19836 vizualizări 11 feb 2013

Totul a început cu o întrebare: "Why don't you come over?". A făcut înconjurul lumii în ultimele două săptămâni şi a făcut auzită vocea românilor altfel. Cu umor şi inteligenţă, cu ajutorul dumneavoastră, campania gândul, GMP Advertising şi webstyler a crescut în fiecare zi, transmiţând cel mai eficient răspuns la campania "Nu veniţi în Anglia!", cu care ziarul britanic The Guardian voia să dea o mână de ajutor autorităţilor care ar fi fost îngrijorate de valul de imigranţi români şi bulgari ce ar intenţiona să vină în Regatul Unit, în 2014, după ridicarea restricţiilor de muncă.

După ce i-am invitat pe britanici în România, le-am oferit canapelele noastre şi locuri de muncă, încheiem cu mesajul românilor către premierul David Cameron, care a apărut astăzi în The Guardian.

FINAL DE CAMPANIE. Astăzi, pagina 8 din The Guardian. Mesajul românilor către premierul britanic

Cum am început

La sfârşitul lui ianuarie, The Guardian şi-a invitat cititorii să pună în practică ideea guvernului Marii Britanii de a lansa o campanie anti-imigraţie. Britanicii au reacţionat, iar mesajele le puteţi găsi aici.

Gândul a lansat şi el o provocare cititorilor săi, propunând un răspuns. "We may not like Britain, but you will love Romania. Why don't you come over?" ("S-ar putea să nu ne placă Marea Britanie, dar voi o să iubiţi România. De ce nu veniţi la noi?") a fost sloganul campaniei gândul dedicate englezilor şi prejudecăţilor despre România. Umorul şi inteligenţa dumneavoastră au dat rezultate. Mesajele noastre şi ale dumneavoastă au ajuns în întreaga lume, fiind preluate de cele mai prestigioase publicaţii şi posturi de televiziune.

Redacţia ziarului gândul a fost vizitată de zeci de ziarişti străini, iar noi am dus mesajul dumneavoastră mai departe: nu suntem o ţară din lumea a treia, putem răspunde şi nu ne plac generalizările. Associated Press, Reuters, BBC, Channel4, Huffington Post sunt numai câteva dintre site-urile, ziarele sau televiziunile care au prezentat această campanie. Citiţi aici unde a fost auzită vocea românilor.

Ca să arătăm că vorbim serios, împreună cu GMP şi webstyler, am lansat un site special dedicat campaniei în care v-am invitat din nou să ne ajutaţi. Vă mulţumim pentru că încă din primele 24 de ore v-aţi pus locuinţa la dispoziţie pentru a primi în gazdă un cetăţean britanic. Harta este plină acum de români care vor să găzduiască şi să fie ghizi britanicilor ce vor să viziteze România.

Pe whydontyoucomeover.co.uk le-am oferit britanicilor şi joburi şi le-am dat posibilitatea altor angajatori din România să intre şi să le propună cetăţenilor străini slujbe la noi în ţară.

Campania gândul a fost susţinută de poveştile de viaţă ale unor britanici care au ales să trăiască sau care s-au îndrăgostit de ţara noastră. V-am prezentat, totodată, şi români care studiază sau muncesc în Marea Britanie şi pentru care avem tot respectul.

- "Why Don't You Come Over?" Nigel Townson, directorul British Council: „Hai, mai bine, să bem o bere românească!”

- „Why don’t you come over?” Adrian Tritade, românul care îi învaţă pe britanici să conducă: "Veniţi în România, nu vă veţi plictisi niciodată, nu aveţi cum"

- "Why Don't You Come Over?" Rupert Wolfe Murray, britanicul care îi tratează pe români de dependenţă: „Invazia românilor în Marea Britanie e un subiect de presă tabloidă”

- "Why don't you come over?" Oana Romocea, cercetătoarea româncă de la Oxford: "Până să începeţi voi campania, aveai o ezitare să spui că eşti român"

- Platt, înainte de Arafat. Englezul care deschide ochii României: "Nu aş fi niciodată ciobănaşul din Mioriţa". VIDEO

- “Why Don’t You Come Over?” Cosmina Dorobanţu împinge lumea înainte de la Oxford: "În opt ani, o singură remarcă la adresa românilor m-a deranjat"

- Munca titanică a Elenei de a răzbi în Marea Britanie. ”Noi, dacă ne arde buza, suntem dispuşi să facem orice job. Doar n-o să stăm să aşteptăm ajutoare sociale”

Încheiem această campanie care a reuşit datorită dumneavoastră, întorcându-ne simbolic din locul în care a plecat. Aşadar, pentru că sursele ziarelor britanice indicau cabinetul de la Londra ca fiind locul în care s-ar fi purtat discuţia privind eventuala campanie negativă la adresa românilor, ne-am adresat pe căi oficiale. Am încercat să lămurim această întreagă dezbatere purtată în jurul liberalizării pieţei muncii pentru români şi bulgari.  Miza acestei discuţii o găsiţ iaici!

În plus, încheiem această campanie la fel cum a început, cu ajutorul unui mesaj pe un poster. Am ales să publicăm acest mesaj într-una din paginile ziarului The Guardian care a aparut astăzi în Marea Britanie.

Citește și: