3665 vizualizări 29 iul 2014

România, din nou neputincioasă în faţa inundaţiilor. După mai multe coduri, galben, portocaliu şi roşu, românii din mai multe judeţe s-au trezit în faţa realităţii dure dictate de aceste coduri: inundaţii.

Case distruse, oameni nevoiţi sau evacueze, oameni disperaţi care au refuzat să evacueze - aşa au arătat ultimele ore în zonele afectate.

Un bărat în vârstă de 72 de ani a murit în Argeş şi alte două persoane au fost date dispărute în Olt. Tot în Argeş, un tren de persoane al companiei private Regiotrans a deraiat între Piteşti şi Curtea de Argeş, în jurul orei 17.00, în zona unui podeţ unde s-a produs o viitură.

În Novaci (Gorj), un martor a povestit pentru gândul, că apa a depăşit la un moment dat în cursul zilei patru metri, trecând de podul din centrul localităţii. Mai jos, imagini din Novaci:

Imagini: Alin Mituţa

FOTO: capturi YouTube

FOTO: Gelu Ionescu/Mediafax

În comuna Vaideeni, din judeţul Vâlcea, cea mai afectată este comunitatea romă, rudarii de aici având casele foarte aproape de albia râului, ne-a povestit un localnic. Un alt locuitor din Vaideeni ne-a spus că cel puţin 30 de case au fost distruse şi aproximativ 200 de oameni evacuaţi. Aceşti oameni vor sta deocamdată în căminul cultural. Primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă Achim, a declarat că pârâul din localitate nu a avut niciodată un debit aşa mare, care în anumite zone este mărit de zece, respectiv 15 ori:

FOTO: capturi YouTube În comuna Leordeni, din sudul judeţului Argeş

Şi în comuna Leordeni, din sudul judeţului Argeş, a fost afectată de inundaţii.

Foto: Gândul/Cezar Helmis

Mai multe locuinţe au fost inundate noaptea trecută şi la Botoşani:

FOTO: Ionuţ Tabultoc/Mediafax

 

Meteorologii au prelungit codul galben de ploi şi vijelii în judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Sibiu, Alba şi Cluj. De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare de cod roşu de inundaţii pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Olteţului şi afluentul său Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă marţi de la 14:15 până la 23:00.

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost trimise, marţi după-amiază, în judeţele Gorj şi Vâlcea, în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informează oficiali MAI. Armata era pregătită să intervină cu 1.200 de militari şi peste 200 de utilaje, în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii.

 

Citește și: