259 vizualizări vineri, 20:00

Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie (AIJ) o acuză pe şefa CSM, Lia Savonea, că, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, „cu intenţie şi fără a se întemeia pe o hotărâre a plenului CSM”, a transmis Senatului României un proiect de modificare a legislaţiei ANI, deşi acest lucru nu intră în atribuţiile sale.

„În cursul anului 2019, numita Savonea Lia, în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, funcţionar public în sensul art. 175 alin. (1) lit. a) C.p., în timpul serviciului, cu intenţie şi fără a se întemeia pe o hotărâre a plenului CSM, a transmis Senatului României un proiect de modificare a Legii nr. 176/2010 – îndeplinind astfel un act care nu intră în atribuţiile sale (...), anume vătămarea interesului legitim al CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, de a fi loial reprezentat de preşedintele său şi de a nu fi implicat în acţiuni de modificare a legilor cu eludarea căilor legale, care să îi scadă credibilitatea”, arată AIJ.

AIJ arată că CSM nu are dreptul la iniţiativă legislativă, calea de urmat prevăzută de lege – exclusiv pentru situaţiile în care CSM apreciază că este necesară iniţierea sau modificarea unor acte normative în domeniul justiţiei – fiind cea a sesizării ministrului Justiţiei, printr-o hotărâre adoptată de plen şi semnată de preşedintele CSM, în numele CSM.

„Alegând să procedeze în felul în care a procedat, numita Savonea Lia nu s-a comportat ca un simplu petent fără cultură juridică minimală, care sesizează diverse autorităţi publice cu problema sa, ci ca un judecător cu experienţă, fost preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, actual preşedinte al CSM, care cunoaşte foarte bine legile, dar abuzează de funcţia şi relaţiile sale în scopul satisfacerii unor interese personale”, mai arată AIJ.

Denunţul este semnat de co-preşedinţii Asociaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie”, Sorin Marian Lia şi Bogdan-Ciprian Pîrlog.

Denunţul a fost transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Şi Ministerul Justiţiei a transmis, vineri, că şefa CSM, Lia Savonea, „recidivează” în încălcarea atribuţiilor plenului şi ale ministrului Justiţiei deoarece a demarat iniţiativă legislativă privind legea ANI, în condiţiile în care Consiliul nu poate transmite propuneri decât prin intermediul instituţiei.

 

Citește și: