Nicolae Oprea
121 vizualizări 29 mar 2019

„Sfântul Părinte vine într-o vizită apostolică în ţara noastră. Vine să viziteze o biserică locală, de ambele rituri. Şi cum biserica mamă a Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti este Catedrala Sfântul Iosif, Sfântul Părinte va celebra Sfânta Liturghie aici. Cu această ocazie ne va întâlni, ne va cunoaşte, se va ruga cu noi şi pentru noi, va predica cuvântul lui Dumnezeu”, a precizat, vineri, părintele Daniel Bulai, reprezentant al Bisericii Catolice.

Potrivit acestuia, în ziua de 31 mai, pelerinii vor avea timp suficient să-şi găsească poarta de intrare şi sectorul unde sunt repartizaţi.

„Vor avea ocazia să participe la un program comun, transmis pe ecranele montate pe străzile din vecinătatea Catedralei (…) Va fi un timp de aşteptare a Sfântului Părinte Papa Francisc, apoi Sfântul Părinte îi va saluta pe toţi credincioşii care vor fi pe străzile din vecinătatea Catedralei din papa-mobil. Pe toate străzile va fi un culoar, binedeterminat, pe unde va trece Sfâtul Părinte pentru a-i saluta pe cei prezenţi. Spre seară, Sfântul Părinte va celebra Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în limba latină. Predica Papei va fi în limba italiană şi va fi tradusă în limba română”, mai susţine părintele Bulai.

Potrivit reprezentanţilor Bisericii Catolice, cei care vor să fie prezenţi pe străduţele din jurul catedralei, acolo unde se va oficia slujba şi pe unde Papa va trece cu papa-mobilul, trebuie să se înscrie, până pe data de 30 aprilie, pe site-ul www.inscrieri.papalabucuresti.ro, acolo unde trebuie completate datele personale. Aceste înscrieri se fac din raţionamente de securitate, iar cei care nu se descurcă din punct de vedere tehnic pentru a completa datele, pot suna la un număr de telefon afişat pe site şi vor primi suport tehnic. Pelerinii vor primi, după înscriere, bilete pe baza cărora vor avea acces în sectoarele de lângă catedrală.

În catedrală, potrivit reprezentanţilor Bisericii Catolice, vor intra 1.000 de persoane, în mare parte din rândul clericilor şi reprezentanţi ai delegaţiilor.

Biserica Catolică estimează un număr de 20.000 de pelerini care vor participa la Liturghia de pe 31 mai şi se are în vedere şi o altă locaţie pentru desfăşurarea acestui eveniment, în cazul în care instituţiile ce vor asigura securitatea vor recomanda o altă locaţie.

Biserica Catolică din România a anunţat, recent, şi programul Papei Francisc în vizita din România, care va avea loc în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.

„Vineri, 31 mai 2019, în jurul orei 08:00, Papa Francisc va pleca cu avionul de la Roma spre Bucureşti, iar în jurul orei 11:30 va sosi pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni din Bucureşti, unde va avea loc primirea oficială, urmată apoi de ceremonia de bun venit la intrarea în Palatul Cotroceni”, a precizat, luni, părintele Wilhelm Dancă, reprezentant la Bisericii Catolice.
Potrivit programului, la Cotroceni, Papa Francisc va avea o întâlnire cu preşedintele României, Klaus Iohannis, urmată apoi de o întâlnire cu premierul României, care va avea loc tot la Palatul Cotroceni.

În jurul orei 15:45, Papa va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel, la Palatul Patriarhiei.

Tot în prima zi a vizitei, Papa va merge şi la noua Catedrală Ortodoxă, apoi va ţine Liturghia la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti.

În ziua de sâmbătă, 1 iunie, Papa va pleca cu avionul spre Bacău, apoi va ţine Sfânta Liturghie la Sanctuarul din Şumuleu – Ciuc. De aici, Papa Francisc va fi transportat cu elicopterul la Iaşi, unde, în jurul orei 17:25 va vizita Catedrala catolică din Iaşi. Apoi, va avea o întâlnire cu tinerii şi cu familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii din Iaşi. În jurul orei 19, Sanctitatea Sa va pleca spre Bucureşti, cu avionul.

În ziua de duminică, potrivit programului, Papa Francisc va decola spre Sibiu şi va fi transferat cu elicopterul la Blaj, unde va avea loc Liturghia cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii la Blaj.

 

Papa va pleca din România duminică, în jurul orei 17.30, de pe aeroportul din Sibiu.

Potrivit reprezentanţilor Bisericii Catolice din România, pe parcursul celor două nopţi petrecute în România, Papa Francisc va fi cazat la Nunţiatura Apostolică din Bucureşti, acolo unde, în urmă cu 20 de ani, a fost cazat şi Papa Ioan Paul al II-lea.

În ceea ce priveşte Liturghia de vineri seară din Bucureşti, de la Catedrala Sfântul Iosif, sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de credincioşi, iar pe străzile din jurul catedralei ar putea fi montate ecrane pe care se va putea urmări slujba oficiată de Suveranul Pontif. De asemenea, reprezentanţii Bisericii Catolice susţin că Suveranul Pontif se va deplasa pe străzile din apropierea Catedralei Sfântul Iosif cu papa-mobilul.

 

Citește și: