2014

Scenografa a murit în data de 4 aprilie, trupul neînsufleţit al acesteia urmând să fie adus în ţară şi depus luni, la capela Cimitirului Bellu Militari din Capitală. Înmormântarea va avea loc miercuri, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu Militari.

Scenografa a realizat costumele actorilor pentru producţii de referinţă ale cinematografiei româneşti, precum "Felix şi Otilia", de Iulian Mihu (1972), "Cu mâinile curate", de Sergiu Nicolaescu (1972), "Un august în flăcări", realizat de Radu Gabrea, Doru Năstase, Dan Piţa şi Alexandru Tatos (1974) şi "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie (1994).

I-a însoţit în drumul lung al creaţiei pe regizorii Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie, alături de care a lucrat în ţară şi în străinătate. A colaborat cu mai multe instituţii culturale şi festivaluri. În Franţa, acesta a lucrat cu Théâtre National de Chaillot, Comédie-Française, Opéra National de Paris şi la festivalurile de vară de la Aix-en-Provence şi Avignon. În America de Nord, cu Metropolitan Opera (New York), Arena Stage Theater (Washington, DC), Lyric Opera (Chicago) şi Vancouver Opera. În Europa Occidentală, cu Festivalul Maggio Musicale (Florenţa), Festivalul Spoleto, De Nederlandse Opera (Amsterdam) şi Théâtre Royal de la Monnaie (Bruxelles).

În 1995, a obţinut premiul pentru scenografie al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), pentru costumele realizate pentru filmul "O vară de neuitat". Un an mai târziu, Miruna Boruzescu a fost nominalizată pentru premiul Helen Hayes (la secţia "Outstanding Costume Design, Resident Production", cu piesa "Tartuffe", 1986), iar în 2006, artista a fost premiată pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER pentru scenografie.

În 2010, cu prilejul premierei spectacolului "Salome" de la Opera din Madrid, numele Mirunei Boruzescu era din nou amintit ca fiind unul dintre cei mai buni profesionişti din domeniu.

Citește și: