Andrei Luca POPESCU
Clarice DINU
41352 vizualizări 23 mar 2016

 

Najim Laachraoui, membru al reţelei teroriste Stat Islamic, a fost identificat ca fiind unul dintre autorii atacurilor sinucigaşe comise la aeroportul din Bruxelles, afirmă surse din cadrul poliţiei belgiene citate de ziarul le Monde.

Najim Laachraoui, în vârstă de 24 de ani, s-a aruncat în aer marţi pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, împreună cu Brahim El Bakraoui, în vârstă de 29 de ani, au precizat surse din cadrul poliţiei.

Iniţial, autorităţile belgiene anunţaseră că Najim Laachraoui este în viaţă, fiind dat în urmărire. Miercuri seară, anchetatorii au anunţat că islamistul s-a sinucis în atentate.

Khalid El Bakraoui, în vârstă de 27 de ani, un alt membru al reţelei teroriste Stat Islamic, este autorul atacului sinucigaş comis la metroul din Bruxelles.

Atacurile teroriste din Belgia s-au soldat cu 31 de morţi şi sute de răniţi, fiind revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic.

Potrivit serviciilor secrete occidentale, Najim Laachraoui, un membru important al organizaţiei fundamentaliste sunnite Stat Islamic, a pregătit dispozitivele explozive utilizate în atentatele comise la Paris pe 13-14 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi.

Al treilea islamist observat în imagini pe aeroportul din Bruxelles, complice al lui Najim Laachraoui şi al lui Brahim El Bakraoui, este cel mai probabil în libertate. Anterior, autorităţile belgiene anunţau că dublul atac sinucigaş de la aeroportul Zaventem a fost comis de fraţii Ibrahim şi Khalid El Bakraoui.

UPDATE 14.10  Atacatorul de la aeroportul Zaventem, Brahim el Bakraoui, a fost identificat după amprente, a anunţat procurorul general al Belgiei. Al doilea atacator kamikaze de la aeroport nu a fost încă identificat. Cel de-al treilea, Najim Laachraoui, care apare în fotografia publicată de autorităţi, îmbrăcat în alb, este încă căutat.

 
 
 
Încărcătura sa explozivă era cea mai voluminoasă şi nu a explodat, valiza sa explodând la scurt timp după ce echipele pirotehnice au sosit la faţa locului. Procurorul general a mai spus că nu s-au găsit arme la aeroport, infirmând astfel informaţiile anterioare că s-ar fi găsit o armă de tip Kalaşnikov.
 
Anchetatorii au găsit ieri, la percheziţiile din suburbia Schaerbeek, „testamentul” lui Brahim el Bakraoui, cel care s-a aruncat în aer la aeroport. Documentul se afla într-un calculator aruncat la o pubelă de pe strada unde locuia. În el, Brahim el Bakraoui scria că „este pe fugă, căutat peste tot” şi că nu mai este „în siguranţă şi că dacă mai tergiversează, riscă să sfârşească într-o celulă”.
 
Atacatorul de la metrou este celălalt frate, Khalid el Bakraoui, şi el fiind identificat după amprente, a mai spus procurorul general.
 
Procurorul general a confirmat şi informaţia că autorităţile au aflat domiciliile suspecţilor după ce taximetristul care i-a adus la aeroport pe cei trei a alertat poliţia. Acasă la suspecţi au fost găsite 15 kilograme de explozibil de tip TATP (triperoxid de triacetonă, folosit şi în atentatele de la Paris), 30 de litri de apă oxigenată, 150 de litri de acetonă, un detonator, o valiză plină de cuie, ventilatoare şi alte materiale.
 
Procurorul a afirmat că prima explozie a avut loc la aeroport, ora locală 7.58, iar a doua a avut loc 37 de secunde mai târziu. El a mai spus că o persoană a fost reţinută miercuri şi este interogată, iar o alta a fost interogată, apoi eliberată.
 
Procurorul a confirmat bilanţul victimelor de ieri: 31 de morţi şi 270 de răniţi, acesta putând să se schimbe.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ
 
Fraţii Khalid şi Brahim el Bakraoui erau cunoscuţi de poliţie pentru crimă organizată. Unul dintre ei, Khalid, ar fi închiriat sub o falsă identitate o casă în Bruxelles, unde au avut loc săptămâna trecută operaţiuni de amploare ale poliţiei pentru arestarea lui Salah Abdeslam, islamistul dat în urmărire generală timp de patru luni pentru implicare în atentatele teroriste din Paris şi care a fost arestat vinerea trecută, potrivit Derniere Heure. În apartamentul respectiv, au fost găsite amprentele lui Abdeslam.
 
Potrivit postului public belgian, Khalid şi-ar fi detonat bomba în staţia de metrou Maelbeek, iar fratele său Brahim în aeroportul Zaventem.
 
Al treilea suspect în atentatele de la Bruxelles este Najim Laachraoui, căutat în cadrul anchetei vizând atentatele de la Paris, potrivit Derniere Heure. Poliţia l-a dat în urmărire încă de ieri, iar miercuri dimineaţă l-a şi numit, publicând poze cu acesta. 

ADN-ul său ar fi fost găsit pe mai multe centuri explozive. În vârstă de 24 de ani, crescut în suburbia Schaerbeek din Bruxelles, el era căutat din decembrie sub numele de Soufiane Kayal, presupunându-se că a jucat un rol decisiv în atacurile de la Paris din 13 noiembrie. El ar fi călătorit în Ungaria cu Salah Abdeslam, anul trecut.

Tânărul ar fi călătorit în Siria în 2013, iar în 2014 autorităţile ar fi emis un mandat de arestare pe numele său, fără ca acest lucru să-l împiedice să se întoarcă în Belgia. Era cunoscut pentru implicarea sa în recrutarea tinerilor jihadişti din Bruxelles.

Potrivit unor informaţii prezentate de Le Figaro, amprente ale lui Laachraoui au fost identificate în casa închiriată la Auvelais, precum şi într-un apartament  de pe strada Henri Bergé din suburbia Schaerbeek, două dintre locurile folosite de terorişti pentru a pregăti atentatele de la Paris. Potrivit televiziunii publice belgiene, ADN-ul său a fost găsit pe materialele explozive utilizate, fiind vorba de cel puţin două centuri explozibile, folosite pentru atacurile de la Paris, una la Bataclan, iar cealaltă la Stade de France.

 
 
Cei trei suspecţi în cazul atentatului de la aeroportul Zaventem au fost surprinşi de camerele de luat vederi înainte de a se arunca în aer. Conform poliţiei belgiene, citată de presa locală, cei doi în negru, ar fi murit în atentatul sinucigaş.

Poliţia susţine că a identificat în imaginile surprinse de camerele de luat vederi că cei doi atentatori sinucigaşi purtau centuri cu explozibil.

Bombele au fost transportate în valize, care au fost purtate pe cărucioare de bagaje, în aeroportul Zaventem, a declarat primarul din Zaventem. Atentatorii au venit cu valizele în taxi, a mai spus oficialul, iar al treilea dintre ei a fugit fără să mai detoneze bomba.

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, puţin înainte de ora locală 8 dimineaţa. După aproximativ o oră de la incidentul de la aeroport a avut loc o explozie şi la metroul din Bruxelles, în apropiere de instituţiile europene şi ambasada americană. Centrul de criză din Bruxelles a anunţat că bilanţul provizoriu oficial se ridică la cel puţin 30 de morţi şi 230 de răniţi, iar ministrul Sănătăţii a vorbit seara despre 31 de morţi şi 250 de răniţi în ambele atentate. Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacul, precizând că luptători de-ai săi şi-au detonat centuri cu explozibil. Atacul de la aeroportul Zaventem a fost unul de tip sinucigaş, a confirmat procurorul general al Belgiei. Nu există cetăţeni români printre victime, a anunţat prim-ministrul Dacian Cioloş de dimineaţă, însă informaţiile actualizate aveau să-l contrazică seara: cel puţin patru români au fost răniţi în atentate.

Atentatele din Bruxelles vin la doar câteva zile după arestarea creierului atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, în suburbia bruxelleză Molenbek. Autorităţile belgiene nu exclud ipoteza unei răzbunări.

 

Citește și: