Petre Mazilu
607 vizualizări 4 dec 2019

Tânărul care a furat o maşină şi a lovit intenţionat mai multe persoane pe drum şi în parcarea mall-ului din Brăila a primit o pedeapsă de 33 de închisoare. Judecătorii au stabilit pedepsele pentru infracţiunile de tentativă de omor, furt cu violenţă, conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, părăsirea locului accidentului, distrugere şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Atacatorul de la mall poate ataca decizia în termen de 10 zile.

Conform legii, chiar dacă a primit 33 de ani de închisoare, el va sta după gratii cel mult 30 de ani, aceasta fiind pedeapsa maximă în sistemul penitenciar din România.

„Contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului constând în pedepsele închisorii de 10 ani, 8 ani, 12 ani, 20 de ani, 3 ani, 4 ani, 1 an şi 2 luni şi respectiv 1 an şi 2 luni, acesta urmând a executa pedeapsa cea mai grea de 20 de ani închisoare la care se adaugă sporul obligatoriu de 13 ani, o lună şi 10 zile reprezentând o treime din restul celorlalte pedepse, rezultând pedeapsa principală rezultantă de 33 de ani, o lună şi 10 zile de închisoare. În temeiul dispoziţiilor (...), constatând că pedeapsa principală rezultantă depăşeşte maximul general al pedepsei închisorii de 30 de ani, dispune ca inculpatul să execute pedeapsa principală rezultantă a închisorii de 30 de ani”, scrie în decizia Tribunalului Brăila.

Judecătorii au stabilit pedepsele în funcţie de rapoartele întocmite de specialişti care au arătat că bărbatul care a băgat groaza în vizitatorii de la mall nu avea probleme de natură psihică în ziua atacului.

O altă expertiză realizată la Institutul de Medicină Legală din Iaşi a confirmat faptul că atacatorul nu consumase droguri înainte de a urca la volan şi de a lovi intenţionat mai mulţi oameni. În schimb, bărbatul consumase alcool, rezultatul alcoolemiei din sânge fiind de 1,25 grame la mie.

Atacul de la mall-ul din Brăila s-a întâmplat pe 11 noiembrie 2018. Marius Valentin Parfenie a fost arestat preventiv pe 12 noiembrie şi apoi a stat în arestul IPJ Brăila şi la Penitenciarul Jilava. Cazul a fost anchetat de un procuror criminalist, dar şi de anchetatorii DIICOT Galaţi.

Citește și: